یازده نکته مهم درباره دوز چهارم واکسن کرونا! +کدام واکسن بهتر است؟
تزریق دوز چهارم یا یادآور واکسن کرونا به تاکید ستاد ملی مقابله با بیماری کرونا، باعث ایجاد سوالات زیادی در اذهان عمومی شده است.
به گزارش تازه نیوز، دو رقمی شدن فوتیهای ناشی از بیماری کرونا و افزایش تعداد مبتلایان، در کنار سرعت انتقال و جهشهای جدید کووید۱۹، علاوه بر اینکه موجب نگرانی مردم شده، درباره تزریق دوباره واکسن در کشور سوالاتی را در اذهان عمومی ایجاد کرده است.
در ادامه به برخی از مهمترین سوالات مردم در خصوص تزریق دوز یادآور واکسن کرونا میپردازیم.
در تزریق دوز چهارم آیا باید از واکسن خاصی استفاده شود؟
همه انواع واکسنهای موجود در مراکز واکسیناسیون قابلیت استفاده به عنوان نوبت یادآور را دارند. لذا به همه افرادی که بیش از ۶ ماه از نوبت قبلی تزریقشان گذشته توصیه میشود یک نوبت واکسن یادآور دریافت کنند. دریافت یک نوبت یادآور از هر نوع واکسن، مهمتر از دریافت نوع خاصی از واکسن است.
نوع واکسن دوزهای قبلی مهم است؟ بر اساس واکسنی که تزریق کردیم الان باید چه واکسنی بزنیم؟
مهم دریافت یک نوبت یادآور است، تزریق واکسن مهمتر از نوع واکسن تزریقی است.
کسی که تاکنون واکسن کرونا نزده چه کند؟ توصیه واکنس یادآور برای افرادی است که دوز اول دوم و یا سوم را زدهاند؟
کسی که تاکنون واکسن کرونا نزده بیشترین خطر میزان ابتلا را دارد لذا این فرد باید در اسرع وقت مراجعه و واکسن نوبت اول را دریافت و سپس یک ماه بعد نوبت دوم را دریافت نماید.
برخی میگویند صرفا باید واکسن کرونا که ماهیت پروتئینی دارد تزریق کنیم و باقی واکسنها اثر ندارد، این ادعا درست است؟
همه انواع واکسنهای موجود در مراکز واکسیناسیون قابلیت استفاده بهعنوان نوبت یادآور را دارند. لذا به همه توصیه میشود یک نوبت واکسن دریافت کنند.
آیا با تزریق واکسن در برابر کرونا مصون میشویم و دیگر کرونا نمیگیریم؟
مهمترین فایده و دلیل دریافت واکسن کرونا این است که از فرم شدید بیماری که منجر به بستری، عوارض شدید و مرگ ناشی از آن میشود جلوگیری نماید لذا امکان ابتلا به بیماری همچنان وجود دارد حتی امکان ابتلا به فرم شدید بیماری نیز وجود خواهد داشت ولی احتمال این واقعه در افراد کامل واکسنزده بسیار کمتر از افراد واکسن نزده است.
اثرات جانبی ناشی از زدن واکسن روی بدن چه میزان است؟
در کشورهای مختلف دنیا بیش از ۳ میلیارد واکسن کووید۱۹ تزریق شده و در کشور خودمان نیز بیش از ۱۵۰میلیون تزریق واکسن کرونا داشتهایم. خوشبختانه عوارض جانبی واکسنها عموما خفیف و قابل تحمل بودهاند. مهمترین عوارض جانبی درد محل تزریق و بیحالی و ضعف یا خستگی هستند که در طی ۲ یا ۳ روز بر طرف میشوند که در مقابل درد و رنج ناشی از بیماری کرونا و عوارض شدید آن کاملا قابل قبول است.
تزریق واکسن چهارم برای چه دورهای است؟ آیا تا پایان سال باز هم باید واکسن بزنیم؟
وضعیت بیماری کرونا در سطح دنیا و در داخل کشور با دقت رصد میشود و بر اساس آخرین اطلاعات علمی در خصوص تزریق واکسن کووید۱۹ تصمیمگیری میشود لذا اینکه تا پایان سال آیا دریافت دوز یادآور دیگری هم نیز خواهد بود یا خیر بستگی به شرایط و اطلاعات و یافتههای جدید در ماههای آینده خواهد داشت. برخی از محققین معتقدند که احتمالا برای تداوم ایمنی علیه کرونا نیاز به تداوم واکسیناسیون به صورت سالیانه خواهیم بود.
برای تزریق واکسن دوز چهارم محدودیت سنی وجود دارد؟
به تمام افراد بالای ۱۸ سال که ۶ ماه از نوبت قبلی دریافت واکسنشان گذشته توصیه تزریق نوبت یادآور میشود. افرادی که در گروه سنی ۱۲ تا ۱۸ سال هستند اگر دچار بیماریهای مضعف سیستم ایمنی باشند و یا بیماریهای زمینهای شدید داشته باشند نیز در صورت گذشت ۶ ماه از آخرین نوبت، کاندیدای دریافت نوبت یادآور واکسن هستند. افراد زیر ۱۲ سال در حال حاضر نیازی به دریافت نوبت یادآور ندارند.
بیماران خاص و افراد مبتلا به سرطان چه نوع واکسنی استفاده کنند؟
همه انواع واکسنهای موجود قابل استفاده است.
کسی که سرما خورده و یا کرونا دارد هم میتواند واکسن بزند؟
به افرادی که مبتلا به بیماری کرونا هستند توصیه میشود حداقل یک ماه بعد از بهبودی واکسن تزریق کنند.
برای تزریق واکسن کرونا باید ناشتا باشیم یا بعد از آن دستورالعمل خاصی باید رعایت شود؟
برای دریافت واکسن نیازی به ناشتا بودن نیست. بعد از دریافت واکسن توصیه میشود بین ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در مرکز واکسیناسیون حضور داشته باشند. افرادی که سابقه ضعف شدید بعد از هرگونه تزریق و یا گرفتن نمونه خون دارند بایستی به کارکنان بهداشتی تزریقکننده واکسن اطلاع داده و بعد از تزریق نیز دقایقی در حالت استراحت و درازکش قرار گیرند. صرف صبحانه قبل از مراجعه برای دریافت واکسن توصیه میشود. مصرف مایعات بیشتر در روز اول و دوم بعد از دریافت واکسن مفید است.