جلیلی و زاکانی در کابینه رئیسی؟
سهم سعید جلیلی و علیرضا زاکانی در دولت آتی ابراهیم رئیسی چه خواهد بود؟ آیا کناررفتن این دو نامزد پوششی بدون سهمخواهی در دولت آینده صورت گرفته است؟ اما سعید جلیلی فعلا فقط عضو مجمع تشخیص است و سمت اجرائی دهانپرکنی ندارد.
به گزارش تازهنیوز، روزنامه شرق نوشت: از گزینه معاون اولی تا وزارت خارجه و حتی دبیری شورای عالی امنیت ملی برای او پیشبینی شده است، اگرچه به نظر میرسد خودش دوست دارد دوباره دبیر شورای عالی امنیت ملی شود. شاید خبرهایی دارد مبنی بر اینکه پرونده هستهای در دولت رئیسی قرار است از وزارت خارجه به این شورا بازگردد؛ درست مانند آن هشت سال دولت احمدینژاد. احتمالا برای همین هم نامه استعفایش از انتخابات را روی سربرگ این شورا نوشته است.
فارغ از اینکه او اکنون نماینده رهبری در این شوراست، اما انتخاب عامدانه این سربرگ بدون پیام نبوده است. علیرضا زاکانی هماکنون نماینده مجلس و رئیس مرکز پژوهشهای مجلس است درصورتیکه رئیسی سمتی برایش کنار نگذاشته باشد، میتواند در همین سمت تا پایان زمان نمایندگیاش باقی بماند. هرچند رئیسی تابهحال حرفی از ترکیب کابینهاش نزده، ولی از گوشه و کنار شایعات یا گمانهزنیهایی به گوش میرسد که احتمالا او یکی از نامزدهای وزارت کشور یا وزارت علوم یا سازمان انرژی اتمی باشد؛ گمانهزنیهایی که هیچکدامشان فعلا تأیید نشدهاند، اما گفته میشود پشت پرده این گمانهزنیها خود زاکانی هم هست؛ اما اگر هم این گمانهها درست باشد، چندان دور از ذهن نیست؛ هرچه باشد او «پذیرفته» بود که «در پاسخ به نیاز جبهه انقلاب و با اهتمام به منطق وحدت» نامزد ریاستجمهوری شود و ابراهیم رئیسی را «کاور» کند یا به عبارت دیگر پوشش دهد و مانع از اصابت ضربات به او شود.
حواشی حضور ابراهیم رئیسی در بارگاه امام راحل: ببینید: نوع دستدادن رئیسی و سیدحسن خمینی سوژه شد
البته با این منطق تعداد بیشتری از نمایندگان مجلس احتمالا راهی دولت خواهند شد؛ چراکه فعالیتهای مجلس در طول مدت انتخابات و پیش از آغاز رقابتها نشاندهنده تلاشهای زیادشان برای پیروزی رئیسی در انتخابات بود؛ از نامه درخواست حضور رئیسی تا دیدار با رئیسی پیش از اعلام نظر شورای نگهبان. سعید جلیلی اصرار دارد که دولت در سایهاش در دوران ابراهیم رئیسی هم ادامه دارد.
اگرچه مشخص نیست که نتایج دولت در سایهاش در دوران روحانی به کجا انجامید. بهجز سخنرانیهای پراکنده جلیلی، خروجی مدونی از این دولت دیده نشد. با توجه به اینکه شنیده شده او تمایلی به کنارهگیری نداشته و با اصرار قبول کرده انصراف بدهد، شاید قرار هم نیست سمتی در دولت جدید به او داده شود برای همین تصمیم گرفته به همان دولت در سایهاش بچسبد. او چهار روز پیش گفته بود «هر دانشگاه میتواند یک دولت سایه یا دولت شاهد برای کمک به دولت باشد. دانشگاههای ما باید این را کار و دغدغه خود بدانند که چطور میتوان به دولت کمک کرد».
او سهشنبهشب گفته بود: در حال تدارک سازوکاری هستیم تا میان جوانان دغدغهمند و کارشناس در نقاط مختلف کشور همافزایی مؤثر را در قالب دولت سایه ادامه بدهیم و در این مسیر نباید معطل بمانند. او گفته نباید بر سر موضوعات گذشته معطل ماند؛ حرکت باید روبهجلو، جمعی، نتیجهمند و برای رفع مشکلات مردم باشد. از ظرفیت ادارات دولتی، نمایندگان مجلس و… استفاده کنید تا انشاءالله در چهار سال آینده بتوانیم پیشرفت واقعی در کشور را شاهد باشیم.
او گفته ویژگی این یک ماهه اخیر این بود که دولت سایه تبیین شد و به همت جوانان در شهرهای مختلف به یک حرکت اجتماعی تبدیل شد. این حرکت اجتماعی زمانی ادامه خواهد یافت که جوانان شهرها و روستاها و مناطق مختلف کشور سایه به سایه روند کشور را دنبال کنند و در حد وسع خود بر آن تأثیر بگذارند. جلیلی گفته دولت سایه متکی به افراد نیست؛ همافزایی خود شما جوانان برای معینکردن سند پیشرفت شهرها و روستاها بهواسطه ابتکارات، میتواند اولین گام برای ترویج گفتمان دولت سایه در هر نقطه از کشور باشد. او خطاب به اعضای دولت در سایه گفته جلسات را بهمنظور نتیجهگرفتن ادامه بدهید و نه معطل دولت بمانید و نه معطل کارگروههای دولت سایه. وقتی با مردم ارتباط مستمر داشته باشید، موضوعات معلوم میشود و آنگاه میتوانید با جمعهای کارشناسی، اولویتها را مشخص کنید.
گفته میشود فهرستهایی که در قالب گمانهزنی برای کابینه آتی رئیسی منتشر میشود، عموما منشأ جبهه پایداری دارد و منشأ گمانهبازیهای سیاسی به زاکانی و جلیلی میرسد! بااینحال حمیدرضا ترقی، عضو شورای مرکزی مؤتلفه و از حامیان رئیسی، درباره حضور افرادی از مجلس در کابینه رئیسی گفته است که او تعهدی به کسی نداده که بخواهد براساس آن تعهد این شاکله را پیریزی کند.
او به دنبال این است که دولتی را روی کار آورد تا خدمتگزار مردم باشد و بتواند، همسو با سیاستهای ایشان در جهت مبارزه با فقر و فساد و تبعیض و خدمتگزاری به مردم و ایجاد یک تحول در شیوه حکمرانی، رضایت مردم را جذب کند و عزت نظام جمهوری اسلامی را به جایگاه اصلی خود برگرداند؛ بنابراین طبیعتا اولویتهایی که ایشان مد نظر دارد، اولویتهایی است که نارضایتیهای مردم را در چند سال اخیر به وجود آورده است.
بااینحال در بین حلقههای اطراف رئیسی که احتمالا کابینه آتی از میان آنها خواهد بود، یکی حلقه مشهد است و دیگری تیم جبهه پایداری که درباره زاکانی و جلیلی این دو حلقه همپوشانی قوی دارند. زاکانی عضو جمعیت رهپویان از مؤتلفان جبهه پایداری و هر دو از حامیان رئیسیاند. قاضیزادههاشمی و سعید جلیلی هم مشهدی هستند و هر دو به جبهه پایداری بسیار نزدیک.