یک تحلیلگر مسائل بین الملل درباره تحولات منطقه هشدار داد

ترکیه با ایران وارد جنگ می‌شود؟

بسیاری معتقدند که با خروج روسیه از سوریه و تغییر بافت نظامی و امنیتی عملا امکان تقابل، رویارویی و درگیری‌ها بین بازیگران خُرد و کلان در سوریه افزایش پیدا خواهد کرد. پیرو این نکته احتمال تنش ناخواسته بین تهران و آنکارا چندان دور از ذهن نیست.

به گزارش تازه نیوز، علی‌اکبر فرازی، سفیر پیشین ایران در رومانی، مجارستان و قبرس و کارشناس مسائل ناتو در گفتگویی با اعتماد آنلاین ضمن تشریح اوضاع منطقه از عهدشکنی‌های ترکیه و سیاست‌های جدیدش پرده برداشت. بخش‌هایی از این گفتگو را در ادامه می‌خوانید:

* روسیه به معنای واقعی کلمه در باتلاق جنگ اوکراین گرفتار شده است؛ بنابراین به هر چیزی چنگ می‌زند تا بتواند خود را نجات دهد. پس روسیه با خروج از سوریه یک تیر در تاریکی می‌اندازد تا بتواند با برهم‌زدن بافت نظامی و امنیتی در سوریه فشار به آمریکا را هم کلید بزند که حداقل بخشی از تمرکز واشنگتن روی جنگ اوکراین کاهش پیدا کند.

* ترکیه در سال‌های اخیر به روشنی ثابت کرده است ابایی از پیگیری و اجرای سیاست تجاوزکارانه ندارد؛ چون یک حوزه نفوذ سیاسی و دیپلماتیک منطقه‌ای و جهانی را برای خود تعریف کرده است. در سایه این نفوذ هم تجاوز به سوریه و عراق را کلید زده است تا از یک سو نگرانی امنیتی خود را در قبال کردها رفع کند و از طرف دیگر در سایه نگاه نئوعثمانی‌گری، بخشی از عراق و سوریه را به خود ملحق کند.

* روسیه بعد از شکست داعش نوعی موازنه امنیتی، نظامی و دفاعی در سوریه را بر اساس منافع خود در دستور کار قرار داده بود. به همین دلیل از یک طرف موازنه‌ای نظامی بین ایران و ترکیه را پی می‌گرفت و از طرف دیگر مشابه همین شیوه را برای تهران مقابل تل‌آویو داشت. اما اکنون به واسطه تداوم و تشدید جنگ اوکراین و سایه سنگین بحران اقتصادی، تحلیل توان نظامی و‌‌… که سبب شده روسیه به ناچار سوریه را تخلیه کند، خواه‌ناخواه موازنه امنیتی به هم خواهد خورد.

* ترکیه برای رسیدن به منافع خود، هیچ خط قرمزی نمی‌شناسد؛ به‌خصوص در برهه‌هایی ارتش ترکیه حمله به نیروها و مواضع ایران را عملیاتی کرد و تلفاتی را هم روی دست ایران گذاشت. بنابراین آنکارا بر سر منافع خود، نه تعارفی با تهران و هیچ کشور دیگری دارد.

* ترکیه بعد از جنگ اوکراین تقابل جدی با روسیه را در دستور کار قرار داده است و اکنون هم با خروج روس‌ها از سوریه به دنبال افزایش نفوذ و جایگاه خود در این کشور هستند؛ بنابراین ضدیت ترکیه با منافع روسیه و ایران اکنون به شکل جدی در سوریه خود را نشان داده است.

*ترکیه و به‌خصوص شخص اردوغان یکی از جدی‌ترین مخالفان حکومت بشار اسد بوده و هستند. تا جایی که با وجود آنکه ما شاهد تعدیل مواضع کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس مانند امارات متحده عربی درخصوص پذیرش حکومت بشار اسد هستیم و حتی رئیس‌جمهور سوریه سفری به امارات متحده عربی داشت که نشان می‌دهد جامعه عربی نوعی پذیرش حکومت بشار اسد را در دستور کار قرار داده است؛ اما ترکیه به دلایل متعدد هیچ‌گاه حکومت بشار اسد را قبول نکرده است و پذیرش دیپلماتیک بشار اسد و حکومتش جزء خطوط قرمز سیاست خارجی ترکیه در قبال سوریه است.

11 نظر
  1. سیامک

    ترکیه باید ناامن شود مهترین کار در گیر کردن ترکیه با اکراد است

  2. سیروس

    ترکیه جرات این کارو نداره .گر چه مدتیه داره از ایرانیا دزدی میکنه و پولهای ایرانو خارج میکنه و به ضد انقلاب پنها داد و سر هموطنامون جنایت میکنه ولی به موقع حلقومشو میگیریم به وقتش

    1. الم

      باید صبر کنیم ببینم اگه اقدام نکرد تو راست میگی اگه اقدام کرد تو راست نمیگی

  3. توران

    ارباب و محافظ شما تو سوریه داره میره حالا هیچ کس نیست تا شما رو از دست ترکیه نجات بده

  4. مهدی

    ترکیه درقدوقواره ایران نیست

  5. کوروش کبیر

    اردوغان گفته با ایران نمی توانیم خصومتی داشته باشیم چون 40 میلیون ترک همزبانان هم نژاد در ایران داریم و 70 درصد پایتخت ایران، ترک زبان هستند
    عجیب..

  6. هوشیار محمدزاده

    سربازان وطن باید به ترکیه یه درس حسابی بدن
    هرکی با ایران در افتاد ورافتاد

  7. من

    بهتره ایران مداخله نکنه

  8. بی نام

    ترکیه تو این سال ها هر کاری خواسته کرده و کلی صدمه به ایران و دنیای اسلام زده،سدسازی های بی رویه حتی ساختن سد کمال خان برای افغانستان به روی رودخانه هلمند،کمک علنی و حمایت از داعش در طول سال های مبارزه ایران با داعش،ارتباط و همکاری مستقیم با اسرائیل،رجب اردوغان یک مسلمان منافق هستش که از کافر بدتره

  9. Seidhassan

    تر‌کیه یه کشوری مردم سالار هست دروازه اروپا هست و بیشترین مهاجر را در بین کشورهای آسیایی داشته ترکیه نظام هیچ وقت در موقعیتی از ژئوپولتیک جغرافیایی قرار نداره که توان رویارویی با پهنه خاک ایران رو داشته باشه مرزکوهستانی ترکیه با ایران هیچوقت شرایط رو به نفع ترکیه نخواهد کرد کما اینکه برای رهایی از پ.پ.ک. بارها از ایران کمک گرفته

    1. رضا جافری

      به جای استفاده از واژه هایی که همه مردم متوجه نمی شوند (تازه درست نوشته نشده) بهتر از واژه های پارسی استفاده کنیم
      ژئوپلیتیک=جُغرافیای سیاسی ، سیاست جُغرافیایی ، جُغراسیا

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.