به گزارش اعتمادآنلاین، تصاویر رسیده از نوار غزه، حتی پیش از اعلام آتشبس هم بیانگر خرابیهای بسیار شدید است و برخی از کارشناسان را بر آن داشته تا ادعا کنند، این منطقه تا ۱۰ سال آینده غیرقابل سکونت خواهد بود. ویرانیهای بیسابقهای که نه تنها فلسطین بلکه منطقه را تحت تاثیر خود قرار داده است.
امروز نیز گرچه هنوز آتشبس همچنان شکننده توصیف میشود و سایه کابوس طرح ترامپ برای کوچ اجباری بر سر نوار غزه سایه افکنده، اما نگاهها به سوی کشورهای مختلف برای کمک به امدادرسانی در وهله اول و بازسازی این منطقه کاملاً ویرانشده معطوف شده است.
به گفته کارشناسان، حجم ویرانیهای ارتش متجاوز اسرائیلی در جنگ ۱۵ ماهه خود علیه مردم غزه تمامی سطوح پیشبینیها را درنوردیده است و بر اساس ارزیابیهای اولیه صورتگرفته به ۴۰ تا ۸۰ میلیارد دلار میرسد.
تصاویر هوایی به خودی خود گویایی همه چیز هستند، در حالی که کارشناسان تاکید دارند، ۴۲ میلیون تن آواربرداری باید از نوار غزه انجام شود، صرف آواربرداری نیازمند حداقل ۱۰ ماه زمان و بیش از ۱.۲ میلیارد دلار هزینه است.
شرایط نوار غزه خود گویای آن است که تقریباً اکثر قریب به اتفاق مردم غزه قادر به بازسازی خرابیهای واردشده به املاک خود نبوده و به طور حتم باید این امر با حضور و مشارکت طرفهای خارجی انجام شود.
سازمان ملل متحد یکی از طرفهایی است که خواهان مشارکت جهانی در بازسازی غزه شده، در حالی که گروههای فلسطینی هم تاکید کردهاند، کشورهای عربی که از متوقف کردن حمله وحشیانه اسرائیل علیه نوار غزه عاجز مانده بودند، حداقل در باسازی این منطقه مشارکت کنند.
امروز بازسازی منازل، بیمارستانها و زیرساختهای منهدمشده در نوار غزه نیازمند تلاشهای فوقالعاده است، به نحوی که طرفهای بینالمللی تاکید میکنند بیش از ۱۵ میلیارد دلار فقط برای از سرگیری راهاندازی خدمات اساسی در این منطقه پول مورد نیاز است، گرچه تمامی این موارد منوط به آن است که اسرائیل واقعاً به آتشبس پایبند باشد و بعد از مبادله اسرا، جنگ خود را مجدداً علیه نوار غزه از سر نگیرد.
شاید یکی از دلایل تردید کشورهای مختلف برای ارسال کمکهای خود به این منطقه همین مساله باشد.
در این میان گفته میشود، آمریکا و اسرائیل برنامه و نقش خاصی برای عربستان، امارات متحده عربی و قطر در آینده غزه در نظر گرفتهاند و قرار است آنها را در رأس فهرست کشورهایی قرار دهند که باید اقدامات دیوانهوار و جنایتکارانه بنیامین نتانیاهو را علیه ملت فلسطین رفع و رجوع کنند.
کارشناسان عرب تاکید دارند، رقم بسیار بالای مورد نیاز برای این بازسازی باعث شده است تا بدون مشارکت کشورهای متمول شورای همکاری خلیج فارس، امکان انجام این مهم وجود نداشته باشد، گرچه گفته میشود این سه کشور هم اهداف خاص خود را در این رابطه دنبال کرده و به طرفهای مختلف خبر دادهاند این پول را بلاعوض نمیدهند و حداقل چشمداشت آنها نفوذ منطقهای است.
در این بین، طرفهای دیگر همچون اتحادیه اروپا مدعی هستند به دنبال مشارکت در بازسازی نوار غزه به عنوان یکی از ابزارهای تحقق ثبات منطقهای و جلوگیری از شکلگیری درگیری جدید هستند.
دولت آمریکا نیز، به عنوان کارگردان اصلی این صحنه، به دنبال آن است که نه تنها از این طریق شرکتهای آمریکایی مختلفی را وارد نوار غزه کند بلکه در سایه بازسازی نوار غزه، شرایط اجتماعی این منطقه را در راستای منافع اسرائیل ساماندهی کند.
در پایان باید گفت، اگر سالها پیش کاندولیزا رایس از ایده هرج و مرج سازنده سخن به میان آورده بود، امروز این دکترین با کمک نتانیاهو و بایدن و بعد از آن با اشراف ترامپ و میدانداری کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در نوار غزه در حال اجراست.