شوک یک نظر‌سنجی به انتخابات آمریکا

تقریبا همه کارشناسان و پژوهشگران حوزه‌ی انتخابات و نظرسنجی نام شرکت سلزر را می‌شناسند، این شرکت معتبرترین موسسه‌ی نظرسنجی در سطح جهان است که البته تنها در آیووا به امر افکارسنجی می‌پردازد.

به گزارش تازه‌نیوز و به نقل از رکنا، میانگین کلیه نظرسنجی‌ها از پیشتازی دو درصدی ترامپ نسبت به بایدن در آیووا حکایت می‌کند؛ ولی اعتبار سلزر آنچنان است که همه‌ی نظرسنجی‌های دیگر را تحت‌شعاع خود قرار می‌دهد. آخرین نتیجه‌ی افکارسنجی این موسسه از وقوع تحولات مهم در این ایالت کلیدی در غرب میانه حکایت می‌کند. فاصله‌ی ترامپ با بایدن در این ایالت به حدود ۷ درصد رسیده است (۴۸ به ۴۱). در ماه سپتامبر این دو نامزد تقریبا به‌طور مساوی نظر رای‌دهندگان را به خود جلب کرده بودند (۴۷ به ۴۷) و البته در ماه جولای این رقم حتی به یک درصد به سود بایدن می‌رسید. اما به یکباره این موسسه‌ی معتبر نظرسنجی از این اختلاف بزرگ پرده برمی‌دارد. ترامپ در چهار سال پیش تواسته بود با فاصله ۹.۴ درصد آرای مردمی، ۸ رای الکترال این ایالت را از آن خود کند. حال در اینجا دو پرسش بسیار مهم قابل‌طرح است؛ پرسش اول اینکه چه اتفاقی به یکباره در این ایالت میدوست رخ داده است و پرسش مهم‌تر سرنوشت این انتخابات آمریکا چه تاثیری بر سه ایالت کلیدی در همسایگی آیووا یعنی میشیگان، پنسیلوانیا و ویسکانسین می‌گذارد.

در پاسخ پرسش اول باید تاکید کرد که مستقل‌ها در این ایالت نظر خود را ظرف یک ماه اخیر کاملا تغییر داده‌اند و ترجیح می‌دهند ترامپ را بار دیگر وارد کاخ سفید کنند. همین بلوک رای بود که باعث پیروزی وی در چهار سال پیش نیز شد. طبق برآوردهای سلرز در ماه سپتامبر، بایدن با فاصله ۵۰ به ۳۸ در میان مستقل‌ها پیشتاز بود؛ ولی اکنون این معادله با نسبت ۴۹ به ۳۵ به سود ترامپ تغییر کرده است. اتفاق بزرگ‌تری نیز در این ایالت میان زنان رای‌دهنده به‌وجود آمده است. درحالی‌که در سپتامبر بایدن با ۲۰ درصد در میان زنان پیشتاز بود و ترامپ نیز با فاصله‌ی ۲۱ درصدی در میان مردان وضعیت را به نقطه‌ی تعادلی رسانده بود، در اواخر اکتبر شاهد ریزش شدید آرای دموکرات‌ها در میان زنان هستیم و بایدن از فاصله‌ی ۲۰ درصد به ۹ درصد (۵۰ به ۴۱) سقوط کرده است. در همین حال ترامپ وضعیت خود را در میان مردان نیز بهبود بخشیده است (۵۶ به ۳۲). در میان سفیدپوستان با نسبت ۵ درصد، مردمان بدون تحصیلات دانشگاهی ۱۹ درصد و در میان ایوانجلیک‌ها ۵۲ درصد از بایدن پیشتاز است. همه‌ی این نتایج نشان‌دهنده‌ی آن است که ترامپ توانسته است به لحاظ دموگرافیک وضعیت خود را به سال ۲۰۱۶ بازگرداند. اما علت چیست؟ در کانون این بازگشت مهم ترامپ، اقتصاد قرار دارد. ۳۷ درصد از حامیان ترامپ به‌دلیل مساله‌ی اقتصاد و مالیات به وی رای می‌دهند. آیووا طی چند ماه اخیر توانسته است ۶۰ درصد شغل‌های ازدست‌رفته در ابتدای سال بر اثر پاندمی کرونا را دوباره احیا کند و نرخ بیکاری تا ۴.۶ درصد سقوط کرده است و از این حیث این ایالت در رتبه‌ی پنجم از حیث پایین‌ترین نرخ بیکاری در ایالات‌متحده قرار گرفته است. یکی از ویژگی‌های برجسته در این نظرسنجی شناسایی حدود ۵ درصد از افرادی است که تصمیم گرفته‌اند نظر خود را در ارتباط با نامزد نهایی‌شان در انتخابات بازگو نکنند. با وجود اعتبار فوق‌العاده‌ی این موسسه‌ی نظرسنجی، سلرز خطای نظرسنجی خود را برخلاف بسیاری از موسسات نظرسنجی که در حدود یک درصد در نظر می‌گیرند، به ۳.۴ درصد ارتقا داده است. یک زن ۷۷ ساله به موسسه‌ی سلزر می‌گوید که ترامپ بهبودی بزرگی را نسبت به پیشینیان خود در این ایالت ایجاد کرده است. او در عین حال ترامپ را رهبری قوی می‌داند که احترام به آمریکا را در سراسر جهان به این کشور بازگردانده است. او همین‌طور معتقد است که ترامپ در مدیریت کروناویروس نیز موفق عمل کرده و منتقدان حملات ناجوانمردانه و غیرمنصفانه به او می‌کنند؛ چراکه در اینکه در ظهور کرونا مقصر اصلی چین است، هیچ تردیدی وجود ندارد.

اما پرسشی که در این میان مطرح می‌شود احتمالا این خواهد بود که یک ایالت چرخشی با ۸ رای الکترال چه اهمیتی برای ترامپ یا بایدن خواهد داشت؟ در پاسخ باید گفت که نکته‌ کلیدی به خود این ایالت بازنمی‌گردد بلکه به شباهت تقریبا دموگرافیک با سه ایالت کلیدی دیگر و همین‌طور الگوهای رفتار انتخاباتی مردم در سال‌های گذشته بازمی‌گردد. حداقل از سال ۱۹۸۰ هر نامزدی که در ایالت آیووا به پیروزی دست یافته است، برد خود را در سه ایالت حساس ویسکانسین، پنسیلوانیا و میشیگان نیز تقریبا تضمین کرده است. شاید در این میان تنها استثنا انتخابات آمریکا سال ۲۰۰۴ باشد که بوش در آیووا با کمتر از یک درصد بر حریف خود پیروز شد و این حاشیه‌ی اندک پیروزی آنچنان قوت و قدرت نداشت که برد وی را در سه ایالت حساس دیگر تضمین کند. در سال ۱۹۸۰ ریگان و در سال ۲۰۰۰ الگور و همین‌طور در سال‌های ۲۰۰۸ و ۲۰۱۲ اوباما با پیروزی در ایالت آیووا توانستند آرای سه ایالت دیگر را نیز به‌دست آورند. از همین رو می‌توان در این مقطع زمانی به حدس و گمان‌هایی دست زد؛

حدس و گمان اول این است که احتمالا موسسات نظرسنجی در سه ایالت ویسکانسین، پنسیلوانیا و میشیگان دچار خطای محاسباتی بزرگ شده‌اند و یا سرعت تحولات اجتماعی و فعل‌و‌انفعالات انتخاباتی به‌گونه‌ای بوده است که آنها را از سنجش رویدادهای جدید ناتوان کرده است. البته در این میان باید سهم موثری را نیز به ترامپی‌های خجالتی داد که احتمالا موسسات نظرسنجی از احتساب نظرات واقعی آنان تاکنون ناتوان بوده‌اند.

حدس دوم هم می‌تواند بر استثنایی بودن این انتخابات باشد و همین‌طور توقف در الگوهای رفتاری انتخاباتی مردم آمریکا. درواقع در این سناریو امسال آیووا راه خود را خواهد رفت و سه ایالت دیگر راه خودشان را.

اما متغیری که وزنه را به سمت حدس و گمان اول سنگین‌تر می‌کند، اولویت‌دهی به اقتصاد حداقل در ایالت پنسیلوانیا همچون آیووا است. با توجه به این شباهت می‌توان شانس ترامپ را حداقل برای کسب آرای الکترال این ایالت بیشتر از نظرسنجی‌ها دانست (میانگین نظرسنجی‌ها در پنسیلوانیا از فاصله‌ی ۵ تا ۷ درصدی به سود بایدن خبر می‌دهد). با این همه باید شوک «سلزر» را جدی گرفت. سورپرایز شنبه‌ این موسسه‌ نظرسنجی حداقل بر ابهامات در مورد احتمال پیروزی دموکرات‌ها و همچنین آسیب‌پذیری‌ بیشتر بایدن در انتخابات پیش‌رو می‌افزاید.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.