فارین پالیسی: فریب عربستان را نخورید!
نشریه فارین پالیسی در مطلبی با اشاره به سیاستهای بنسلمان، اصلاحات اخیر اجتماعی عربستان سعودی را بیشتر برای جلب توجه جهان دانست تا بهبود زندگی شهروندان.
به گزارش سرویس خبر ویژه تازه نیوز، نشریه فارین پالیسی در مطلبی به قلم آنکال ووهرا با عنوان “سراب حقوق بشری بن سلمان” نوشت: در گذشته، عبدالله- یک شهروند تبعیدی عربستان- هرگز نمیتوانست دوست دخترش را به یک کافه ببرد و رفتن به کنسرت ستارگان پاپ آمریکایی و تفریحات مشابه آن، غیرممکن بود. اما به گفته او در “عربستان امروزی” بسیاری از این آزادی ها برای عموم مجاز شده و تفریحات بیشتری برای جنسیت های مختلف به شکلی آزاد تر وجود دارد. خانم ها هم اجازه رانندگی دارند!
این موهبت های کوچک در چشم مردم عربستان سعودی و کشور های غربی بعنوان اصلاحات و دگرش های ساختاری بزرگ نمایش داده شد تا دولت عربستان بتواند اعتماد نسل جوان خود(دو سوم جمعیت عربستان سعودی کمتر از 35 سال دارند) و دولت های غربی را بدست آورد تا حکومت شاهنشاهی و استبدادی توسط این نسل جوان به چالش کشیده نشود و بتواند با جذب سرمایه گذاران خارجی باعث رونق هرچه بهتر اقتصادش باشد.
هفته گذشته- عربستان سعودی بعنوان اولین میزبان عرب، نشست سالانه سران جهانی(20G) برای برنامه ریزی های اقتصادی، سیاسی و بهداشت را برگزار کرد. سلطان سلمان بن عبدالعزیز و پسرش، شاهزاده محمد بن سلمان امیدوار بودند که پس از قتل جمال خاشقچی به دستور مستقیم شاهزاده، این نشست به بازیابی روابطشان با سران جهان کمک کند زیرا قتل فجیع خاشقچی یک فاجعه شرم آور بود و در نهایت باعث سخت تر شدن روابط کاری بین اروپا و حکومت عربستان سعودی شد.
اما یک حسرت و ناخشنودی هم نسبت به سران نشست (20G) شکل گرفت، زیرا ارزش های سیاسی و شعارهای حقوق بشری شان صرفا محدود به حرف بود.
در سال های اخیر، موارد بازداشت و اعدام منتقدان در عربستان بسیار شدت گرفته و فضای ترس را بر مردم عربستان حاکم کرده است. دست کم چهار نفر از زنان فعال و خواهان حق رانندگی بانوان و دیگر فعالان طرفدار اصلاحات سیاسی، سال ها است که پشت میله های زندان قرار گرفته اند. حتی با اعتراضات شدید جهانی نسبت به قتل خاشقچی، طبق گزارش دیده بان حقوق بشر، تنها 6 ماه پس از قتلش، در اپریل 2019، 13 نویسنده و فعال حقوق بشر دیگر نیز زندانی شدند.
در واقع میتوان گفت: بعضی از این دگرگونی ها واقعی هستند و جامعه سعودی در تقلای ساختن یک هویت جدید با ترکیب سبک زندگی مدرن و سنتی است اما غرب باید بدون ملاحظه، اهرم های فشار خود را برای سرعت بخشیدن به اصلاحات ظاهری این روند به کار گیرد.