نظر علی مطهری درباره رئیسی، جلیلی، محسن رضایی و علی لاریجانی
کاندیداتوری قالیباف، بیاحترامی به مردم است
علی مطهری می گوید: من با رئیس جمهور شدن یک شخص روحانی مخالف هستم مگر اضطراراً. به ویژه آنکه تز شهید مطهری همین بود و امام خمینی هم در ابتدا چنین نظری داشتند.
به گزارش تازهنیوز، «نیازمند دولت مقتدر هستیم که در برابر دخالت ها بایستد»؛ این جمله را علی مطهری نماینده ادوار مجلس چند روز قبل از اعلام کاندیداتوری اش برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری 1400 مطرح کرد.
مطهری تاکید دارد نباید یک نظامی رئیس جمهور و حتی وزیر شود. علی مطهری که می گوید اطلاعی از تصمیم علی لاریجانی برای کاندیداتوری ندارد این را گفت که اگر ابراهیم رئیسی، قالیباف، حسین دهقان، جلیلی و محسن رضایی کاندیدا باشند به هیچکدام آنها رأی نخواهد داد.
وقتی از مطهری درباره گمانه ها پیرامون ظریف سوال می کنیم صریح می گوید؛« ظریف به درد وزارت خارجه میخورد نه ریاست جمهوری. آقای ظریف استقامت لازم در برابر دخالتهای خارج از دولت را ندارد»
****
آقای مطهری شما از برنامه آقای لاریجانی برای انتخابات خبر دارید؟ آقای جواد لاریجانی گفته بودند آقای علی لاریجانی هم در گزینههای انتخاباتی هستند.
در مصاحبه با شما گفته بودند؟
خیر، ایشان فقط با فارس و تسنیم مصاحبه میکنند.
بله؛ ایشان جزو همان افرادی است که اختناق را نهادینه میکند (خنده).
بین برادرها آقای علی لاریجانی است که از همه روشنفکرتر است
بله، شاید آن هم به دلیل نزدیکی به خانواده ما باشد (خنده). البته ایشان ذاتاً معتدلتر و عاقلتر است. درباره حضور ایشان در انتخابات، من نمیدانم و از ایشان هم نپرسیدهام چون اگر میپرسیدم شاید در محظور قرار میگرفتند. اگر هم قرار باشد بیاید نمیگوید؛ اگر هم به من بگوید باز من به شما نمیگویم!
فکر میکنید اگر وارد انتخابات شوند فضا آنقدر به سود او هست که بتواند رئیس جمهور شود؟
پایگاه رأی او را نمیدانم. سوابق اجرایی و تجربه و ذکاوت لازم را دارد اما به لحاظ شخصیتی آن فردی نیست که بتواند در مقابل دخالتهای خارج از دولت به طور کامل ایستادگی کند و از حقوق مردم در برابر رفتارهایی که با منتقدان و مخالفان میشود دفاع کند.
ما ۱۲ سال با ایشان در مجلس بودیم. ایشان گاهی بیش از آنکه به فکر ارتقاء جایگاه مجلس باشد به فکر اجرای دستوراتی بود که از این سو و آن سو میآمد. مثال واضح آن، موضوع استیضاح وزیر کشور است که اجازه نداد اعلام وصول بشود! چون به او دستور داده بودند که این استیضاح انجام نشود، در حالی که باید میگفت مجلس بر این کار اصرار دارد و باید انجام شود. اگر انجام میشد آثار خوبی برای کشور پس از حوادث آبان ۹۸ داشت.
نظر شما درباره آقای ظریف چیست؟
آقای ظریف به درد وزارت خارجه میخورد نه ریاست جمهوری. آقای ظریف هم استقامت لازم در برابر دخالتهای خارج از دولت را ندارد. کسی باید بیاید که محکم و مقتدر در مقابل این دخالتها بایستد تا هرکسی کار خود را انجام بدهد. امروز برخی اصول قانون اساسی کنار گذاشته شده و اجرا نمیشود و برای همین است که میبینیم همه در کار هم دخالت میکنند. شما نگاه کنید مثلا رئیس قوه قضائیه در جلسه شورای اداری استان سمنان که یک کار اجرایی است شرکت میکند؛ این یعنی چی؟
مگر رئیس قوه قضائیه میتواند در کار اجرایی دخالت کند؟ یا میبینیم یک کارخانهای که تعطیل شده است رئیس قوه قضائیه از آن کارخانه بازدید میکند و میگوید ببینیم چه کاری میشود انجام داد. اینها همه از وظایف قوه مجریه است گرچه ممکن است ارتباطی هم با قوه قضائیه داشته باشد. متاسفانه همه در کار هم دخالت میکنند. میبینیم افتتاح یک پالایشگاه یا یک مجتمع مسکونی توسط یک نظامی انجام میشود، در حالی که همه اینها باید زیر مجموعه دولت باشد و اگر هم میخواهند کمک کنند باید زیر مجموعه دولت باشند نه اینکه هر کسی برای خودش کار کند. یک دولت مقتدر نیاز است که در برابر این دخالتها بایستد.
برخی تا اسم دولت مقتدر یا رئیس جمهور مقتدر را میشنوند بحث دولت و رئیس جمهور نظامی را مطرح میکنند و …
نه، منظور از مقتدر، نظامی نیست. اتفاقا رئیس جمهور نظامی موضوع دخالتها و بیاقتداری دولت را تشدید میکند. اصلا صلاح نیست یک نظامی در حالی که نظامی است رئیس جمهور شود. اگر یک نظامی بخواهد رئیس جمهور شود باید از آن نهاد نظامی بیرون بیاید و یا دست کم تعهد بدهد اگر رای آورد از آن نهاد نظامی کاملا جدا شود نه اینکه عضو آن نهاد نظامی باشد و در عین حال رئیس جمهور هم باشد. اصلا معنی ندارد یک رئیس جمهور نظامی داشته باشیم و شبیه پاکستان و ترکیه قدیم بشویم که با هزار زحمت توانستند دولت را از نظامیها پس بگیرند.
این امر موجبات اختلاف در نیروهای نظامی را هم فراهم خواهد کرد. من در زمان آقای احمدینژاد وقتی آقای رستم قاسمی میخواست وزیر نفت شود، در جلسه رأی اعتماد به او در مخالفت با او نطق کردم و گفتم اینکه یک نظامی بخواهد وزیر شود غلط است؛ او اگر میخواهد وزیر شود باید استعفا دهد. نمیشود در حالی که عضو سپاه است وزیر هم باشد؛ نمیشود قدرت سیاسی و نظامی و اقتصادی (نفت) در یک جا متمرکز شود. جالب اینجاست که در آن جلسه آقای لاریجانی از ترس اینکه مبادا آقای قاسمی رای نیاورد خودش به عنوان موافق صحبت کرد.به هر حال من از اول مخالف این موضوع بودم و به نظرم اگر یک نظامی میخواهد کاندیدا شود باید در صورت رأی آوردن از نهاد نظامی خارج شود.
با توجه به اینکه تعداد کاندیداهای نظامی در حال افزایش است و مشاهده میکنیم از سردار دهقان و سعید محمد تا قالیباف و رضایی، تحرکات خود را کلید زده اند، چقدر محتمل میدانید که در ۱۴۰۰ یک رئیس جمهور نظامی داشته باشیم؟
من بعید میدانم مردم به نظامیها اقبالی نشان بدهند. معتقدم مردم هم رای نخواهند داد و چندان خوششان نمیآید که یک نظامی در رأس قوه مجریه قرار بگیرد.
اگر شما بین ابراهیم رئیسی، جلیلی، حسین دهقان، رستم قاسمی، قالیباف و محسن رضایی حق انتخاب داشتید به کدام یک رای میدادید؟
هیچکدام.
یعنی رأی نمیدهید؟
رأی میدهم ولی خط تیره میگذارم. ببینید درباره آقای ابراهیم رئیسی باید بگویم من با رئیس جمهور شدن یک شخص روحانی مخالف هستم مگر اضطراراً. به ویژه آنکه تز شهید مطهری همین بود و امام خمینی هم در ابتدا چنین نظری داشتند بعد با شرایطی که به وجود آمد مجبور شدند با ریاست جمهوری آقای خامنهای موافقت کنند و تازه ریاست جمهوری در آن زمان یک مقام تشریفاتی بود و نخستوزیری مقام اجرایی بود.
ثانیا آقای رئیسی در مسند قوه قضائیه قرار گرفته و اصلاحاتی را در این دستگاه آغاز کرده است. ایشان باید کارش را به نهایت برساند. این که افراد از این شاخه به آن شاخه میپرند کار درستی نیست. لذا بهتر است ایشان وارد انتخابات نشود. درباره آقای قالیباف هم همین موضوع صادق است. ایشان از مردم برای مجلس رأی گرفته است برای چهار سال آینده. بهتر است این کار را به پایان برساند. اینکه وارد انتخابات ریاست جمهوری شود بیاحترامی به مردم است.
در مورد آقای جلیلی هم واقعیت این است که من تفکر ایشان را قبول ندارم. افکار سیاسی او منطبق بر واقعیات نیست و به نوعی در عالم رؤیا به سر میبرند. و بقیه هم که نظامی هستند و من ریاست جمهوری نظامیها را قبول ندارم. بنابراین به هیچ کدام رأی نمیدهم.
خیلیها معتقدند علی مطهری در زمینه مسائل سیاسی تغییر کرده است مثل موضوع رابطه با آمریکا یا پیگیریها و اظهار نظرها درباره زندانیان سیاسی و اعتراضات مردمی. آیا شما با ورود به سیاست نظرتان تغییر کرده است؟
من از ورودم به مجلس هشتم نگاهم همین بود و تغییری نکرده است. در داستان رابطه با آمریکا هم من معتقدم ما باید متناسب با رفتار آمریکا عمل کنیم. این طور نیست که تا ابد باید رابطه قطع باشد. از اول انقلاب هم قرار بر قطع رابطه نبود. کار نامعقول و هیجانی تسخیر سفارت و گروگانگیری طولانی مدت که متأثر از نفوذ گروههای چپ در انقلاب و شاید به تحریک شوروی بود باعث شد که آمریکا رابطه را قطع کند.
علی مطهری هزاران هزار چهره تو خوبی؟ امیدوهرم به کوری چشم تو آفتاب پرست و دارو دسته منافق خائن رانت خوارت یه نظامی یا یه وطن پرست اصالتا و ذاتا ایرانی رای بیاره نه شما اصلاحات چی هایی که از ایرانی بودن فقط شناسنامشو دارین و دست بر قضا فارسی هم خوب صحبت میکنید….