علی لاریجانی از انتخابات و دولت جدید گفت؛ آقایان گفتند که شما صلاحیت ندارید! ما هم نمیتوانستیم چیزی بگوییم/ پزشکیان انسان صادقی است
علی لاریجانی درخصوص عدم تایید صلاحیتش در انتخابات ریاست جمهوری گفت: آقایان گفتند که شما صلاحیت ندارید! ما هم نمیتوانستیم چیزی بگوییم. چون یک مرجعی{شورای نگهبان} گفته و این بار هم از آنها پرسیدم چرا ما را رد کردید؟ گفتند شما مدیر و مدبّر نیستید!
علی لاریجانی مشاور رهبر معظم انقلاب و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام چهارشنبه هفته گذشته (۳۰ آبان ۱۰۳) در خبرگزاری تسنیم حضور یافت و در یک گفتگوی مفصل با خبرنگاران تسنیم نیز شرکت کرد.
بخشهایی از این گفتوگو را بخوانید:
با توجه به نحوه رفتاری که با شما در دو انتخابات گذشته ریاست جمهوری شد، اینطور تصور شد که شما مسیر گوشهنشینی را انتخاب خواهید کرد و دیگر زیاد در سیاست ورود نخواهید کرد، مثل بعضیها که این کار را انجام دادند و خودشان بهنوعی خودشان را حاشیه نشین کردند، ولی این ورودهای شما خلاف انتظار و البته مثبت بود.
چرا شما تحلیل دیگری داشتید نسبت به بعضی که فکر میکردند شما الان دیگر گوشهنشین خواهید شد و یک جوری با سیاست قهر خواهید کرد؟
لاریجانی: قهر در سیاست معنی ندارد. یعنی من فکر میکنم ما از ابتدای پیروزی انقلاب بر حسب یک وظیفهای وارد انقلاب شدیم. انقلاب یک گوهر بسیار بزرگی است که ما گاهی قدرش را نادیده میگیریم؛ انقلاب در ایران و منطقه تحول ایجاد کرد. حالا به خاطر بعضی ناکارآمدیهای سیستمهای اداری در بعضی جاها حق موضوع درست ادا نشد، بنابراین تا جایی که جان داریم برای این انقلاب باید زحمت بکشیم و لذا قهر معنایی ندارد.
حالا آقایان گفتند که شما صلاحیت ندارید! ما هم نمیتوانستیم چیزی بگوییم. چون یک مرجعی{شورای نگهبان} گفته و این بار هم از آنها پرسیدم چرا ما را رد کردید؟ گفتند شما مدیر و مدبّر نیستید! حالا نمیدانم، لابد بر اساس تدبیری این کار را کردند؛ مهم نیست، ولی به نظر من مهم این است که آدم در جایی که فکر میکند میتواند موثر باشد، تلاش خود را ادامه دهد.
بله، وقت من هم مقداری آزاد شد؛ ناراضی هم نیستم، این آزاد شدن وقت برای من مثبت هم هست. تا آنجایی که بتوانم یک گوشهای از کار را بگیرم، کمک میکنم، ( کمک من البته الان بیشتر جنبه فکری دارد، من کار اجرایی که ندارم). اگر چنین تصوری هم درمورد من بوده، تصور درستی نبود، چون من فکر میکنم برای انقلاب باید فداکاری کرد.
غیر از مشورت به رهبر معظم انقلاب ـ چون شما مشاور ایشان هستیدـ ، با دولت هم مشورت مستمری دارید؟ چنین مطالبه یا درخواستی از شما شده یا نه؛ یعنی جلسات منظمی با آقای پزشکیان باشد، یا کمکی به صورت مشورتی به ایشان داشته باشید؟
علی لاریجانی: نه، نشده؛ اما من خودم اگر احساس کنم یک چیزی مفید است، از آقای رئیس جمهور وقت میگیرم و به ایشان عرض میکنم اما اینکه امر مستمری باشد، نه، نیست.
در شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجمع تشخیص مصلحت نظام هم آن مقداری که عقلمان برسد، ورود میکنیم.
بیش از ۱۰۰ روز از شروع دولت آقای پزشکیان گذشته و البته خب در دورهای هم هستیم که دوره خیلی پرسرعتی است
در همین بازه و در موضوعات مختلف، ارزیابی شما از عملکرد دولت آقای پزشکیان تا الان چیست؟
علی لاریجانی: من نمیتوانم درباره دولت الان قضاوتی داشته باشم قدری زود است، ولی در مورد شخص آقای پزشکیان چون سالها در مجلس با هم بودیم، ایشان را آدم صادق و دردمند نسبت به مشکلات کشور و علاقمند به حل مسائل میبینم. چند باری هم که ایشان را دیدم، مشاهده کردم که با همت زیاد میخواهد مشکلات را حل کند.
در دولت ایشان هم درکل ممکن است برخی انتخابها قوی باشند و بعضی هم متوسط، ولی درکل به نظر من الان برای قضاوت زود است؛ مخصوصاً با همین نکتهای که شما گفتید که دوره ایشان از آن روز اول با شهادت اسماعیل هنیه شروع شد.
تسنیم: دقیقا از فردای روز تحلیف
علی لاریجانی: بله، یعنی مستمراً ما با یک مشکلات شدیدی مواجه بودیم که اینها وقتگیر هستند. باید قدری زمان بگذرد تا آدم تحلیلی پیدا کند و بخشهای مختلف دولت کارکردهایشان را دقیقتر نشان بدهند.
اما در بعضی از امور علنی مثل لایحه بودجه و … که من دیدم، در آنها انقلابی ندیدم که مثلاً تحول مهمی را نشان بدهد. لایحه را که نگاه میکردم اداره وضع موجود به صورت وصلهپینهای است، شاید هم چارهای هم نداشتند. من نمیخواهم الان قضاوت کنم. ولی به نظر من اقتصاد ایران اگر با یک فکر درواقع دورنگرانهای از همین حالا تحولات جدی برایش رخ ندهد، شرایط اقتصادی ما به سادگی تغییر نمیکند.
ببینید ما یک سری مشکلات داریم که قدری مزمن شده و هر دولتی که میآید این مشکلات را با خودش حمل میکند و با آمدن آن دولت کمی هم به بار آن مشکلات اضافه میشود؛ اگر نگاه کنید تصویر کلی از مشکلات ما این شکلی است.
به طور مثال از حدود ۱۵ سال پیش مرتب هشدار داده میشد که وضع صندوقهای بازنشستگی خطر ساز است و هر دولتی که آمد باز همین هشدار داده شد، چیز مهمی حل نشد، ولی بدهیها اضافه شد. حالا دولت فعلی باید تصمیم بگیرد که میخواهد این مشکل را حمل کند و به آن چیزی اضافه کند یا آن را حل کند؟ این دو تا راه است …
یا مثلاً بحث ناترازی بودجه؛ این بحث هم جدید نیست، از قبل بود، منتها کم بود، اما این ناترازی مدام اضافه میشود، پس این ناترازی در دولتها «حمل» میشود ولی «حل» نمیشود.
ما از این جنس امور کم نداریم و من فکر میکنم اینها را تا حد زیادی میشود حل کرد … به تحریم و غیره هم ربطی ندارد.