گیاهخوارها بخوانند؛ نوشیدنیهای گیاهی جایگزین شیر
تمایل به مصرف نوشیدنیهای گیاهی مانند شیر سویا امروزه افزایش یافته و علاوه بر افرادی که دچار عدمتحمل لاکتوز هستند، بعضی از طرفداران محیط زیست نیز این نوشیدنیهای را مفید میدانند.
به گزارش تازهنیوز، نوشیدنی یا شیر گیاهی از غلات یا دانههایی مانند سویا، بادام، برنج، جودوسر و… بهدست میآید و هر ۱۰۰ میلیلیتر آن ۳۵ تا ۶۰ کیلوکالری انرژی دارد. البته در ترکیب آنها ممکن است مواد طبیعی دیگری مانند روغنهای گیاهی، نمک، مواد شیرینکننده، شکلات یا وانیل نیز برای بهبود طعم و مزه افزوده شود. همچنین بعضی از این نوشیدنیها نیز با کلسیم، منیزیم و ید غنی میشوند اما بههرحال هرگز ویژگیهای طبیعی شیر را پیدا نمیکنند.
مزایای شیر گیاهی
هضم راحت و عدموجود چربیهای اشباع دو مزیت مهم انواع شیر گیاهی است و از همینرو برای افرادی که کلسترول بالا دارند و در معرض ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی هستند، مفید خواهد بود. شیرهای گیاهی فاقد لاکتوز است و برای سالمندان توصیه میشود زیرا با افزایش سن، ترشح لاکتاز که آنزیم هضم لاکتوز شیر است کاهش پیدا می کند و نوشیدن شیر گاو معمولا موجب اختلالات گوارشی میشود. مزیت دیگر شیرهای گیاهی عدموجود پروتئینهای حیوانی است که در بعضی افراد موجب بروز واکنشهای آلرژیک می شود. همچنین این محصولات برخلاف محصولات حیوانی، هورمون و آنتیبیوتیک ندارند. البته بهرغم این فواید، شیرهای گیاهی برای نوزادان و شیرخواران توصیه نمیشود و میتواند زمینهساز مشکلات جدی برای آنها باشد.
کلسیم و پروتئین ناکافی؛ مهمترین معایب شیرهای گیاهی
بهجز شیر سویا دیگر انواع شیرهای گیاهی تقریبا فاقد پروتئین هستند و شیرهایی که از غلات تهیه میشود نیز حاوی قند کربوهیدراتهای زیادی است که بهسرعت جذب میشود. عدموجود کلسیم و ویتامینهای D،B۱۲ وA نیز دیگر معایب جدی این نوشیدنیهاست که در صورت تمایل به مصرف مداوم باید احتمال کمبود این ریزمغذیها درنظر گرفته شود. بنابراین، بهتر است هنگام خرید شیرهای گیاهی انواع غنی از کلسیم انتخاب و از شیرهای حاوی فسفات و پتاسیم پرهیز شود زیرا بدن را در حالت اسیدی قرار میدهد و دفع املاح را تسهیل میکند.
منبع: سلامت
بیشتر بخوانید: