تشکر کن! با صدای بلند حرف نزن!/ چطور مهارتهای اجتماعی را به کودکان آموزش دهیم؟
مهارتهای اجتماعی، مجموعه رفتارهای اکتسابی است که از طریق مشاهده، مدل سازی، تمرین و باز خورد آموخته میشود. این کار میتواند به شدت چالش بر انگیز باشد.
به گزارش تازه نیوز، مهارت اجتماعی مجموعه توانمندیهایی است که موجب موفقیت زندگی اجتماعی فرد میشود. هر فرد برای زندگی موفق در یک جامعه، علاوه بر مهارتهای فردی به مهارتهای دیگری نیاز دارد که از آن با عنوان مهارتهای اجتماعی یاد میکنند. مهارتهای اجتماعی مجموعه رفتارهای اکتسابی است که از طریق مشاهده، مدلسازی، تمرین و بازخورد آموخته میشود. کودکان نیز برای آن که خودشان را با اجتماعی که در آن زندگی میکنند وفق بدهند، ضروری است انواع مهارتهای اجتماعی مختلف را فرا بگیرند.
بخشی از مسئولیت والدین این است که به فرزندان خود مهارتهای اجتماعی را آموزش دهند. این کار میتواند به شدت چالشبرانگیز باشد و ممکن است در بسیاری از مواقع تصور کنند تلاششان بیهوده است. با این وجود بهتر است مهارتهای اجتماعی را آموزش دهند تا آنها بتوانند از زندگیشان لذت ببرند.
دستورالعمل آموزش و توسعه مهارتهای اجتماعی
هنگامی که تصمیم گرفتید کدام یک از مهارتها از اهمیت بالایی برای شما بر خوردار است، پس دیگر باید در مورد چگونگی آموزش آن مهارتها بیندیشید. در اینجا نکات بر جستهای ذکر شده اند که عبارتند از:
۱ – به جای صحبت کردن، عمل کنید
رفتار شما تاثیر بهسزایی بر فرزندانتان دارد، در حقیقت بهتر از شما به یاد میآورند که شما چه چیزی گفتهاید. اگر دوست دارید با دیگران بر خوردی مهربان داشته باشند، با آنها مهربان باشید و نشان دهید که رفتاری محبتآمیز با سایر افراد دارید. اگر میخواهید مودبانه رفتار کنند، اطمینان حاصل کنید که از کلماتی مانند لطفا و سپاسگزارم در عبارات روزمرهتان استفاده میکنید. در صورتی که مرتکب اشتباهی شدهاید در واقع فرصتی پیش آمده تا به آنها نشان دهید که بزرگسالان نیز ممکن است اشتباه کنند. در نهایت به خاطر اشتباهتان بهتر است عذرخواهی کنید و بگویید که میدانید این کار درست نبوده. این رفتار به آنها آموزش خواهد داد تا در صورت انجام عملی اشتباه، عذر خواهی کنند.
۲ – با تکرار به کودکان خود یادآوری کنید چگونه باید رفتار کنند
اجتماعی شدن یک روند طولانی است که برای سالها به طول میانجامد. آمادگی داشته باشید که به طور مداوم به فرزند خود یادآوری کنید که باید مودبانه رفتار کند و از فردی که کاری برایش انجام میدهد، تشکر کند. البته ممکن است الگو سازی رفتاری روشی آسانتر باشد. به عنوان نمونه هنگامی که برای کودک خود یک نوشیدنی میبرید، چند لحظه صبر کنید تا بگوید «ممنون»، به جای اینکه از آنها هر ۵ دقیقه یکبار بپرسید «الان باید چه بگویی»!
۳ – تحسین رفتار
تحسین رفتارهای مثبت همیشه موثر بوده در مقایسه با انتقاد از عملهای نادرست. این به این معنی است که هربار فرزند شما رفتار مودبانهای در مقابل فردی دیگر دارد، به آنها توجه کنید و عملشان را مورد تحسین قرار دهید. این ممکن است در ابتدا برای شما کمی ارزشمند باشد، اما قطعا چنین رفتاری میتواند برای همه دلنشین و خوشایند باشد.
۴ – سن مناسب آموزش مهارتهای اجتماعی
این امر میتواند با توجه به سن فرزند شما متفاوت باشد. ممکن است به کودک نوپای خود اهمیت پاسخگویی در جواب سلام فرد مقابل را آموزش میدهید و یا به جوان خود نحوه رفتار در مصاحبه شغلی را، مسئله حائز اهمیت این است که بدانید آموزش باید متناسب با سن باشد.
۵ – بر روی آنچه که مهم است متمرکز شوید
مطمئنا مسائل فراوانی برای آموزش وجود دارد که میتوانید به فرزندان خود یاد دهید تا رفتارشان را بهبود ببخشند. درباره آنچه که از اهمیت بالایی بر خوردار است تصمیم بگیرید، این میتواند شامل مواردی مانند مهربانی با خواهر یا برادر، شیوه غذا خوردن و یا انجام کار گروهی باشد، بر مسئلهای که برایتان بیشتر اهمیت دارد متمرکز شوید.
مسئله کلیدی که باید به خاطر بسپارید این است که روشن سازید تدریس کدام یک از مهارتهای اجتماعی به کودکانتان برای شما از اهمیت بیشتری بر خوردار است نه اینکه از آنها بخواهید بگویند لطفا و یا از شما سپاسگزارم، اما خودتان هرگز از این عبارات استفاده نکنید. بنابراین، اگر میخواهید با فریاد و صدای بلند با دیگران صحبت نکنند، بهتر است در ابتدا این عمل را در خودتان تقویت کنید.
اگر رفتارهای خود را مورد بررسی قرار دهید ممکن است به شما در این زمینه کمک فراوانی کند.
منبع: فرادید