انتقادات ادامهدار از امیرعبداللهیان: باید جایگاه و شان خودش را حفظ میکرد
قاسم محبعلی گفت: هرچند در عالم سیاست تشریفات مهم است اما اصل نیست، با این حال هیات ایرانی باید جایگاه و شان خودش را حفظ میکرد و نباید نوعی دلخوری بوجود میآورد.
به گزارش تازه نیوز، قاسم محبعلی، مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارتخارجه در گفتوگو با ایلنا، در ارزیابی سفر وزیر امور خارجه کشورمان به عراق و شرکت در کنفرانس بغداد، در پاسخ به این سوال که کارشناسان منطقه پیش از این سفر یکی از اهداف آن برای ایران را فرصتی برای دیدار و گفتوگو میان تهران با ریاض و در مرحله بعد کشورهایی همچون مصر و اردن مطرح میکردند اما نه تنها این هدف به وقوع نپیوست بلکه اقدام رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در عدم رعایت پروتکلها در زمان گرفتن عکس به عنوان پیامی منفی به عربستان تلقی شد، با این اوصاف آیا تهران دستاوردی از این حضور کسب کرد، گفت: مساله تشریفاتی که متاسفانه هیات ایرانی به آن توجه نداشت و سوءتفاهمی که برای کشور میزبان و سایر مهمانان به وجود آمد، متاسفانه تاثیرات خود را خواهد داشت؛ هرچند در عالم سیاست تشریفات مهم است اما اصل نیست، با این حال هیات ایرانی باید جایگاه و شان خودش را حفظ میکرد و نباید نوعی دلخوری بوجود میآورد. این در حالی است که ظاهرا ملاقاتی هم میان ایران و عربستان صورت نگرفت و عملا آن انتظاراتی که وجود داشت، برآورده نشد.
مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه در خصوص آنچه تغییر سیاست و راهبرد دستگاه دیپلماسی مبنی بر اولویت ارتباط با همسایگان خوانده میشود، در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه هنوز تکلیف مذاکرات وین برای احیای برجام مشخص نشده تا چه میزان میتوان به موفقیت این سیاست جدید امیدوار بود، گفت: این دو مساله قطعا به هم پیوسته است؛ به این معنا که تا زمانی که مذاکرات برجام به نتیجه مشخصی نرسیده بعید است هدف دوم محقق شود و تجربه ۴۰ سال اخیر نیز نشان میدهد که تا وقتی ما رابطه به دور از تنش با غرب نداشته باشیم، در ایجاد رابطه نزدیک با همسایگان خود نیز موفق نخواهیم بود و برعکس آن هم صدق میکند که تا زمانی که روابط ما با همسایگان دارای تنش است و آنها احساس تهدید میکنند و ایرانهراسی وجود دارد، آنها مجبور هستند از حضور آمریکا در منطقه برای موازنه قدرت استفاده کنند.
وی ادامه داد: لذا این سیاست باید با هم پیش برود و اینکه فکر میکنیم میتوانیم این دو را از هم مجزا کنیم تجربه شکست خوردهای است. کنفرانس بغداد هم همین مساله را تائید کرد که تا زمانی که ایران نتواند رابطه به دور از تنشی با همه بازیگران داشته باشد، نمیتواند در رابطه با همسایگانش هم موفق باشد.
گفتنی است در اجلاس بغداد، جایگاه ایستادن وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در کنار همتای عربستانی خود تعریف شده بود اما حسین امیرعبداللهیان در اعتراض به محل تعیین شده نرفته و در کنار امیر دبی قرار گرفت. این اقدام او موجب آن شد که شیخ محمد در اعتراض به این تصمیم جلسه را ترک کند. طبق پروتکلهای دیپلماتیک مقام وزیر خارجه پایینتر از نخست وزیر (امیر دبی) است.