هزینه ۷۲۰ میلیون یورویی رمدسیویر/ با این پول ۱۸۰ میلیون دز واکسن می‌شد خرید!

۷۲۰ میلیون یورو خرج داروی رمدسیویر شده و حالا مقامات وزارت بهداشت می‌گویند سهم این دارو در درمان کرونا «ناچیز» است. این در حالی است که می‌شد با همین میزان ارز، حداقل بین ۱۸۰ تا ۴۲ میلیون دز واکسن کرونا وارد کرد و مانع مرگ هزاران نفر شد.

به گزارش تازه‌نیوز و به نقل از تجارت‌نیوز، مصرف داروی رمدسیویر ظرف ۷۲ ساعت، ۱۰ برابر افزایش یافته است. این آماری است که رئیس سازمان غذا و دارو اعلام کرده. دارویی که از روزهای اول شیوع کرونا به‌عنوان یکی از موثرترین داروهای درمانی عنوان شد. قیمت آن ناگهان تا چند ده میلیون بالا رفت و بازار سیاه آن شکل گرفت. (اینجا) بخوانید.

آنگونه که فرمانده ستاد مقابله با کرونا در تهران گفته ایران در این مدت ۷۲۰ میلیون یورو خرج رمدسیویر کرد. رقمی معادل ۸۵۰ میلیون دلار در شرایط کمبود ارزی و شرایطی که به گفته علیرضا زالی ایران واکسن کرونا وارد نمی‌کرد چون گمان می‌کرد گران است.

اما در مقابل ۷۲۰ میلیون یورو خرج رمدسیویر کردند. اما این دارو نه تنها ارزان نشد که گران شد. مردم در داروخانه‌ها در صف خرید رمدسیویر بودند و دلالان در بازار آزاد آن را با هر قیمتی می‌فروختند. از یک میلیون گرفته تا ۱۵ میلیون تومان

اما حالا رئیس سازمان غذا و دارو گفته این دارو آنقدرها هم در درمان کرونا موثر نیست و سهم آن در درمان کرونا ناچیز است.

۷۲۰ میلیون یورو چند دز واکسن است؟

نکته قابل توجه درباره این دارو این است که علیرضا زالی چند روز پیش گفته بود ما «۷۲۰ میلیون یورو خرج رمدسیویر کردیم اما این پول را باید خرج واکسن می‌کردیم.» او گفته بود «اجازه خرید واکسن ندادند چون فکر می‌کردند گران است.»

بر اساس اظهارات شانه‌ساز و زالی، ایران در بدترین شرایط ارزی خود، ۷۲۰ میلیون یورو ارز را هدر داده چون گمان می‌کرده داروی رمدسیویر داروی موثری است و حالا مقامات سازمان غذا و دارو فهمیده‌اند که نیست و اشتباه می‌کرده‌اند.

اما این همه ماجرا نیست. مساله این است که ایران می‌توانست با این ۷۲۰ میلیون یورو، کل واکسن مورد نیاز کشور را وارد کند.

قیمت‌های مختلفی برای خرید واکسن ذکر شده است. از ۵ دلار برای خرید هر واکسن که رئیس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق بازرگانی تهران عنوان کرده بود تا ۲۰ دلاری که وزارت بهداشت ادعا کرده بود.

اگر قیمت هر دز واکسن ۵ دلار (۴ یورو) باشد با پولی که خرج رمدسیویر شده می‌شد ۱۸۰ میلیون دز واکسن وارد کرد و ۹۰ میلیون نفر را واکسینه کرد. یعنی کل جمعیت ایران را!

اگر مبنای قیمت واکسن ۲۰ دلار باشد، با پول خرج شده برای رمدسیویر می‌شد می‌شد ۴۲ میلیون دز واکسن وارد کرد و حداقل ۲۱ میلیون نفر را واکسینه کرد.

به عبارتی اگر اظهارات زالی درست باشد، ایران معادل کل پول لازم برای واردات واکسن را به خرید و تهیه دارویی تخصیص داده که حالا می‌گویند سهم آن در درمان بیماری کرونا ناچیز بوده است.

آزمون و خطایی به قیمت مرگ ۳۵هزار نفر

این اولین باری نیست که در ماجرای کرونا مسئولان با آزمون و خطا پیش می‌روند. در ماجرای تولید واکسن داخل هم ماجرا همین بود. از بهمن و اسفند سال گذشته تاکنون جهان درگیر خرید و تزریق واکسن کروناست و برخی کشورها کل جمعیت خود را واکسینه کرده‌اند اما ایران درگیر تاسیس خط تولید واکسن کرونا و گودبرداری محل کارخانه تولید واکسن بود.

روند واردات واکسن در ایران کند بود و ظرف شش ماه کمتر از ۱۰درصد جمعیت ایران واکسینه شدند. در این مدت حداقل ۳۵ هزار نفر به تعداد کشته‌های کرونا اضافه شد اما ایران درگیر ساخت و آزمایش واکسن خود بود و نهایتا از چند روز قبل دستور واردات گسترده واکسن صادر شد.

اما باید دید هزینه تلفات مالی و به خصوص جانی این آزمون و خطاها را چه کسی باید بدهد؟

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.