پشتپرده خبر جنجالی روزنامه اصولگرا درباره قیمت بنزین!
ماجرای افزایش قیمت بنزین همچنان در فضای مجازی مطرح و درباره آن گمانهزنیهای مختلفی مطرح میشود.
به گزارش تازهنیوز، چند روز پیش بود که روزنامه فرهیختگان در گزارشی سناریوهای افزایش قیمت بنزین را مطرح دو گزینه بنزین سه سهمیهای و یا بنزین سه قیمتی را روی میز گذاشته بود.
شایعات درباره اینکه دولت قرار است بنزین را با سه نرخ ۲.۱، ۴.۲ و ۳۵ هزار تومان بفروشد هم در پی آن ایجاد شد. این روزنامه اصولگرا، اما در گزارش دیگری ضمن تکذیب اخبار مربوط به تصمیم دولت، به تفاوت طرح پیشنهادی خود و آنچه که شایعه شد قرار است انجام شود؛ پرداخته است.
- خبر فوری پزشکیان درباره اختصاص یارانه بنزین +ویدیو
- کفگیر دولت به ته دیگ خورده؛ افزایش قیمت بنزین و ارز برای جبران کسری بودجه در راه است؟
فرهیختگان نوشت: پیگیریها از اعضای کمیسیون تلفیق و کمیسیون انرژی مجلس نشان میدهد که این خبر کذب است.
اما در صورت صحت خبر، هر چند این مدل اصلاح قیمت از نظر عنوان «سهمیه سوم» با مدل پیشنهادی روزنامه فرهیختگان شباهت دارد، اما ملاحظات را رعایت نکرده و ایراداتی جدی به آن وارد است».
در مدل سهمیه سوم، اصلاح قیمت باید به صورت تدریجی انجام شود، ولی جهش قیمت از ۳ به ۳۵ هزار تومان به معنای شوکدرمانی بوده و اشتباه است. اصلاح تدریجی قیمت نیز باید در بستر راهکارهای غیرقیمتی انجام شود که از جمله آن توسعه حملونقل عمومی است که برنامه جامع دولت برای آن مشخص نیست.
هر چند اصابت سهمیه سوم به سه دهک بالای جامعه است، اما استثناهایی وجود دارد از جمله اقماریها که در آبان ۹۸ نیز آسیب دیدند. تدبیر دولت معلوم نیست، اما یک پیشنهاد میتواند توسعه سوخت ارزان CNG در آن مناطق باشد. ضرورت دارد بخشی از منابع حاصل از اصلاح قیمت بنزین، به افزایش بهینهسازی در ناوگان حملونقل بازگردد، اما ظاهرا دولت قصد دارد همه این منابع را صرف حقوق و دستمزد کند.
دولت در این اقدام مجددا به جای اصلاح سازوکار و فرمول قیمتگذاری، خود قیمت را تغییر داده. وقتی سازوکار قیمتگذاری در یک برنامه زمانبندیشده اصلاح شود، مردم چشمانداز و فرصتی برای تغییر رفتار مصرفی خود به صورت مداوم پیدا میکنند.
بزرگترین ایراد نیز عدم گفتگوی دولت با مردم، توجیه و همراهی آنهاست. دولت ابتدا باید در اذهان عمومی از طرح خود دفاع و مردم را اقناع کند. همچنین بازتوزیع بخشی از منابع مالی برای حمایت از دهکهای کمبرخودار نیز توصیه میشود که در طرح دیده نشده است.
اگر مردم میدونستن، دولت و مجلس با ارزان بودن دستوری انرژی ( مخصوصا بنزین) ، چه ظلمی میکنه و چه آسیبهای وحشتناکی برای مردم و کشور داره (بیکاری، مشکلات اقتصادی و پایین بودن دستمزدها، بیماری، مرگ و میرناشی از آلودگی هوا و و بدتر از همه خشکسالی که این مملکتو نابود میکنه استفاده زیاد از خودروهای شخصی و ، و اتلاف وقت زیاد در ترافیک و اعصاب خوردی ، کسری بودجه و تورم، ، افزایش شدید اختلاف طبقاتی) دولت رو مجبور میکردن قیمتا رو اصلاح کنه همه مشکلات بزرگی که بالا شمرده شده تا حد خیلی زیادی با اصلاح قیمت انرژی و سوخت حل میشه
قیمت دستوری کالا و خدمات و سوخت، نابود کننده اقتصاد کشور و کسب و کار مردم است، بهترین جایگزین برای آن، آزادسازی قیمت بر اساس عرضه و تقاضا و پرداخت یارانه یا سهمیه مستقیم به مردم است.
اصلاح قیمت و پرداخت سهمیه قابل مبادله انرژی و سوخت بر اساس کد ملی، بسیار به سود همه مردم و دولت است و بسیاری از معضلات اقتصادی و زیست محیطی کشور را حل میکند.
در گام اول بدلیل حساسیت بالا روی بنزین، میتوان قیمت دیگر حاملهای انرژی را واقعی سازی کرد و با سهمیه صرفه جویی شده بنزین توسط افراد ، هزینه های رفت و آمد و قبوض را پرداخت کرد. که انگیزه بالایی برای صرفه جویی بنزین نیز به همراه دارد.