تاثیر انتخابات کنگره بر روند مذاکرات چهقدر است؟
دیپلمات پیشین و تحلیلگر مسائل بینالمللی براین باور است: اگر برجام احیا نشود امریکاییها فشار را افزایش میدهند. حتی اگر برجام امضا شود امریکاییها سایر تحریمهایی که مربوط به برجام نیست را کنار نمیگذارند.
به گزارش تازهنیوز، قاسم محبعلی با اشاره به ادامه مذاکرات بعد از انتخابات کنگره امریکا گفت: یک سلسله مسائلی وجود دارد و ایران نیز یک مسائلی را مطرح کرده که امریکاییها شاید آمادگی پذیرش آن را نداشته باشند. از طرف دیگر به نظر میرسد که شاید طرفهای ثالث مثل کشورهای روسیه و .. فعلا علاقهمند نباشند که برجام انجام شود.
محبعلی ادامه داد: اگر نفت ایران وارد بازار شود قیمت نفت کاهش پیدا میکند. شاید عوامل مختلفی باشد که فعلا موضوع برجام اولویت هیچ طرفی نیست. ضمن اینکه ایران اصرار میکند که باید قبل از امضای برجام موضوع پادمان حل و فصل شود و این هم مسئلهای که طرفهای مقابل خیلی آمادگی پذیرش آن را ندارند. به دلیل اینکه اساس MPT را متزلزل میکند.
به نقل از اقتصاد۲۴، این کارشناس میگوید: به هرحال مسائل مختلفی در این بین دیده میشود که به هم پیوسته است. بعنوان مثال، فشار اسرائیل، مسئله انتخابات کنگره و مسئله سیاست امریکا در قبال اروپا که علاقهمند هستند رابطه روسیه و اروپا بیشتر تخریب شود و این مسئله که روسیه بخواهد در زمستان گاز را برای اروپا کاهش دهد نیز وجود دارد. همچنین به اتحادیه اروپا فشار وارد کند که امریکا نسبت به این موضوع نفع میبرد. به هر حال مسائل متعددی وجود دارد که فکر میکنم فعلا موضوع برجام در حالت تعلیق قرار گرفته و از سوی دیگر بزرگترین ضرر کننده آن شاید مردم ایران باشند.
او افزود: در امریکا سیاست خارجی خیلی موضوع افکار عمومی و رای دهندگان امریکا نیست و بیشتر بین گروههای حزب دموکرات و گروههای ذی نفوذ این موضوعات مطرح است. طبیعی که اگر در انتخابات کنگره جمهوری خواهها رای اکثریت در سنا را به دست آورند خیلی مشکل است که دولت امریکا بتواند موافقت سنا را برای برجام بگیرد.
مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت خارجه اضافه کرد: اگر شما نظرسنجیهای امریکا را نگاه کنید، موضوعات سیاست خارجی همیشه ردههای ششم و هفتم و هشتم است. فلذا انتخابات کنگره خیلی موضوع اصلی بشمار نمیآید. شاید در ایران این تصور بزرگ میشود، چون در ایران زندگی مردم به دلار و سیاست خارجی وابسته است و شاید این مسئله را برخی از گروهها خیلی تبلیغ کنند. ولی در داخل امریکا موضوعات داخلی خیلی مهمتر از موضوعات سیاست خارجی است. این نکته را نیز اضافه کنم، اگر جمهوری خواههان برنده شوند طبیعتا در سیاست خارجی فشار را به دولت بایدن افزایش میدهند خصوصا در قضیه برجام و نزدیکی هرچه بیشتر با اسرائیل را فراهم میکنند.
این مطالب را هم ببینید:
- حمایت آمریکا از اتهامزنی دوباره آلبانی علیه ایران
- ضرر امضا نشدن برجام برای ایران هر ثانیه ۱۱۰۰ دلار!
- اسرائیل: جهان به تحمیل هزینههای اقتصادی علیه ایران ادامه دهد
او در خصوص تحریمهای تازه اعلام شده توسط امریکا گفت: اولا اگر برجام انجام نشود امریکاییها فشار را افزایش میدهند و ثانیا حتی اگر برجام امضا شود امریکاییها سایر تحریمهایی که مربوط به برجام نیست را کنار نمیگذارند و یکی از موضوعاتی که شاید مطرح باشد همین تحریمهای غیر برجامی و اصرار ایران بر این است که آن تحریمهایی که برای دستگاههای قضایی و وزارت اطلاعات و تحریمهایی که در رابطه با موشک، تروریسم، سیاست خاورمیانه ایران و .. برداشته شود که این اتفاق نمیافتد و تحریمهایی که مربوط به برنامه هستهای طبق برجام ۲۰۱۵ برداشته میشود.
او با اشاره به تضمینی که ایران از امریکا میخواهد تصریح کرد: طبیعی که دولت بایدن نمیتواند تضمین دهد که اگر شرکتهای امریکایی و اروپایی به ایران بیایند از طرف دولت بعدی امریکا دچار تحریم نشوند. به اضافه اینکه حتی اگر برجام انجام شود و دولتها توصیه کنند شرکتها بر اساس هزینه فایده و ریسک تصمیم میگیرند که کجا سرمایه گذاری کنند هیچ شرکتی به خاطر تصمیم دولت خودش را دچار مشکل نمیکند. فلذا تا وقتی روابط دیپلماتیک ایران و امریکا و مسائل سیاست خاورمیانه ایران و موضع سیاست ایران در قبال اسرائیل حل و فصل نشود حتی اگر برجام هم امضا شود انتظار زیادی نباید داشت.