بدهی خارجی ایران و ترکیه چند میلیارد دلار است؟

پس از این‌که آمریکا عملا عملکرد داوری تجاری سازمان جهانی تجارت را فلج کرد، سازمان تجارت جهانی بلاموضوع شده است.

به گزارش تازه نیوز، تنظیم تجارت جهانی با اقدام آمریکا فاقد نظام حل اختلاف است و وقتی نظم تجاری فاقد متد حل اختلاف باشد درست مثل این است که وجود ندارد؛ در آینده پیمان‌های تجارت آزاد دو جانبه و بین دو کشور، جایگزین پیمان‌های منطقه‌ای و سازمان جهانی تجارت می‌شود.
عملا انگلیس با خروج از اتحادیه اروپا به دنبال امضای قراردادهای تجارت دوجانبه با کشورهاست. سازمان تجارت جهانی و پیمان‌های منطقه‌ای رو به افول و قراردادهای تجارت ترجیهی دوجانبه جایگزین آن می‌شود. آمریکا نیز به دنبال فاصله گرفتن از سازمان تجارت جهانی و امضای پیمان‌های دوجانبه است.

محمدحسن ادیب در ادامه تحلیل خود بر توافق همکاری ایران و چین نوشت: آن‌چه که بین ایران و چین امضا شد فاقد عدد و رقم است و به خصوص تعرفه گمرکی در آن نیست.
عدد تعرفه گمرکی است که تعیین‌کننده است.
نهایتا این سند همکاری با یک توافق نامه گمرکی حالت عملیاتی پیدا کند.
اگر واردات کالا به ایران در سال ۹۹ دلاری محاسبه شود و حقوق گمرکی کالاهای وارداتی نیز به دلار محاسبه شود، تعرفه کالاهای وارداتی به ایران ۱٫۶ درصد خواهد بود در حالی که تعرفه کالاهای وارداتی چین ۴ درصد است. برای اینکه سند همکاری به یک توافق‌نامه گمرکی تبدیل شود دشوارترین قسمت تعرفه گمرکی است که ایران هیچ مشکلی ندارد. تبدیل بخشی از سند همکاری به یک توافق‌نامه گمرکی فقط به ۴۸ ساعت مذاکره احتیاج دارد چون در طرف ایرانی تعرفه هیچ مشکلی ندارد.

با فلج شدن سازمان جهانی تجارت که بایدن نشان داده از این روند کاملا راضی است، طی پنج سال آینده چین با بقیه کشورها نیز اقدام به توافق‌نامه ترجیهی گمرکی خواهد کرد. نگارنده پیش‌بینی می‌کند ایران طی سه سال آینده با ۳۰ کشور جهان اقدام به امضای توافق‌نامه ترجیحی دوجانبه گمرکی می‌کند.
اما سند همکاری ایران و چین دو ضلع دارد یک ضلع آن جذب سرمایه خارجی است که موارد ذکر شده در سند جذب صدها میلیارد دلار سرمایه چینی را ممکن می‌سازد.

سرمایه خارجی تمایل دارد وارد کشوری شود که بدهی خارجی‌اش در حدی باشد که بتواند بدهی را پرداخت کند. در شرایط موجود فقط ده کشور جهان ظرفیت دریافت وام جدید را دارد یعنی بدهی خارجی‌اش در سطحی است که پرداخت وام یا سرمایه‌گذاری در آن فاقد ریسک است یعنی می‌تواند بدهی را پرداخت کند. ایران با ۸میلیارد دلار بدهی خارجی جذاب‌ترین کشور جهان است، ترکیه با ۴۵۰میلیارد دلار بدهی خارجی باید ۳۰ سال آینده کار کند تا فقط بهره وام خارجی‌اش را پرداخت کند.

ایران مناسب‌ترین گزینه برای جذب سرمایه خارجی در منطقه است و ظرفیت دارد تا جایگزین ترکیه در جذب سرمایه خارجی شود. ایران فرصت‌های انتخاب زیادی دارد؛ سند همکاری با چین اولین گام از موج قراردادهای جدید است.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.