از سانسور در صداوسیما تا بیعدالتی در جشنواره؛ سیمرغ ۴۳ پرحاشیه بود! +تصاویر
دیشب اختتامیه جشنواره فیلم فجر ۴۳در حالی برگزار شد که سازندگان فیلم خدای جنگ داوران را متهم کردند و بازیگر فیلم روایت خواهان تقسیم جایزه با یک فیلم توقیفی شد.
![جشنواره فیلم فجر 43](https://www.tazenews.com/wp-content/uploads/2025/02/جشنواره-فیلم-فجر-43.jpg)
پوستر اول جشنواره فجر امسال، تصویری از مادر فیلم علی حاتمی بر خود داشت. مادری که نماد جمع کردن تمام سلیقهها و آشتی دادن تمام قهر کرده است. برنامه اولین فجر دولت وفاق هم همین بود. از دست رد نزدن به هر فیلمی که درخواست حضور در بخش رقابتی کرده بود گرفته تا نمایش برخی فیلمهای توقیف شده در سانسهای آخر شب برای منتقدان و هنرمندان تلاشی بود برای نشان دادن این که «ریل عوض شده است». با این حال همان طور که میشد پیشبینی کرد، مشکلات یکی دو تا نبود.
برخی از این مشکلات در جریان برگزاری جشنواره فجر خودش را به رخ کشید، اعتراض به سطح پایین فیلمهای انتخاب شده برای بخش رقابتی بخصوص در شرایطی که منتقدان و روزنامه نگاران امکان تماشای برخی از فیلمهایی که از رقابت بیرون ماندهاند را هم داشتند کم و بیش به گوش میرسید، اما دعوای اصلی در جریان پخش کردن سیمرغها رخ داد. جایی که بعد از نامزد شدن چند فیلم مستقل از جمله «بچه مردم»، و «زیبا صدایم کن»، چند سیمرغ هم برای تولیدات سازمانی کنار گذاشته شد. مهمترین حاشیه دیشب هم همین بود. در حالی که پیش بینی میشد بیشترین اعتراضات از طرف عوامل فیلم گران قیمت «موسی کلیم الله» مطرح شود، عوامل فیلم «خدای جنگ» که قبلا در روز اکران ماکت موشک به محوطه برج میلاد آورده بودند، بلندترین صدای اعتراض را داشتند.
- در همین ارتباط: صداوسیما بازهم راه سانسور را در پیش گرفت! +ویدیو
عوامل فیلم خدای جنگ که در مورد زندگی شهید طهرانی مقدم و محصول سازمان سینمایی اوج است، نسبت به این که تنها در یک شاخه «جلوههای ویژه بصری» نامزده شدهاند اعتراض کرده و سالن اختتامیه را ترک کردند. بعدا به آنها اطلاع داده شده که قرار است سیمرغ «بهترین فیلم از نگاه ملی» را به این فیلم تقدیم کنند، اما عوامل فیلم در بیانیهای که اواخر شب منتشر شد گفتند که «به نظر میرسد دبیر و هیات داوران در پی آن بودند که در تاریخچه ادوار جشنواره، نامی از «خدای جنگ» حتی در میان نامزدها نباشد. این تلاش با استقبال مخاطبان سینما ناکام مانده و خواهد ماند.» و از دریافت سیمرغ خودداری کردند. سیمرغ بهرتین فیم از نگاه ملی که به جایزه «سردار سلیمانی» هم شناخته میشود در نهایت به فیلم «ناتور دشت» رسید که عوامل آن فیلم هم از «بی مهری هیات داوران» شاکی بودند.
این رفتارها البته عجیب و بی سابقه نیست. تقریبا در همه ادوار جشنواره فیلم فجر عدهای مردان احساساتی نسبت به این که در حق فیلم هایشان جفا شده است آه و ناله سر دادهاند، گاهی حتی در مراسم اهدای جایزه دعوا و درگیری به راه انداختهاند. «قهر کردن» و «توطئه دیدن» در پشت تمام تصمیمهایی که در فجر گرفته میشود که اصلا قابل شما را ندارد.
اهدای جوایز شب گذشته به غیر از این اعتراضات بلند، با اعتراضات آرام و زیر لبی هم مواجهه بود. بسیاری از کسانی که در روزهای گذشته در جشنواره فیلم فجر حاضر بودند انتظار این «توزیع جوایز» را نداشتند. انتظار این بود که فیلمهایی مانند «زیبا صدایم کن» ساخته رسول صدر عاملی که با استقبال قابل ملاحظه تماشگران رو به رو شده است، و همین طور فیلم «رها» که خیلیها آن را دوست داشتهاند جوایز بیشتری به خود اختصاص دهد، اما همان طور که برخی از میهمانان مراسم اختتامیه اعتقاد دارند، مسیر توزیع جوایز به سمت دیگری رفته است.
به نقل از رویداد۲۴، صدا و سیما دیشب تمام سعی خود را کرده است تا هر چه کمتر از مراسم اختتامیه فیلم پخش کند، اجرای زنده موسیقی و همین طور صحبتهای برندگانی که اندکی به برخی چیزها اعتراض داشتند را سانسور کرده است، اما برندگان سیمرغها دیشب آن گروههای محذوف از سینما را فراموش نکردند. سعید خانی تهیه کننده فیلم «رها» که فیلمش سیمرغ بهترین فیلم اول را دریافت کرده است دیشب بعد از دریافت جایزه خود خطاب به وزیر ارشاد گفت «اجازه دهید فیلم قاتل و وحشی اکران شود، هیچ فیلمی در هیچ مملکتی انقلاب ایجاد نکرده است { که این دومی باشد}»، قاتل و وحشی، ساخته حمید نعمت الله در سال ۹۸ است و از آن زمان تا به حال در توقیف است. این فیلم که قرار بود در سانس ویژه اکران برای هنرمندان و روزنامه نگاران در روز بیستم بهمن به نمایش درآید در نهایت اکران نشد و آه از نهاد بسیاری از کسانی که منتظر بودند اقلا یک بار این فیلم را روی پرده ببینند بلند کرد.
مصطفی زمانی، بازیگر فیلم شمال از جنوب غربی، محصول روایت فتح، که جایزه سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول مرد را گرفت هم پشت تریبون حرف دل بسیاری از مخاطبان فجر را به زبان آورد. او گفت که «اگر حسن پورشیرازی {در رقابت ها} بود جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد به هیچ کس غیر از او نمیرسید». اشاره زمانی به بیرون ماندن فیلم توقیفی «پیرپسر» از رقابتهای امسال جشنواره است.