عزم کاهش تنش و ایجاد رابطه سازنده با آمریکا در حاکمیت کلان ایران به چشم میخورد
مازیار بالایی گفت: پایان تحریمها چراغ سبز امریکا را طلب میکند. به نظرم این عزم در حاکمیت کلان ایران به چشم میخورد. مواضع اخیری که آقایان ولایتی، کمال خرازی، عباس عراقچی و شخص رییسجمهور اتخاذ میکنند در راستای پایان دادن به این تابوست.
مازیار بالایی، عضو حزب اعتمادملی و فعال سیاسی با روزنامه اعتماد گفتوگو کرده است. بخشهای مهم این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
- در مورد خاص ایران و امریکا به نظر میرسد هر دو کشور به این جمعبندی رسیده باشند که باید سطح تنش را پایین آورده و به سمت روابط سازندهتر حرکت کنند. پالسهایی که از سوی ایران ارسال میشود و هم واکنشهای خاصی که از سوی مقامات امریکایی ارسال میشود، همین تحلیل را عینیت میبخشد.
- اساسا بین جمهوریخواهان و دموکراتهای امریکایی تفاوتی درخصوص مواجهه با ایران وجود ندارد، اما این رویکرد یک دوقطبی کاذب را در ایران به وجود آورده است. دوقطبی موافقان رابطه یا مذاکره با امریکا و مخالفان مذاکره و رابطه با امریکا به موضوع فانتزی نگاه میکنند. افراد و جریاناتی که موافق تغییر راهبرد بنیادین ایران در مواجهه با امریکا هستند، در مختصات تحلیلی 20 الی 25 سال قبل تنفس کرده و راهبردهای مدنظر خود را ارائه میکنند. با همان مختصات تحلیلی برای شرایط امروز راهکار ارائه میکنند.آنها تصور میکنند اگر ایران با امریکا مذاکره کند مجموعه مشکلاتش حل و فصل میشود.
- مخالفان گفتوگو با امریکا در ایران هم بحث دشمنی با امریکا را به یک موضوع هویتی و ایدئولوژیک بدل کردهاند و امکان هر نوع انعطافی را در حوزه سیاست خارجی کشور گرفتهاند. باید توجه داشت فقدان انعطاف، معنی و مفهومی ندارد. هنر هر کشوری در عرصه روابط بینالملل انعطافپذیری در بزنگاههای لازم است.
- معتقدم دو کشور از پس انتخابات ریاستجمهوری در ایران و انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده میتوانند به سمت تغییر راهبردهای بنیادین حرکت کنند. در واقع میتوان به سمت مدلی از رابطه حرکت کرد که از بطن آن منافع دو طرف تامین شود. یعنی هم ایران روی اصول خود بماند و از آرمانهایش دست نکشد و از سوی دیگر، ملاحظات امریکا هم مورد توجه قرار بگیرد. در عین حال نمیشود و اساسا نباید همه امور کشور را معطل یک چنین رابطه و مناسباتی کرد.
- این تصور که باید توافقی همهجانبه با امریکا صورت بگیرد، غلط است. بهخصوص در مورد ایران که پس از نیم قرن قطع رابطه قرار است مناسباتی برقرار شود. در عین حال برخی گزارهها برای ایران خط قرمز است که اغلب ناظر بر منافع منطقهای ایران بوده و حد و حدودی هم برای امریکا دارای اهمیت است. میتوان این موارد را به سمت و سویی هدایت کرد که منجر به کاهش تنش شود.
- پایان تحریمها چراغ سبز امریکا را طلب میکند. به نظرم این عزم در حاکمیت کلان ایران به چشم میخورد. مواضع اخیری که آقایان ولایتی، کمال خرازی، عباس عراقچی و شخص رییسجمهور اتخاذ میکنند در راستای پایان دادن به این تابوست.