ظریف: دولت بایدن سیاست دقیقی درباره برجام مشخص نکرده است
وزیر امور خارجه کشورمان معتقد است، دولت جدید آمریکا هنوز سیاست دقیق خود را در مورد نحوه بازگشت به برجام مشخص نکرده است.
به گزارش تازهنیوز، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفتوگو با روزنامه همشهری درباره رویکرد دولت جدید آمریکا درباره برجام اظهار داشت: تحلیل من این است که دولت آقای بایدن هنوز سیاست دقیق خود را در مورد نحوه بازگشت به برجام مشخص نکرده است و فعلاً حرفهای کلی توسط مقامات آمریکایی زده میشود. طبیعتا مذاکرهای نه بین ما و آمریکا صورت گرفته و نه حتی تا جایی که من اطلاع دارم بین آمریکا و اعضای دیگر برجام مذاکرهای صورت گرفته است. ممکن است گفتوگوی تلفنی بهصورت ابتدایی شده باشد، اما این بحث بسیار دقیقی است و آمریکاییها کاملاً این را میدانند.
وزیر امور خارجه افزود: با توجه به اینکه آنها بودند که از برجام خارج شدند و آنها بودند که خواستند ضربه اقتصادی به ایران بزنند. توجه دارید در آمریکا انقلاب نشده، دولت آقای ترامپ، دولت ایالاتمتحده آمریکا بوده و دولت آقای بایدن هم جانشین آن دولت شده است. مسئولیتهای دولت آمریکا را کماکان بر عهده دارند. منطق همین را میگوید: ایران کشوری است که یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام تمام تعهدات خود را انجام داده و شاید 5 گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی تأیید کرده که ایران همه تعهدات خود را انجام داده است و بعد از 2 دور طی مراحل پیشبینی شده در ماده 36 برجام اقدام به کاهش تعهدات داشتهایم؛ یعنی از اردیبهشت 97 که ترامپ از برجام خارج شد تا اردیبهشت 98 که ما اقدام کردیم، 2 دور مسیر حل اختلاف در برجام را طی کردیم؛ یعنی اینکه یک اجلاس کارشناسی داشتیم، بعد از آن طبق ماده 36 ما درخواست وزرا کردیم.
ظریف همچنین درباره نحوه بازگشت آمریکا به برجام گفت: ما بهدنبال اجرای برجام هستیم. مقام معظم رهبری در سخنرانی 19دی فرمودند اگر آمریکا تعهدات خود را اجرا کند و تحریمها را بردارد، ما به تعهدات خود برمیگردیم و این در بالاترین سطح اعلام شد. راهکار دشوار نیست. آنها میتوانند همین امروز بیانیه بدهند که میخواهند به برجام برگردند. ما هم در سطح رئیسجمهور اعلام خواهیم کرد به محض اینکه آنها برگردند، ما هم اقدامات جبرانی خود را متوقف میکنیم. در مرحله بعد میتوانند دستور اجرایی بدهند. میتوانند دستور اجرایی را اول صادر کنند؛ ما هم دستور را اول صادر میکنیم؛ یعنی کاملاً مشابه آنها عمل میکنیم. اگر بیانیه دهند، بیانیه میدهیم، اگر آقای بایدن فرمان اجرایی داد، رئیسجمهور ما دستور میدهد به سازمان انرژی اتمی که مراحل را آماده کنند؛ اگر فرمان اجرایی رئیسجمهور آمریکا عملیاتی شد-یعنی ما توانستیم نفت بفروشیم و پول آن را برگردانیم و پولهای بلوکه شده برگشت-ما هم شروع به اجرا میکنیم؛ اگر تمام تعهدات را یکجا انجام دادند، ما هم یک جا انجام میدهیم. موضوع پیچیده و تعلیق به محال کردن نیست. این میتواند براساس یک زمانبندی کاملا معقول اجرا شود.