بهترین مواد غذایی برای کبد کدامند؟
اگر مصرف بعضی از خوراکیها را افزایش دهید، به کبدتان کمک میکنید تا براساس بالاترین تواناییهایش عمل کند. در این مطلب با بهترین خوراکیها و مواد غذایی برای کبد آشنا خواهیم شد.
به گزارش تازهنیوز، بهطور کلی، یک رژیم غذایی استاندارد و سالم که شامل حجم بالایی از میوهها و سبزیجات رنگارنگ، غلات سبوسدار، چربیهای سالم، پروتئینهای بدون چربی و لبنیات سرشار از کلسیم باشد، عملکرد کبد و دیگر ارگانهای بدن را در وضعیت مطلوبی قرار میدهد. با اینحال، یافتههای علمی نشان دادهاند که بعضی از خوراکیها و مواد غذایی میتوانند نقش موثرتری در محافظت از کبد در مقابل بیماریها داشته باشند و شرایط افراد مبتلا به بیماریهای کبدی را بهتر کنند.
۱. روغن آووکادو
افراد مبتلا به بیماری کبد چرب، معمولا به مشکل مقاومت به انسولین هم مبتلا میشوند. در این وضعیت بدن میتواند انسولین تولید کند اما نمیتواند استفاده موثر و بهینهای از آن داشته باشد. انسولین توسط پانکراس ترشح میشود و به خارج کردن گلوکز از جریان خون و سپس منتقلسازی آن به بافتهای بدن کمک میکند. در مشکل مقاومت به انسولین، انسولین در جریان خون جمع میشود و در ادامه کبد را تحت فشار میگذارد. محققان دریافتهاند که روغن آووکادو میتواند به کاهش التهاب کبدی در موارد ابتلا به کبد چرب کمک کند. شما میتوانید از روغن آووکادو برای طعمدار کردن اسموتیها یا همراه سالادها استفاده کنید.
۲. روغن زیتون
روغن زیتون سرشار از چربیهای غیراشباع تکزنجیرهای است که با کاهش میزان چربی در کبد افراد مبتلا به بیماری کبد چرب ارتباط دارند. مطالعهای که در World Journal of Gastroenterology منتشر شده است، نشان میدهد که استفاده از روغن زیتون توسط افراد مبتلا به بیماری کبد چرب نهایتا تجمع تریگلیسرید را هم کاهش میدهد. روغن زیتون نهتنها از طریق کاهش کلسترول بد خون (LDL) و کاهش تریگلیسرید به کنترل چربی خون کمک میکند بلکه التهابات بدنی را هم در قسمتهای مختلف بدن تسکین میدهد.
۳. ماهیهای چرب
مجله Nutrients در سال ۲۰۲۰ گزارشی را منتشر کرد که نشان میدهد اسیدهای چرب امگا-۳ میتوانند به کاهش التهاب در بیماری کبد چرب کمک کنند. براساس همین مطالعه، اسیدهای چرب امگا-۳ میتوانند کلسترول تام خون، تریگلیسرید و کلسترول خوب خون (HDL) را کنترل کنند و درنتیجه حتی اثرات مثبتی برای توده بدن داشته باشند. به همین دلیل هم به افراد مبتلا به کبد چرب توصیه میشود که هر هفته بین ۲ تا ۴ وعده از ماهیهای چرب مانند سالمون و قزلآلا استفاده کنند. البته استفاده از ماهیهای چرب زمانی برای کبد مفید خواهد بود که این ماهیها را با روشهای کبابی یا بخارپز برای خوردن آماده کنید.
۴. انواع توتها
طبق گزارشی که Journal of Translational Internal Medicine در سال ۲۰۱۷ منتشر کرد، آنتیاکسیدانهای خاصی بهنام پلیفنولها میتوانند به درمان بیماری کبد چرب کمک کنند، چون سطح اکسیداسیون اسیدهای چرب را افزایش میدهند و وضعیت مقاومت به انسولین را هم بهتر میکنند. حتی التهابات بدنی و استرس اکسیداتیو هم بهواسطه دریافت پلیفنولها کاهش پیدا می کنند. همه این عوامل نامبرده جزو عوامل اصلیای هستند که با تجمع چربی در کبد چرب ارتباط دارند. پلیفنولها به مقدار فراوانی در انواع توتها مانند توتفرنگی، تمشک و بلوبری یافت میشوند.
بیشتر بخوانید: