در اتاق کلاب هاوس با موضوع ایمنی در کارگاه‌های کوچک مطرح شد:

تنها راه‌حل کلان کاهش حوادث کارگاه‏‌های کوچک، آموزش و فرهنگ‌سازی ایمنی است

فرید باطومچی سخنگوی کانون صنفی مسئولین ایمنی و بهداشت کار، حمیدرضا نیازی شکیب کارشناس HSE و مشاور ایمنی صنایع و جمعی از علاقه‌مندان و فعالان این حوزه در کلاب‌هاوس گرد هم آمدند تا درباره عوامل موثر بر کاهش پنج درصدی حوادث کار، طبق آمار اعلامی وزارت کار در سال۹۹ گفت‌وگو کنند.

به گزارش تازه نیوز، در بازه‏‌ی زمانی اعلامی در گزارش وزارت کار یعنی از سال ۱۳۹۷ تا ۱۳۹۹ با توجه به بازگشت تحریم‏‌ها، مشکلات اقتصادی و همه‌گیری‌ کرونا فعالیت کارگاه‏‌های ساختمانی بسیاری کم شد و به همان نسبت کارگاه‏‌های کوچک هم تعطیل شدند. بنابراین کاهش حوادث نسبت مستقیمی با کاهش فعالیت‏‌های صنعتی دارد. با این‏‌حال از نظر مهندس باطومچی آیین‌نامه‌ی صلاحیت ایمنی پیمانکاران نقش موثری بر کاهش پنج درصدی حوادث داشته‌است گرچه که راجع به چگونگی اجرای آن در سطح شهرستان‏‌های مختلف می‏‌شود بحث کرد: “با بالا آمدن این آیین‌نامه به تمامی سازمان‏‌ها ابلاغ شد که اگر می‏‌خواهید از پیمانکار استفاده کنید پیمانکار باید صلاحیت لازم را کسب نماید در دستورالعمل اجرایی آن آموزش‏‌ها بازرسی‏‌ها و ارزیابی‏‌ ریسک‌های بسیاری در نظر گرفته شده و سخت گیری‌ها هرساله نسبت به قبل بیشتر می‏‌شود”.

در سال‏‌های اخیر مدیران اداره‌ی کار باتوجه به کمبود مسئولین متخصص ایمنی تصمیم به آموزش و استخدام از رشته‏‌های غیرمرتبط گرفتند. به علاوه تلاش داشتند تا افراد شاغل در کارگاه‏‌ها خصوصا کارگاه‏‌های کوچک را مسئول انجام بعضی از اصول ایمنی کنند.

کانون‌های صنفی باتوجه به مسئولیت اجتماعی‌شان باید با این تصمیم مقابله و مخالفت می‌کردند چون وجود کارشناسان از رشته‌های غیرمرتبط با تخصص ایمنی محیط کار مغایرت دارد. مخالفت کردیم و به‌دنبال راه‌‌حل‌ دیگر بودیم. “در این میان توانستیم دامنه‏‌ی مسئولیت افسران از رشته‏‌های غیرمرتبط را در آیین‏‌نامه‏‌ای موسوم به مسئولین ایمنی کوچک کنیم و قرار شد این افراد در صنایعی با ریسک کمتر که تعداد کارگرانشان نهایتا به 7 نفر می‏‌رسد همکاری داشته باشند. در این آیین‏‌نامه کارگاه‏‌ها حسب تعداد کارگران‌ و پرخطر یا کم خطر بودن دسته بندی شدند.”

این طرح در کنار مدل خوداظهاری ایمنی که کارگاه‏‌های کمتر از ۲۵ نفر را ملزم به در تماس و مشاوره بودن با کارشناسان ایمنی کرده بود طرح‏‌های قابل دفاعی برای ارزیابی ایمنی کارگاه‏‌های کوچک بودند اما نهایتا تصویب این آیین نامه از سوی دیوان عدالت اداری ملغی شد. “در زمان اجرای آیین‏‌نامه‌ی مسئولین ایمنی در کارگاه‏‌های کوچک بلافاصله پس از اجرای لایحه‏‌ی صلاحیت ایمنی پیمانکاران، کارفرما را مجبور می‏‌کردیم تا مسئول ایمنی را معرفی کند و ما نیز برای‌شان پیشنهادهایی داشتیم اما الان پیمانکار مدعی می‏‌شود که کارگاه زیر ۲۵ نفر مسئول ایمنی لازم ندارد.”

نیازی‌شکیب نیز بالا رفتن فرهنگ ایمنی سازمان‏‌ها در این مدت را عامل کاهش حوادث می‏‌داند: “به‌نظر می‏‌رسد رویه‏‌ی بسیاری از مدیران ما نسبت به ایمنی و بهداشت تغییر کرده. در ابتدا و با التزام به بعد قانونی بحث اضطرار تعیین مسئول ایمنی موثر عمل کرده است و در چند سال اخیر بعد انسانی جلوگیری از بروز حوادث برای مدیران پررنگ‌تر شده و به تبعات روانی و البته جنبه‏‌ی مالی هزینه‏‌هایی که یک حادثه به سازمان تحمیل می‏‌کند آگاه‌تر شده‌اند. در واقع آموزش‏‌های مستمری که مسئول ایمنی از سوی سازمان‏‌ها برای کارگران بطور مستمر برگزار می‏‌کنند سطح آگاهی را بالاتر برده است”

حوادث کارگاه‏‌های کوچک در هیچ سامانه‏‌ای ثبت نمی‏‌شود

ما سامانه‌ای نداریم که اگر حادثه‌ رخ داد بطور اتومات امکان گزارش و ثبت را داشته باشیم اگر کارگران بیمه باشند و حادثه‌ای رخ بدهد آن حادثه ثبت می‌شود. اما بسیاری از مراکز بیمه نیستند و بالطبع با نبود مسئولین ایمنی جراحت‏‌هایی مثل سوختگی شکستگی یا بریدگی با انتقال کارگر به یک درمانگاه رفع شده و در هیچ جا ثبت نمی‌شود. وجود سامانه‏‌ای جامع و یکپارچه در مراکز درمانی برای ثبت مستقیم اطلاعات حادثه دیده می‏‌تواند به رهگیری حوادث کمک کند با این حال در مواردی کارفرما مرکز درمانی را از علت حادثه مطلع نکرده و به دروغ می‌گوید اتفاق در خانه افتاده.

در وضعیت موجود تنها راه‌حل کلان کاهش حوادث کارگاه‏‌های کوچک، آموزش و فرهنگ‌سازی ایمنی از طریق خانواده رسانه و مدرسه است زیرا عملا امکان استخدام بازرس به تعداد کارگاه‌های کوچک و بزرگ سراسر کشور وجود ندارد. پیگیری آموزش از طریق رسانه به متولی‏انی چون وزارت کار نیاز دارد تا برای تولید محتوا به صدا‌ و سیما بودجه‏‌ی معین اختصاص دهد. فرهنگ‌سازی ایمنی برای کودکان و آموزش ضرورت‏‌ها و اصول ایمنی با مساعدت و پیگیری وزارتخانه‏‌ها شدنی است و از اشخاص کاری برنمی‏‌آید.

در پایان جلسه باطومچی یادآور شد که در حال حاضر غربالگری تنها راه رهگیری حوادث کارگاه‏‌های کوچک است. نباید توقع داشته باشیم تا یکپارچه‌سازی سیستم اطلاعات HSE  صورت بگیرد چون سال‌هاست که دعوای دائمی میان وزارت بهداشت، وزارت کار و وزارت صنعت در خصوص تعریف دستورالعمل ایمنی و اطلاعات اجرایی آن حل نشده و نخواهد شد. غربالگری مسئولیتی است که به اصناف به عنوان صادر کننده‌ی مجوز کارگاه‏‌ها سپرده می‏‌شود تا از همان ابتدا کارفرما و کارگرانش را به گذراندن دوره ایمنی ملزم کنند. همانطور که اداره بهداشت هم برنامه مشابهی دارد و یک سوپر مارکت پیش از راه‏‌اندازی بایستی کارت بهداشت را دریافت کند.

منبع عکس: اقتصادآنلاین

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.