وجود نوعی انگل در آب آشامیدنی شمال کشور
در بررسیهای ۲۱ نمونه آب شمال کشور، نوعی آمیب به نام «آکانتامبا» یافت شد. این گونه میتواند باعث ایجاد عفونت در انسان شود.
به گزارش تازهنیوز و به نقل از تابناک، در یک مطالعه منابع آب تصفیه شده و تصفیه نشده مناطق شمال و شمال شرق ایران مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه حضور برخی آمیبهای بیماریزا در این منابع آبی به تایید رسید.
آمیبها؛ موجودات تک سلولی هستند که توانایی زندگی در منابع محیطی مختلف از جمله آب، خاک، گرد و غبار و همچنین بافتهای بدن انسان و حیوانات را دارند. بعضی از گونههای این آمیبها زندگی انگلی دارند و بیماریهای وخیم و گاه بسیار کشندهای را در افراد با سیستم ایمنی سالم و نیز در افراد با سیستم ایمنی سرکوبشده ایجاد میکنند.
سلامت منابع آبی از نظر وجود آمیبها اهمیت زیادی دارد، با توجه به این که مطالعات زیادی در مورد توزیع انواع آمیبهای آزادزی در ایران وجود ندارد، پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی مشهد با انجام یک مطالعه، توزیع این موجودات تک سلولی را در بخشهای شمال شرقی و شمالی کشور بررسی کردند.
در بررسیهای این مطالعه ۲۱ نمونه مثبت نوعی آمیب به نام «آکانتامبا» یافت شد. این گونه میتواند باعث ایجاد عفونت در انسان شود. همچنین تعدادی از تکیاختهای دیگر به نام «نگلریا» در نمونههای آب تصفیه شده و تصفیه نشده مشاهده شد.
مطالعه حاضر حاکی از وجود تعداد زیاد آکانتامبا در منابع آبی از جمله آب آشامیدنی در شمال شرقی و شمال ایران است. این نتایج نشان میدهد که کیفیت پایین آب و همچنین تصفیهخانههای نامناسب ممکن است دلیل این مشکل هشدار دهنده باشد؛ زیرا ضدعفونی کلر در از بین بردن این آمیبها بی اثر است.
نتایج این پروژه تحقیقاتی با عنوان «بررسی وجود آمیبهای آزادزی و بیماریزا در بطریهای آب معدنی، آب شرب و سطحی در شمال و شمال شرق ایران با استفاده از روش کشت و PCR- Sequencing» در پایگاه نتایج پژوهشهای سلامت کشور منتشر شده و مهدی زارعان از دانشگاه علوم پزشکی مشهد مجری اصلی این طرح بوده است.