تحریمها چطور شریانهای اقتصادی را قطع میکنند؟
تحریم، سازوکاری برای ایجاد محدودیت در شریانهای اقتصادی هستند. با اعمال تحریمها، محدودیتهایی بر سرمایه، منابع، تجارت و حتی جریان دادهها ایجاد میشود.
به گزارش تازه نیوز و به نقل از اقتصاد۲۴، تحریمها به طور معمول در ۳ مرحله اعمال میشوند. مرحله اول، «تهدید» است. زمانی که کشوری را به اعمال تحریم تهدید میکنید: «اگر کاری که میخواهم انجام ندهی، تحریمت میکنم!» این مرحله نخست اعمال تحریمها است. مرحله دوم، اعمال تعداد محدودی از تحریمها است. این مرحله در زمانی استفاده میشود که میخواهید جدیت خود را نشان بدهید: «من این کار را خواهم کرد!» و تعدادی از تحریمها را علیه یک کشور وضع میکنید. مرحله سوم و مرحله نهایی، رخدادی است که میتوانیم آن را «جنگ اقتصادی» بنامیم.
تحریمها اشکال متفاوتی دارند. محدودیت سفر، توقیف داراییها و محدودیت در تجارت از انواع تحریمهایی است که میتواند علیه یک کشور وضع شود. دسترسی شهروندان به خرید بسیاری از کالاها محدود و یا قطع میشود. استانداردهای معیشتی و ارزش پول کشور به شدت افت میکند.
دولتهای جهان، قرنها است که از تحریمها به عنوان یک ابزار جنگی و دیپلماسی استفاده میکنند. برای مثال، اعمال تحریمها علیه دولت آفریقای جنوبی، در نهایت منجر به پایان آپارتاید در این کشور شد.
از زمان آغاز جنگ اوکراین در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲، روسیه تحت تحریمهای سنگینی قرار گرفتهاست. جامعترین و هماهنگترین تحریمهایی که از زمان جنگ جهانی دوم تا امروز، علیه یک کشور وضع شدهاست. اقتصاد روسیه امروز، به طور کامل از اقتصاد جهان جدا شدهاست. هر روز سرمایه بیشتری از روسیه خارج میشود و در سال جاری، شاهد افت شدید میزان تولید ناخالص داخلی این کشور خواهیم بود. عقبگرد فناوری نیز از تبعاتی است که روسیه باید منتظرش باشد. همه اینها تلفات غیرقابل جبرانی را بر اقتصاد روسیه تحمیل خواهد کرد.