کارآزمایی بالینی آغاز شد؛ مدرنا ایدز را ریشهکن میکند؟
آیا شرکت داروسازی مدرنا میتواند واکسن بیماری ایدز را به سرانجام برساند؟
به گزارش تازهنیوز و به نقل از یورونیوز، شرکت آمریکایی مدرنا فاز اول از آزمایشهای بالینی واکسن ایدز خود را با تزریق به افراد داوطلب آغاز کرد.
این واکسن با همکاری شرکت مدرنا و سازمان غیرانتفاعی تحقیقات علمی IAVI ساخته شده و همچون واکسن کرونای تولید مدرنا مبتنی بر فناوری انقلابی mRNA است. بخشی از بودجه این پروژه را بنیاد بیل و ملیندا گیتس تقبل کرده است.
محققان میگویند با تزریق این واکسن، گلبولهای سفید جهشیافته خونی قادر خواهند بود آنتیبادیهای خثنیکننده گستردهای موسوم به bNAb را تولید کنند که طیف وسیعی از انواع ایدز را خنثی میکند.
در واقع واکسن جدید از فناوری پیشرفته mRNA استفاده میکند تا به سلول های بدن بیاموزد چگونه پروتئینهایی بسازند که واکنش دستگاه ایمنی بدن را تحریک کنند. در یک آزمایش مقدماتی در سال گذشته تیم تحقیق دریافتهبودند که آنتیژنهای اچآیوی ایمنی مطلوبی را در ۹۷ درصد از شرکتکنندگان ایجاد میکنند.
هدف از فاز نخست آزمایشات بالینی این واکسن، که در آن ۵۶ فرد داوطلب در آمریکا شرکت داشتند، بررسی ایمنی و میزان اثربخشی واکسن است. در فرایند واکسیناسیون، که همچون واکسن کرونا دو مرحلهای است، ۴۸ نفر از داوطلبان یک دوز از واکسن را دریافت میکنند. ۳۲ نفر دوز تقویتی یا بوستر را نیز دریافت خواهند کرد و ۸ نفر نیز تنها با دوز تقویتی یا بوستر واکسینه خواهند شد.
استفن هوگ، مدیرعامل مدرنا، با ابراز رضایت از آغاز آزمایشات بالینی این واکسن گفت: «ما بسیار خوشحالیم که با IAVI و بنیاد بیل و ملیندا گیتس برای به کارگیری فناوری mRNA خود در زمینه اچآیوی همکاری می کنیم.»
مارک فاینبرگ، رئیس شرکت IAVI، نیز با هیجانانگیز خواندن طراحی واکسن با استفاده از روش mRNA گفت: «جستجوی واکسن اچآیوی طولانی و چالشبرانگیز بوده است و داشتن ابزارهای جدید در حوزه سیستم ایمنی و پلتفرمهایی نظیر mRNA می تواند کلید پیشرفت سریع برای ساخت واکسن موثر و ضروری برای ایدز باشد.»
امروزه ایدز با داروهایی که میتوانند تجمع ویروسی را به طور محسوسی کاهش دهند تا ویروس منتقل نشود و همچنین قرصهایی که میتوانند از آلوده شدن افراد جلوگیری کنند، بسیار قابل کنترلتر شده است. با این وجود پس از دههها تحقیق هنوز هیچ واکسنی برای آن ساخته نشده است. پیشتر چندین واکسن ایدز وارد آزمایشات بالینی شده بودند اما در مراحل بعدی شکست خوردند.
ویروس ایدز عمدتا از طریق رابطه جنسی محافظت نشده، تزریق خون آلوده و یا از مادر به کودک در دوران بارداری منتقل میشود. این ویروس برای اولین بار در سال ۱۹۸۱ کشف شد و گفته میشود از پستانداران غیرانسانی (عمدتا شامپانزهها) به انسان در غرب آفریقای مرکزی در فرآیندی به نام «زئونوز» (بیماری مشترک انسان و حیوان) منتقل شد.
از زمانی که ایدز برای اولین بار در جهان شناسایی شد تا کنون ۳۶ میلیون نفر بر اثر این بیماری جان خود را از دست دادهاند. این در حالی است که اکنون حدود ۳۸ میلیون نفر نیز، عمدتا در شرق و جنوب آفریقا، با این بیماری زندگی میکنند.