دانستنیهای شگفتانگیز فضایی و نجومی
نجوم علم مواضع، حرکات، ساختمان ها، سرگذشت ها و سرنوشت های اجرام آسمانی است. نجوم را مطالعه می کنیم زیرا که اندیشه جستجوگر هوشمند باید سوال کند و به جستجوی پاسخ برآید، باید «چرا؟» را بداند و «چگونه؟» را دریابد.
به گزارش تازه نیوز، فضا پر از حقایق شگفتانگیز است که هنوز بخش زیادی از آنها را نمیدانیم. در این مطلب با دانستنیهای جالبی آشنا میشوید که اگر به فضا و نجوم علاقمند باشید از آنها خوشتان میآید.
سیاره ای که به دور هیچ ستاره ای نمی چرخد!
CFBDSIR 2149 – 0403، سیاره ای بزرگ و چندین برابر مشتری است. اما یک نکته غیرعادی در مورد آن وجود دارد؛ اینکه مدار مشخصی ندارد و به دور هیچ ستاره ای نمی چرخد. این سیاره در سال 2012 / 1390 کشف و سیاره «سرکش » نامیده شد. ممکن است که این سیاره، بخشی از یک سامانه ستاره ای بوده باشد که در یک برخورد بزرگ از منظومه خود به بیرون پرت شده است. شاید هم این جسم، یک کوتوله قهوه ای یا ستاره ای نارس باشد. این نوع کوتوله ها، ستارگان کوچکی هستند که هنگام شکل گیری، مرکزشان به اندازه کافی داغ نمی شود تا فرآیند همجوشی هسته ای در آنها به وجود آید. به عبارت دیگر، هنگامی که غلظت و همجوشی هسته ای کافی باشد، اما ماده ناکافی باشد، فرآیند تشکیل ستاره کامل نمی شود و چنین اجرامی به وجود می آیند.
حدود 5/ 1 میلیارد سال از آغاز زندگی روی زمین گذشته است!
خورشید تنها نیمی از عمر خود را گذرانده است و در آستانه ورود به دوران سالخوردگی است. تخمین زده شده که خورشید در ابتدای عمر خود، بیش از 70 درصد هیدروژن داشت، اما امروزه این میزان به حدود نصف کاهش پیدا کرده است. خورشید حدود 5/ 4 میلیارد سال دیگر عمر خواهد کرد و به تدریج درخشان تر و داغ تر خواهد شد. این روند در هر 1 میلیارد سال، 6 درصد آهسته تر می شود. طی این مدت، سطح زمین گرم تر شد. بخشی از آبها تبخیر و وارد جوّ زمین شدند. سپس سطح آب اقیانوسها بالا آمد و به هم متصل شدند. بعد از آن و در حدود 5/ 1 میلیارد سال پیش، نخستین گونه های زیستی در زیر آب این اقیانو سها شکل گرفتند. حیات به مرور تکامل پیدا کرد و پس از به وجودآمدن خشکی ها در زمین، حیات از زیر آب به خشکی آمد.
یک ستاره 716 بار در ثانیه می چرخد!
ستاره های نوترونی بازمانده ستارگان پرجرمی هستند که سوختشان تمام شده است. زمانی که اواخر عمر یک ستاره پرجرم فرا می رسد نیروی جاذبه آن به قدری زیاد می شود که الکترونها و پروتونهای آن گداخت می کنند. با گداخت الکترونها و پروتونها، سطح این ستاره را لایه ای از نوترونها می پوشاند. رمبش یا فرو ریختن این ستاره موجب افزایش شدید سرعت گردش آن می شود. به طوری که این نوع ستاره در هر ثانیه، بارها به دور محور خود می گردد، در حالی که خورشید هر 27 روز یک بار یک دور محور خود می چرخد. سریع ترین ستاره نوترونی با سرعتی برابر 716 بار در ثانیه گردش می کند.
در فضا الکل وجود دارد!
در سال 2006 / 1385 یکی از رادیوتلسکوپ های مرلین در انگلستان، موفق به ردیابی ابری عجیب از متانول شد که ستاره ای در حال شکل گیری را محاصره کرده بود.
زهره طولانی ترین شبانه روز را دارد!
در بین تمام سیارات منظومه شمسی، طول روزها در زهره بیشتر است. یک شبانه روز در زهره 243 روز زمینی طول می کشد.
سفر فضایی موجب گرفتگی بینی می شود!
در فضا جاذبه وجود ندارد تا خون و مایعات بدن را به سمت پایین بکشد. به همین دلیل مایعات اضافی در صورت جمع شده و عامل گرفتگی بینی و نیز پف کردن صورت فضانوردان می شود.
یک سیاره در منظومه شمسی گم شده است!
در نگاه اول سیارات منظومه شمسی طبیعی به نظر می رسد. اما زمانی که به دیگر سامانه های ستاره ای نگاه می کنیم، متوجه می شویم وضعیت در منظومه ما کمی عجیب است. چهار سیاره داخلی (عطارد، زهره، زمین و مریخ) سنگی و کوچک هستند. در حالی که چهار سیاره بیرونی (مشتری، زحل، اورانوس و نپتون) بزرگ و گازی هستند. زمانی که در دیگر سامانه های ستاره ای جستجو می کنیم، انواعی از سیارات فراخورشیدی در مداری مشابه زمین و نپتون مشاهده می شوند؛ سیاراتی سنگی در اندازه متوسط که توسط گاز احاطه شده اند. این نوع سیارات در منظومه ما مشاهده نشده است. دانشمندان معتقدند زمانی که منظومه خورشیدی ما در مراحل ابتدایی شکل گیری بود، سیارات گازی به خورشید نزدیک تر بودند و احتمالا تعداد سیارات بیشتر بود. فرض بر این است که احتمالا یک سیاره گازی پنجمی بزرگتر از زمین ، مابین مریخ سنگی و مشتری گازی قرار داشت که توسط مشتری بلعیده یا به بیرون از منظومه شمسی پرتاب شده است.
پرندگان نمی توانند در فضا زنده بمانند!
بسیاری از حیوانات می توانند به فضا رفته و در آنجا زندگی کنند؛ اما پرندگان نمی توانند در فضای بدون گرانش عمل بلع را انجام دهند.
زهره گرم ترین سیاره است!
با وجود آنکه عطارد نزدیک ترین سیاره به خورشید است، اما زهره گرم ترین سیاره منظومه شمسی است! زیرا زهره به دلیل داشتن جو غلیظی که حاوی گازهای گلخانه ای است، دمای سطح آن به حدود 450 درجه سانتی گراد می رسد. این دما حدود 20 درجه سانتی گراد بیشتر از حداکثر دمای عطارد است.
فضا ساکت است!
صوت توسط ارتعاش ملکول ها منتقل می شود. به همین دلیل صوت نمی تواند در خلاء منتشر شود و در فضا نمی توان صدایی را شنید.
ماه در حال دور شدن از زمین است!
شعاع مداری ماه به آرامی در حال افزایش است. ماه هر سال در حدود 8/ 3 سانتی متر از زمین دور می شود.
بلندترین قله و عمیق ترین دره منظومه شمسی در مریخ هستند!
قله المپیوس با ارتفاع 25 هزار متر و در دره والس مارینرز با عمق 7 کیلومتر به ترتیب بلندترین قله و عمیق ترین دره منظومه شمسی هستند.
راه شیری طعم عصاره نیشکر می دهد!
گازهای مرکز راه شیری حاوی «فرمات اتیل » است. این ماده شیمیایی در نیشکر و تمشک یافت می شود.
سیاره ای که از الماس تشکیل شده است!
سیاره ای فراخورشیدی موسوم به «کنکرای ئی » وجود دارد که از الماس تشکیل شده است. ارزش تقریبی این سیاره حدود 27 دلار با 30 تا صفر جلوی آن برآورد شده است!
حدود 95 درصد جهان ناشناخته است!
تمام آنچه که ما از کیهان می توانیم ببینیم و محاسبه کنیم، کمتر از 5 درصد از آن چیزی است که واقعا وجود دارد. حدود 95 درصد بقیه جهان برای ما ناشناخته و همچون یک راز است که ما نمی دانیم چطور آن را آشکار کنیم. وقتی ستاره شناسان در حال بررسی ستارگان نزدیک مرکز راه شیری بودند، دریافتند آن دسته از ستارگان که در لبه های بیرونی قرار دارند با سرعت بیشتری حرکت می کنند اما از کهکشان خارج نمی شوند. آنچه که می بینیم نمی تواند با تولید یک میدان گرانشی قوی همه چیز را نگه دارد، بنابراین چیز دیگری وجود دارد.
این ماده «ماده تاریک » است که حدود 27 درصد جهان را تشکیل می دهد. این ماده در کهکشانها و خوشه های کهکشانی با ایجاد گرانش مانع از واپاشی آنها می شود. آنچه که باقی می ماند «انرژی تاریک » است. وجود ماده تاریک و انرژی تاریک را از تاثیرشان بر روی ماده می توان تشخیص داد. طبق نظریه بیگ بنگ، جهان بر اثر یک انفجار اولیه به وجود آمده و در حال انبساط است. سرعت این انبساط به جای کاهش یا تثبیت، در حال افزایش است که انرژی تاریک باعث افزایش سرعت انبساط عالم می شود.
منبع:حقوق نیوز