در اتاق کلاب هاوس با «موضوع ایمنی و امنیت شغلی در همهگیری کرونا» مطرح شد:
بهداشت حرفهای تاب آوری مشاغل در کرونا را افزایش داده
اتاق کلاب هاوس با «موضوع ایمنی و امنیت شغلی در همهگیری کرونا» برگزار شد. عذرا یعقوبی نژاد کارشناس بهداشت حرفهای، نوروژا قدیری متخصص طب کار و مهدی امیرپور روزنامهنگار و مدیر روابط عمومی سایت دیوار به همراه دیگر کارشناسان به بررسی این موضوع پرداختند.
به گزارش تازه نیوز، در این جلسه که با محوریت شناسایی اقدامات صورت گرفته در مشاغل برای کنترل شیوع کرونا برگزار شد ابتدا به عمده تاثیرات پاندمی بر صنایع اشارهشد. اختلال در زنجیرهی تامین مواد اولیه، تغییر در الگوی کار و تجارت، افزایش نیاز به برخی اقلام مثل لوازم بهداشتی و درعوض کاهش تقاضا برای اقلامی دیگر به کاهش تولید در صنایع منجر شد.
به همین ترتیب تعدیل نیرو و بیکاری حاصل از رکود اقتصادی صنایع در کنار افزایش غیبتهای شغلی مبتلایان که فشار روانی مضاعفی را بر کارگران وارد میآورد زنجیره به هم پیوستهای بود تا نگرانی از ریسک خطاهای انسانی در روند کار را نیز افزایش دهد.
این روند کارشناسان بهداشت حرفهای را برآن داشت تا از آغاز پاندمی با تعامل با کارفرمایان صنایع طرحهای مجزا از پروتکلهای اعلامشده از سوی وزارت بهداشت را برای کنترل شیوع بیماری در محل کار تدوین کنند.
توصیههایی برای افزایش تابآوری
یعقوبینژاد به راهکارهای موثر کارشناسان بهداشت حرفهای در شهرک صنعتی قزوین اشاره کرد و گفت: «بهداشت حرفهای به افزایش تابآوری مشاغل در پاندمی کرونا کمک کرده. چندین سناریوی پیشنهادی میان کارشناسان و کارفرمایان تعریف شدهاست؛ شناسایی ریزفاکتورها برای تشخیص منابع انتقال ویروس در محل کار و بیرون از آن، شناسایی افراد در خطر، آموزش و اهمیتبخشی بر اقدامات اولیه پیشگیری از بیماری، تعیین روش مشخص برای شناسایی کارکنان بیمار و تعیین مکان مشخص برای جداکردن افراد آلوده از دیگران از جمله این راهکارهاست. در کنار این موارد کارشناسان پیشنهاداتی برای کنترل بیماری خارج از محیط کار را نیز ارائه کردهاند که انجام آن با نظر کارفرماست به طور مثال آموزش و تشویق کارکنان به طرحهای خودپایشی، تشویق کارکنان بیمار به حفظ قرنطینه در منزل از طریق مشوقهایی مثل مرخصی استعلاجی، دورکاری که البته در نسبت با ماهیت کار صنایع کمتر امکان پذیر است و در آخر تامین هزینه تستهای تشخیصی از سوی بیمه و صاحبان کار».
تنها راه ایمنی شغلی زنان باردار دورکاری است
یک دیگر از مباحث مطرح شده در اتاق این بود که بعضی کارفرمایان از تهیه بستههای بهداشتی امتناع میکنند و هزینه تامین ماسک و ژل ضدعفونی به کارگران واگذار میشود.
از سوی دیگر کارگرانی که به کرونا مبتلا میشوند با وجود نگرانیهای بسیار از هزینههای درمان که کارفرمایان خصوصی یا حتی دولتی هم تمایلی به تقبل آن ندارند با مراجعه به مراکز طب کار گواهی سلامت زودتر از موعد را طلب میکنند زیرا افزایش روزهای مرخصی را تهدیدی بر امنیت شغلی خود میدانند.
دکتر نوروژا قدیری متخصص طب کار با اشاره به این معضل از ضرورت انجام شدن فیتنس برای برگشت به کار مبتلایان صحبت کرد؛ یعنی متناسب کردن شغل با وضعیت جسمانی: «عوارضی هست که کرونا به جا میگذارد و ارگانهایی مثل کلیه، کبد، ریه و قلب را درگیر میکند. حتی پس از اتمام استراحت پزشکی هم باید توسط همکاران طب کار فیتنس صورت بگیرد.محدودیتهای شغلی کارگر را برای کارفرما تعیین میکنیم که این فرد میتواند در این شرایط، به کار برگردد. سرایت پذیری ندارد اما بطور مثال نباید با فلان ماده در تماس باشد تا جلوی ایجاد مشکلات ثانویه را بگیریم» همچنین یعقوبینژاد با اشاره به اهمیت تناسب شغلی کارکنان پس از ابتلا به کرونا به مسالهی ایمنی شغلی و زنان اشاره کرد. اینکه با وجود تعاریف و محدودیتهای مجاز ایمنی برای فعالیت خانمها در صنایع خانمهای باردار شاغل همچنان در خطر خواهند بود زیرا تنها راهحل ایمنی این گروه دورکاری است و کار در منزل برای بخش صنعتی ممکن نیست.
واحد منابع انسانی هر سازمان باید عهدهدار آموزش باشد
در این جلسه مهدی امیرپور مدیر روابط عمومی شرکت دیوار نیز از تجربهی موفق طرح دورکاری در این استارتاپ و شرکتهای تابع گفت. او ضمن اشاره به ضعف رسانه در آموزش پروتکلهای مرتبط با محیط کار از مسئولیت مهم مدیران منابع انسانی یاد کرد که بار اصلی مدیریت دورکاری برعهدهی آنهاست.
امیرپور افزود: توصیه و نه اجبار به دورکاری کارکنان، ارسال میزکار و سایر وسایل مورد نیاز هر کارمند به خانه، اعطای وام خرید وسایل برای جاگیری و راحتی کار در منزل، بهرهمندی از خدمات مشاوره و روانشناسی و پیگیری تیمسازی کارکنان حتی از راه دور و در فضای مجازی از جمله اقدامات این شرکت برای ارتقاء کیفیت فرهنگ دورکاریست.