چگونه گاز معده خود را کم کنیم؟

وجود گاز در معده و روده طبیعی است و بخشی از کار هضم است و همه افراد آن را دارند. اکثر آدم‌ها روزانه ۵ تا ۱۵ بار گاز دفع می‌کنند.

به گزارش تازه‌نیوز، هر ماده گازداری که داخل معده است باید به نحوی وارد روده شود و هنگام بلعیدن هوا این اتفاق می‌افتد. باکتری‌ها و برخی میکروب‌هایی که داخل بدن زندگی می‌کنند نیز در روده‌‌ها مقداری گاز تولید می‌کنند. این میکروب‌ها به تجزیه غذایی که می‌خورید نیز کمک می‌کنند.

بلعیدن هوا
اگر بیش از آن‌چه که تصور می‌کنید، گاز معده دارید. یکی از دلایل آن این است که مقدار زیادی هوا را وارد معده می‌کنید. مقداری از این هوا به صورت آروغ خارج می‌شود و بقیه آن هم از از راه مقعد دفع می‌شود.

به عادات خود توجه داشته باشید
بسیاری از عوامل ما را وادار به بلعیدن هوا می‌کند. ممکن است هنگام جویدن آدامس یا مکیدن آب‌نبات هوا را ببلعید. سریع خوردن غذا یا نوشیدن با نی نیز می‌تواند منجر به بلعیدن هوا و ورود گاز بیشتر به معده شود. اگر عادت به جویدن دارید، موجب می‌شود تا هوای اضافی وارد شکم شود و به صورت گاز از بدن خارج شود.

مایعات گازدار نخورید
نوشابه‌های گازدار یا آب گازدار منبع گاز هستند. اگر دوست دارید نوشیدنی‌های گازدار بنوشید، موجب ایجاد گاز معده می‌شود. صرفاً گاهی نوشیدنی ملایم بنوشید تا بدانید که آیا علت گاز معده همین نوشیدنی‌‌هاست یا خیر!

زمانی که می‌خوابید
حتی اگر در طول روز هوای اضافی وارد معده ‌نکنید، ممکن است درهنگام خواب آن را دریافت کنید. اگر هنگام خواب عادت به تنفس یا خروپف با دهان باز دارید، ممکن است هوای زیادی را وارد معده کنید.

به رژیم غذایی خود توجه کنید
یکی دیگر از دلایل تجمع گاز در دستگاه گوارش مربوط به غذایی است که می‌خورید. غذاها یا مکمل‌های سرشار از فیبر برای بدن مفید هستند اما همچنین می‌توانند معده را گازدار کنند. این مواد شامل: لوبیا، نخودفرنگی، سبزیجاتی مانند کلم بروکلی یا سبزیجات برگ‌‌پهن، غلات کامل و مکمل‌های فیبردار حاوی پسیلیوم. برخی تحقیقات نشان می‌دهد که خیساندن حبوبات به مدت ۱۲ ساعت می‌تواند میزان تولید گاز را در دستگاه گوارش به حداقل برساند.

عدم تحمل غذایی
اگر غذاهایی را مصرف می‌کنید که بدنتان به خوبی آن را جذب نمی‌کند، ممکن است دچار گاز روده شوید که این حالت را عدم تحمل غذایی می‌نامند. این مواد شامل محصولات لبنی یا پروتئین‌هایی مانند گلوتن موجود در گندم یا سایر غلات است. اگر فکر می‌کنید گاز دستگاه گوارش مربوط به غذاهای پرفیبر یا عدم تحمل غذایی است، مراقب آن‌چه که می‌خورید باشید تا به تشخیص دلیل آن کمک کند.

شیرین‌کننده‌های مصنوعی
برخی از جایگزین‌های قند یا شیرین‌کننده‌های مصنوعی نیز می‌تواند معده و روده را گازدار کنند. این مواد شامل: سوربیتول، مانیتول و زایلیتول

یبوست یا هضم کند
اگر یبوست دارید و یا غذا به آرامی در روده‌تان حرکت می‌کند، فرصت بیشتری برای تجمع گاز در معده ایجاد می‌شود. هرچه غذا در بدن بیشتر بماند، به میکروب‌ها زمان بیشتری می‌دهد تا بر روی آن تاثیر بگذارند و گاز بیشتری تولید کنند. با افزایش سن، هضم غذا کندتر می‌شود و منجر به تولید گاز بیشتر می‌شود. برخی از داروها نیز می‌توانند موجب تولید گاز شوند.

ازدیاد باکتری
اگر باکتری‌ها یا سایر میکروب‌های موجود در روده بیش از حد رشد کنند، ممکن است گاز بیشتری تولید کنند و همیشه به این معنی نیست که دچار عفونت هستید و باید آن را درمان کنید. برخی باکتری‌ها مفید هستند و به تجزیه غذا کمک می‌کنند اما در برخی موارد، آنتی‌بیوتیک‌ها ممکن است موجب تولید گاز شوند.

بیماری‌ها
تولید گاز بیشتر می‌تواند علامتی باشد که با بسیاری از اختلالات روده‌‌ها همراه است. مانند: دیورتیکولیت، کولیت، التهاب روده، بیماری کرون، سندرم روده تحریک‌پذیر، دیابت اسکلرودرمی، اختلال عملکرد تیروئید و انسداد روده

چه موقع به پزشک مراجعه کنید؟
اکثر اوقات، خروج گاز معده می‌تواند شرم‌آور باشد اما جای نگرانی نیست. بنابراین در موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:

  • گازها زندگی عادی را مختل می‌کند
  • درد دارید
  • احساس ناراحتی یا نفخ زیادی دارید
  • اسهال یا یبوست زیادی دارید
  • گاز معده‌تان زیاد است یا حالت تهوع دارید
  • وزنتان کاهش می‌یابد و دلیل آن را نمی‌دانید
  • خون در مدفوع‌تان وجود دارد

همچنین در صورت داشتن درد شدید در ناحیه شکم یا قفسه سینه، فوراً به پزشک مراجعه کنید.

منبع: سلامت

بیشتر بخوانید:

۱ نظر
  1. فاطمه

    خیلی خیلی خبر مهم و کاربردی بود ممنونم مونده بودم ادامه زندگی رو چطوری بگذرونم

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.