واکنش وزارت خارجه به گفتههای جنجالی سفیر روسیه/ مذاکرات رفع تحریمها به کجا رسید؟
سخنگوی وزارت خارجه در نشست خبری خود درباره آخرین وضعیت مذاکرات و همچنین اظهارات اخیر سفیر روسیه در ایران توضیحاتی ارائه کرد.
به گزارش تازهنیوز، سخنگوی وزارت خارجه صبح روز چهارشنبه در نشست رسانهای خود با خبرنگاران داخلی و خارجی که در محل وزارت امور خارجه برگزار شد، در پاسخ به سوالی درباره اظهار نظر مقامات آمریکایی در ارتباط با سفر روز گذشته پوتین به تهران و همچنین روابط تهران-مسکو خاطرنشان کرد: روابط ایران و روسیه یک روابط کاملا دوجانبه و بر اساس منافع مشترک است و اساسا ربطی به دولت آمریکا ندارد.
ناصر کنعانی با بیان اینکه دو کشور ایران و روسیه بر مبنای مصالح و منافع مشترک دو کشور روابط خود را تعریف کردهاند، گفت: روابط ایران و روسیه روابط سازنده برای دو کشور و مثبت برای منطقه است. اثر این موضوع را در بحث تحقق امنیت در سوریه و مبارزه با تروریسم شاهد هستیم. نقش سازندهای که هیچ گاه از سوی آمریکاییها در منطقه شاهد نبودهایم. روابط ایران و روسیه در آینده نیز در همین چارچوب ادامه پیدا میکند.
او همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با حکم دادگاه سوئد علیه حمید نوری شهروند ایرانی و محکوم کردن وی به حبس ابد افزود: همانطور که پیش از این نیز اعلام کردیم ما این دادگاه را یک دادگاه نمایشی میدانیم. در این دادگاه نه تنها شاهد نقض حقوق یک شهروند ایرانی بودیم بلکه بیانیه این دادگاه نیز نقض حاکمیت ایران بود و دولت سوئد باید این اشتباه را جبران کند.
وی با بیان اینکه این دادگاه ادعاهای اعضای یک گروه تروریستی را مبنای اقدام عمل خود علیه یک شهروند ایرانی قرار داده، افزود: دولت سوئد میگوید که ما از این گروه تروریستی حمایت نمیکنیم و ما انتظار داریم که دولت سوئد در عمل پایبندی خود را به این موضوع نشان دهد.
کنعانی با تأکید بر اینکه تشکیل چنین دادگاهی نادرست و غلط در جهت تطهیر یک سازمان تروریستی بود که دست او به خون هزاران شهروند ایرانی آلوده است، افزود: قبل از صدور حکم شاهد سه دور گفتوگو بین وزرای خارجه ایران و سوئد بودیم و چندین بار نیز در غیاب سفیر سوئد در تهران کاردار این کشور در تهران به وزارت خارجه دعوت شد. بعد از صدور حکم نیز گفتوگوی تلفنی بین وزرای خارجه دو کشور صورت گرفت. ما یادداشت اعتراضی به دولت سوئد در این زمینه ارائه کردیم. سفیر ما در سوئد با مقامات وزارت خارجه این کشور دیدار کرد و اعتراض ایران را نسبت به این حکم اعلام کرد و ما برای گامهای بعد نیز جهت پیگیری این شهروند ایرانی بررسیهای لازم انجام میشود.
وی در ادامه در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه وزیر خارجه عربستان به تازگی در مصاحبه با سیانان اعلام کرده که کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به دنبال گسترش روابط با ایران هستند و اینکه آیا این موضوع شامل بحرین نیز میشود با توجه به اینکه چندین سال است روابط ایران و بحرین قطع شده، گفت: باید از سوی دولت عربستان منتظر پاسخ این موضوع باشیم ولی آنچه که مربوط به ایران است براساس آنچه که بارها گفتهایم این است که ما براساس سیاست همسایگی به دنبال توسعه روابط با کشورهای عربی و اسلامی در منطقه هستیم. در دولت سیزدهم نیز گسترش روابط با کشورهای منطقه، همسایه و اسلامی و عربی و منطقه آسیا و شرق از اهمیت ویژهای برخوردار است. در این سیاست گسترش روابط با کشورهای حوزه پیرامونی از جمله حوزه خلیج فارس نیز از موضوعات مهم برای ایران است و ما همواره دست دوستی خود را برای گسترش تعاملات با این کشورها دراز کردهایم و بارها تأکید کردهایم که اگر سوءتفاهمی وجود دارد باید براساس گفتوگوهای مشترک حل شود. این منطقه خانه مشترک ما است و اگر اختلافی وجود دارد باید در چارچوب گفتوگوهای داخلی حل و فصل شود و مداخلات کشورهای بیگانه در امور منطقه کمکی به حل و فصل موضوعات نمیکند.
کنعانی با بیان اینکه از اظهار نظر مثبت کشورهای منطقه از جمله عربستان برای گسترش روابط با ایران استقبال میکنیم و با دیدگاه مثبت به این اظهارنظرها توجه و نگاه میکنیم، افزود: در همین چارچوب منتظر اقدام عملی این کشورها برای گسترس روابط هستیم. در سایه گسترش و بهبود مناسبات ایران با عربستان سعودی احتمالا میتوانیم در مناسبات بین ایران و بحرین نیز شاهد اقدامات مثبتی باشیم. ایران از ثبات و امنیت در تمام کشورهای منطقه حمایت میکند ودر همین چارچوب نیز معتقدیم که باید صدای ملتها نیز شنیده شود.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا در جریان سفر روز گذشته پوتین به تهران برای شرکت در نشست آستانه موضوع گسترش همکاریهای نظامی بین دو کشور ایران و روسیه در جریان رایزنیهایی که صورت گرفت مورد بحث و بررسی قرار گرفت یا نه، گفت: همانطور که پیش از این گفتم نشست روز گذشته متمرکز بر موضوع سوریه و فرمت آستانه بود اما به طور طبیعی در چارچوب روابط دوجانبه آقای پوتین در این سفر با مقام معظم رهبری و رئیسجمهور نیز دیدار و رایزنی کردند و در این دیدارها مسائل مختلف در سطوح مختلف مورد بررسی قرار گرفت. حوزههای همکاریهای دو کشور متنوع و متکثر است. ایران و روسیه بر مبنای هدفگذاری دو کشور و اراده مقامات عالی دو کشور برای گسترش روابط به دنبال تنظیم یک نقشهراه در ارتباط با همکاریهای دو کشور در چارچوب مناسبات بلندمدت هستند. در همین چارچوب پیشنویس سند همکاریهای جامع بین دو کشور تبادل شده و مذاکرات برای نهایی کردن این پیشنویس بین مقامات دو کشور در حال انجام است و پیشبینی میشود که این پیشنویس در جریان روند مذاکرات بین مقامات دو کشور به نتیجه برسد و ما شاهد تدوین یک نقشه راه برای همکاریهای دو کشور در چارچوب بلندمدت باشیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در این نشست در پاسخ به سوال دیگری در مورد روابط ایران و ترکیه با تأکید بر عزم دو کشور برای گسترش روابط تأکید کرد: روابط ایران و ترکیه علیه منافع هیچ کشوری در منطقه نیست.
کنعانی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با این موضوع که مقامات آمریکایی اظهار کردهاند که ایران اخیرا در جریان حمله روسیه به اوکراین پهپادهایی در اختیار روسیه قرار داده و تأکید آنها مبنی بر اینکه اگر چنین امری اثبات شود ایران مجازات خواهد شد، با رد اظهارنظرهای مقامات آمریکایی گفت: همانطور که پیش از این نیز گفتهام آمریکاییها با اینگونه اظهارات نادرست در حال فرافکنی هستند. آنها با اظهارات سیاسی و با دامن زدن به موضوعات دروغین به دنبال ایجاد حاشیه هستند. آمریکاییها اگر واقعا علاقهمند به ایجاد صلح و ثبات در اوکراین هستند حتما میتوانستند نقش سازندهای برای پیشگیری از این بحران کنونی ایجاد کنند ولی ما در عمل شاهد ایفای چنین نقشی از سوی آنها نبودیم.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا در جریان سفر روز گذشته اردوغان رئیسجمهور ترکیه به تهران در ارتباط با موضوع سدسازی از سوی ترکیه و همچنین مسائل زیست محیطی بین وی و مقامات تهران رایزنی و گفتوگویی صورت گرفت یا خیر، گفت: ما در مورد مسائل زیست محیطی با کشورهای منطقه رایزنی و گفتوگو داریم و ترکیه نیز یکی از کشورهای منطقه است. ما گفتوگوهای دوجانبهای پیش از این با مقامات ترکیه در ارتباط با مسائل زیستمحیطی و گردوغبار داشتهایم و معتقدیم که این موضوع یکی از معضلات منطقه است و باید کشورهای منطقه با یکدیگر در ارتباط با این پدیده اقلیمی همکاری کنند. برای پیگیری این مسائل اقلیمی و حل آنها نیازمند شکلدهی چارچوبهای فراگیر منطقهای هستیم و باید کشورهای منطقه در این ارتباط با یکدیگر همکاری جامعی داشته باشند. جمهوری اسلامی ایران در چند ماه گذشته دیپلماسی زیست محیطی خود را فعال کرده و در این زمینه رایزنی و اقداماتی انجام داده است. در همین چارچوب هفته گذشته شاهد اجلاس منطقهای در این زمینه در تهران بودیم. گفتوگوهای خوبی بین مقامات شرکت کننده در این اجلاس صورت گرفت. ایران در این اجلاس پیشنهاد کرد که دبیرخانه منطقهای برای مقابله با پدیدههای زیست محیطی ایجاد شود و صندوق مالی منطقهای ایجاد شود و در چارچوب همکاریهای منطقهای برای رفع مسائل زیست محیطی همکاریهای فراگیر و جامعی بین کشورهای منطقه انجام شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ابتدای سخنان خود با بیان این که پس از چندین هفته ترافیک دیپلماتیک در تهران، ایران بار دیگر میزبان نشستی سازنده و روزی درخشان برای دیپلماسی کشور بود، تصریح کرد: تهران به پایتخت دیپلماسی، اتحاد برای صلح و ائتلاف علیه یکجانبهگرایی و نظامیگری تبدیل شده است.
وی با تاکید بر این که صلح و امنیت به افق تهران بر پایه همگرایی و تفاهم درون منطقهای تنظیم شده است، افزود: دیپلماسی هوشمند، پویا، با نشاط و عمل گرای ایران همه توان خود را برای تثبیت ثبات و امنیت در منطقه و تعمیق دوستی بین کشورهای همسایه و مسلمان به کار گرفته است.
کنعانی با بیان این که جمهوری اسلامی ایران در مسائل منطقه یک وزنه تعادل است، تاکید کرد: دوران جهان دوقطبی و تکقطبی سپری شده. صاحبان منطقه به نسخهپیچیهای سودجویانه قدرتهای فرامنطقهای نیازی ندارند. منطقه ما بیش از آنکه نیازمند ائتلافهای پوشالی و سامانههای پدافندی ناکارآمد باشد، به سامانه دوستی و همکاری در سایه همسایگی و مکانیزم همکاری امنیت جمعی منطقهای نیاز دارد. همه ملتها و کشورهای غرب آسیا و خلیج فارس میتوانند در چارچوب همکاری جمعی، صلح و ثبات و توسعه را برای ملتهای منطقه به ارمغان آورند.
کنعانی همچنین در این نشست در پاسخ به سوالی در مورد امضای سند جامع همکاریهای بلندمدت بین ایران و ترکیه که روز گذشته در حضور روسای جمهور دو کشور به امضای وزیران امور خارجه ایران و ترکیه رسید نیز با اشاره به سابقه روند تهیه این سند گفت: سابقه توافق دو کشور برای امضاء برنامه جامع همکاری های بلند مدت به سفر آبان ماه ۱۴۰۰ وزیر خارجه ترکیه به تهران برمیگردد. پیشنهادی از سوی دکتر امیرعبداللهیان مبنی بر تدوین پیش نویس سندی به عنوان نقشه راه توسعه همه جانبه روابط دو کشور به طرف ترکیه ای ارائه شده بود. این پیشنویس در سفر اوایل تیرماه وزیر امور خارجه کشورمان تسلیم همتای ترکیهای وی شد و بعد از مذاکرات میان وزارتخارجههای دو کشور نهایی شد.
کنعانی با بیان اینکه در چارچوب این سند توسعه مناسبات در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، تجاری، علمی و فناوری، فرهنگی، حقوقی، قضایی، پارلمانی و حتی همکاریهای منطقهای و بینالمللی مورد توجه قرار گرفته و به چشم انداز مشترک همکاریهای دو کشور در زمینه هایی مانند انرژی، کشاورزی، آب و هوا، محیط زیست، حمل و نقل، بهداشت و درمان، گردشگری، ورزش، مبارزه با تروریسم و جرائم سازمان یافته فرامرزی نیز پرداخته شده است، تصریح کرد : مساعی مشترک دو کشور برای تحقق اهداف این سند موجبات جهش چشمگیر مناسبات ایران و ترکیه را فراهم خواهد کرد.
کنعانی در این نشست در پاسخ به سوال دیگری درخصوص ادامه مذاکرات برای رفع تحریمها و نتایج گفتوگوی تلفنی اخیر امیرعبداللهیان و جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این ارتباط تصریح کرد: برخلاف ادعای طرف آمریکایی مبنی بر ناکام بودن مذاکرات دوحه، این مذاکرات راه را برای تداوم گفتوگوها میان طرفهای مختلف توافق هستهای باز گذاشت و مذاکرات خوبی بود.
وی با بیان اینکه آقای جوزپ بورل با حسن نیت و جدیت پیگیر آمادهسازی زمینه برای ادامه مذاکرات در دور بعدی هستند، ادامه داد: طرف ایرانی هم در این زمینه موضوع را با حسن نیت و جدیت دنبال میکند. زمینه برای توافق فراهم است و مشکل اساسی برای توافق وجود ندارد، جز اینکه طرف آمریکایی باید تصمیم سیاسی خود را به صراحت و با جدیت اتخاذ کند.
کنعانی خاطرنشان کرد: دولت آمریکا از یک طرف برای بازگشت به توافق ابراز تمایل میکند و از سوی دیگر مایل نیست هزینههای بازگشت به توافق را بپردازد. به نظر میرسد دولت آمریکا نمیتواند تصمیم سیاسی مستقلی در این رابطه بگیرد؛ اگر دولت آمریکا به این موضوع از دریچه منافع ملی آمریکا و نه از دریچه منافع رژیم غاصب صهیونیستی نگاه کند، زمینه برای توافق در آینده نزدیک هموار است.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: ایران نیازمند تضمین جدی، واضح و قابل راستیآزمایی برای تامین منافع اقتصادی خود ناشی از احیای برجام است.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاراندر پاسخ به سوالی در ارتباط با سفر بایدن به منطقه و نگاه ایران به نتایج این سفر تصریح کرد: معتقدیم دولت آمریکا اگر به واقع خواهان ایجاد ثبات، امنیت و آرامش در منطقه است باید از مداخله در امور داخلی کشورهای منطقه و تلاش برای ایجاد ائتلافهای نمادین و ساختگی دست بردارد. کشورهای منطقه به عنوان صاحبان منطقه که در آنجا ساکن هستند منافع و دیدگاههای مشترکی دارند و میتوانند در پرتو نشستهای منطقهای بهترین شرایط را برای ثبات و امنیت در منطقه ایجاد کنند.
او در ادامه پاسخ به این سوال تصریح کرد: تلاش رژیم صهیونیستی این بود که در قالب سفر رئیسجمهور آمریکا در منطقه یک ائتلاف منطقهای علیه ایران شکل دهد و ارزیابی ما این است که اسرائیل در پیشبرد این تلاش ناکام مانده و دولت آمریکا نیز توفیقی نداشته است. پیامهایی که از مقامات عربی منطقه به صورت مستقیم و غیرمستقیم دریافت کردیم بیانگر این است که کشورهای منطقه تمایلی ندارند که در چارچوب سیاستهای منطقهای آمریکا در مقابل ایران قرار بگیرند.
کنعانی ادامه داد: شرایط خوبی در منطقه است و شرایطی فراهم شده که ما گفتوگوهای جدیدی در خصوص تعمیق همکاریهای منطقهای داشته باشیم و این گفتوگوها را سامان دهیم.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه سفیر روسیه در تهران به تازگی در مصاحبه با روزنامه شرق مدعی شده که غرب میخواهد همجنسگرایی را در ایران ترغیب کند و آیا اینگونه اظهارنظرها از سوی سفرای برخی از کشورها از جمله سفیر روسیه در ایران با توجه به اظهارنظرهای پیشین وی نوعی مداخله در امور داخلی ایران نیست با توجه به اینکه این روزها شاهد برخورد گشت ارشاد با زنان در ایران هستیم و آیا برخوردهای این چنینی براساس این گونه دخالتها و اظهارنظرها صورت میگیرد، تصریح کرد: ما قطعا انتظار نداریم که سفرای محترم خارجی مقیم در تهران در موضوعات و مسائل داخلی ایران اظهار نظر کنند و یا مداخلهای داشته باشند. وزارت خارجه حتما نسبت به این گونه موضوعات و مسائل حساسیت دارد و بر مبنای مسئولیتها و وظایف ذاتی خود عمل میکند.
وی افزود: ما باید تلاش کنیم که از دامنزدن به موضوعاتی که میتواند موجب بروز حواشی غیرضروری در مناسبات ما با همسایگان و کشورهای منطقه شود خودداری کنیم و تلاش کنیم که با نگاه واقعبینانه به قضایا نگاه کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه خطاب به خبرنگار پرسشکننده گفت: من باید اظهارات آقای جاگاریان را دقیق بخوانم و ببینم نظر ایشان چه میزان با آنچه که شما مطرح کردید انطباق دارد و اجازه میخواهم که فضای جلسه را تبدیل به قرائت بیانیه سیاسی علیه دیگر کشورها نکنید.
کنعانی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با موضوع رفع تحریمها و انتقال پیام بین ایران و آمریکا گفت: مذاکرات برای رفع تحریمها با طرف آمریکایی همانطور که پیش از این نیز گفتهایم از طریق اتحادیه اروپا انجام میشود و ایران بر مبنای رویکرد خود بعد از خروج آمریکا از برجام هیچ گونه گفتوگوی مستقیمی را با دولت آمریکا نداشته و این روند با واسطه اتحادیه اروپا انجام میشود. طرف مقابل باید به تعهدات خود به طور کامل عمل کند تا ایران بتواند به طور کامل از منافع اقتصادی برجام برخوردار شود.
سخنگوی وزارت خارجهدر پاسخ سوالی مبنی بر اینکه در روز جمعه انور قرقاش یک دیپلمات ارشد اماراتی در مصاحبه با رویترز اعلام کرده که این کشور به دنبال اعزام سفیر به ایران است و واکنش ایران به این موضوع چیست، گفت: ما اظهارات مقامات عالی امارات برای اعزام سفیر به ایران را به فال نیک میگیریم و نشاندهنده شکلگیری فضای مثبت در منطقه تلقی میکنیم.
وی در همین ارتباط افزود: روابط ما با امارات متنوع است. دو کشور در حوزههای مختلف از جمله مسائل تجاری با یکدیگر همکاری دارند. شرایط جدیدی که در منطقه ایجاد شده باعث شده نه تنها امارات بلکه دیگر کشورها نیز در منطقه این تمایل را داشته باشند که تعاملات ایجابی خود با ایران را تقویت کنند و ایران نیز از چنین روندی استقبال میکند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنیندر پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با اینکه آیا الگوی آستانه میتواند الگویی برای حل دیگر بحرانها در منطقه باشد، اظهار کرد: نشست موفقیتآمیز و سازنده دیروز سران سه کشور ضامن روند آستانه، نمونه موفقی از همکاری چند جانبه و دیپلماسی چند جانبه برای حل و فصل اختلافات منطقهای است و توفیق این روند تأثیرات مثبتی بر دیگر موضوعات و همکاریها برای حل مسائل موجود در منطقه خواهد داشت.
وی همچنین اظهار کرد: در ارتباط با تحولات در منطقه قفقاز جنوبی نیز این نگاه مثبت مشترک بین سه کشور وجود دارد و مشورتها و گفتوگوها بین کشورهای منطقه میتواند به تثبیت شرایط در منطقه قفقاز جنوبی کمک کند. ایران از روند حل و فصل اختلافات بین آذربایجان و ارمنستان حمایت میکند و همواره تلاش داشته که به این روند کمک کند.
وی تصریح کرد: روند آستانه در مورد سوریه تبدیل به یک الگو شده است.
سخنگوی وزارت خارجه همچنیندر پاسخ به سوال دیگری در مورد برگزاری دور بعدی مذاکرات ایران و عربستان و احتمال بازگشایی سفارتخانههای دو کشور در تهران و ریاض نیز گفت: خوشبختانه شاهد برگزاری پنج دور مذاکرات بین ایران و عربستان در بغداد بودهایم. این مذاکرات مثبت و رو به جلو بوده است. خوشبختانه برادران ما در عراق در این زمینه با حسن نیت و رویکردی سازنده عمل کردهاند و توانستهاند نقش بسیار مثبتی در برگزاری این جلسات، ادامه این نشستها و انتقال درست پیامها بین طرفین داشته باشند.
وی ادامه داد: نتایج مذاکرات تا الان به اندازهای دلگرمکننده بوده که بتوانیم دور بعدی مذاکرات را در بغداد در سطح مناسبی داشته باشیم و با استفاده از دستاوردهای گذشته گام رو به جلو برداریم. فضا مثبت است و امیدواریم به نتیجه جدیدی در روند از سر گیری روابط برسیم و ما در جمهوری اسلامی ایران از هر گامی که کشورهای منطقه به سمت توسعه مناسبات با تهران بردارند استقبال می کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه در روزهای اخیر موضوع امضای موافقتنامه انتقال محکومین بین ایران و دولت بلژیک در مجلس این کشور اروپایی مطرح شده و برخی با توجه به این موضوع به پرونده اسدالله اسدی دیپلمات ایرانی بازداشتشده در بلژیک اشاره کردند، نظر شما در این ارتباط چیست و آیا بر این اساس این احتمال وجود دارد که در آینده شاهد مبادله و یا آزادی این دیپلمات ایرانی باشیم، تصریح کرد: در مورد آقای اسدالله اسدی دیپلمات بازداشتشده ایرانی در بلژیک، ایران بارها مواضع خود را اعلام کرده و بر آزادی هر چه سریعتر این دیپلمات تأکید کرده است.
وی ادامه داد: بحث موافقتنامههای قضایی اعم از استرداد مجرمان و… و یا همکاریهای مربوط به مباحث کیفری و مدنی بین کشورها یک موضوع عادی و روتین است و هم ایران و هم بلژیک تعداد قابل توجهی از این نوع موافقتنامهها را با کشورهای مختلف امضا کردهاند و انعقاد این نوع موافقتنامهها برای همکاریهای دوجانبه یک امر عادی و شناختهشده است.
سخنگوی وزارت خارجه با تأکید بر موضوع جمهوری اسلامی ایران مبنی بر اینکه بازداشت اسدالله اسدی یک فرایند کاملا غیرقانونی و نقض فاحش کنوانسیون وین است، تصریح کرد: خواست ما از دولت بلژیک این است که این دیپلمات ایرانی را فورا آزاد کرده، اعاده حیثیت کرده و خسارت وارده را جبران کنند و نسبت به بدعت گذاشتهشده در نقض مصونیت دیپلماتها مسئولیت خود را بپذیرد.
وی بار دیگر تأکید کرد: این موافقتنامهها به صورت عام امضا میشود و یک امر کلی است.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با فرمایشات روز گذشته مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه باید آمریکاییها هر چه زودتر شرق فرات را ترک کنند و به حضور غیرقانونی خود در این منطقه پایان دهند، گفت: مسئولیتهای دولت آمریکا به عنوان نیروی مداخلهگر خارجی در سوریه روشن و واضح است و بارها دولت سوریه بر ضرورت خروج نیروهای غیرقانونی خارجی از داخل اراضی سوریه تأکید کردهاند. آمریکا باید به تمامیت ارضی کشورها احترام بگذارد و به درخواست قانونی دولت سوریه عمل کرده و نیروهای نظامی خود را از آنجا خارج کند.
کنعانی همچنین در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه ایران رسما اعلام کرده که مخالف اقدام نظامی ترکیه در شمال سوریه و علیه کردها است، آیا در جریان سفر روز گذشته آقای اردوغان به تهران، ایران توانست ترکیه را از حمله به شمال سوریه منصرف کند، گفت: ایران در ارتباط با موضوع مورداشاره منابع خود را مطرح کرده است. ما در گفتوگوهای مستمری که با مقامات سوریه و ترکیه داشتهایم تلاش کردهایم که راهکاری سیاسی برای حل و فصل این بحران ایجاد کنیم. ما معتقدیم که این بستر وجود دارد و میتواند برطرفکننده نگرانیهای ترکیه باشد و امنیت سوریه و تمامیت ارضی این کشور را تأمین کند.
وی همچنین بر اهمیت تعامل بین گروههای قومی و کردی در سوریه با دولت مرکزی سوریه تأکید کرد و گفت: توصیه میکنیم که گروههای قومی مشکلات خود را از طریق رجوع به دولت مرکزی جلو ببرند و برای حل آنها اقدام کنند.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاراندر پاسخ به سوالی در مورد همکاریهای فناورانه ایران و روسیه گفت: همانطور که پیش از این نیز گفتهام این همکاریها به قبل از تحولات اوکراین برمیگردد و ایجاد هر گونه ارتباط بین این دست از همکاریهای دوجانبه بین ایران و روسیه با تحولات اوکراین غیرمنطقی است و با اهداف و انگیزههای سیاسی صورت میگیرد.
وی با تأکید بر اینکه موضع ایران در خصوص بحران اوکراین مشخص و واضح است و ما این موضع را بارها به صراحت اعلام کردهایم، گفت: ایران حامی حل این بحران از طریق سیاسی است و تاکنون چندین دور گفتوگوی تلفنی بین آقای امیرعبداللهیان و وزیر خارجه اوکراین صورت گرفته است. ما مذاکرات با طرفین را در سطوح مختلف انجام دادهایم و تلاش داریم که از ظرفیتهای سیاسی خود برای حل و فصل این بحران استفاده کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که آیا در جریان نشست روز گذشته آستانه در ارتباط با موضوع اوکراین نیز بحث و گفتوگو شده است، افزود: همان طور که میدانیم نشست دیروز سران روند آستانه با محوریت سوریه برگزار شد و اینکه آیا گفتوگوی مشخصی در مورد موضوع اوکراین صورت گرفته را نمیدانم. البته قبل از برگزاری این نشست آقای امیرعبداللهیان به تازگی با همتای اوکراینی خود رایزنی و گفتوگو کرده بودند.
وی بار دیگر تأکید کرد: موضع ایران در بحث اوکراین مشخص است.
سخنگوی وزارت خارجه همچنیندر پاسخ به سوالی در مورد اظهارات اخیر کمال خرازی وزیر خارجه پیشین ایران و رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در مصاحبه با الجزیره در ارتباط با برنامه هستهای ایران و برخی از تحلیلهای منتشرشده در مورد اظهارات وی گفت: ظرفیتهای هستهای ایران ظرفیتهای بالایی است و همانطور که بارها اشاره کردهایم فناوری هستهای ایران کاملا صلحآمیز است و تحت نظارت مستمر آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار دارد و در بازدیدهای مکرر بازرسان آژانس و در گزارشاتی که این آژانس منتشر کرده بارها بر صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای تأکید شده است.
وی با اشاره به فتوای مقام معظم رهبری در ارتباط با بحث سلاحهای کشتار جمعی گفت: در ارتباط با این موضوع فتوای مقام معظم رهبری را داریم و تغییری در نگاه و موضع ایران ایجاد نشده است.
کنعانی همچنین با ارائه توضیحاتی در مورد سفر امروز وزیر خارجه سوریه به تهران گفت: وزیر خارجه سوریه در پاسخ به دعوت آقای امیرعبداللهیان به تهران سفر کرده و در این سفر مقامات ایران و سوریه در ارتباط با همکاریهای دوجانبه و موضوعات منطقهای و بینالمللی گفتوگو و رایزنی میکنند.
وی همچنین با اشاره به دیدگاه ایران در ارتباط با مسائل مطرحشده در مورد شمال سوریه و نگرانیهای امنیتی ترکیه در این خصوص و نگاه سوریه به این نگرانیها گفت: در این زمینه جمهوری اسلامی ایران با مقامات سوریه و ترکیه رایزنی و گفتوگو کرده و خوشبختانه ایران در این زمینه دیپلماسی فعال و عملگرایانهای داشته است. ما بر این موضوع تأکید کردهایم که اقدامات نظامی در این منطقه میتواند منجر به تشدید بحران شود و تأمینکننده ثبات و امنیت نخواهد بود.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: آقای امیرعبداللهیان در گفتوگو با مقامات ترکیه اعلام کردهاند که به نظر ایران توافقات گذشته بین ترکیه و سوریه و مکانیزم ایجادشده در روند آستانه بهترین راهحل برای حل این بحران است. در این زمینه ایران تلاشهای خود را ادامه میدهد و پیامها از طریق ایران در این خصوص به طرفین منتقل میشود.
کنعانی همچنین گفت: در این نشست ایران، وزیر خارجه سوریه را در جریان نتایج نشست روز گذشته سران آستانه قرار خواهد داد.
وی همچنین با تأکید مجدد مبنی بر اینکه احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه همواره مورد تأکید ایران بوده است، افزود: سه کشور ایران، ترکیه و روسیه روز گذشته بر این موضوع تأکید کردند و اعلام کردند که باید آمریکا هر چه زودتر حضور نظامی خود در سوریه را پایان دهد. به تمامیت ارضی سوریه احترام بگذارد و دست از حمایت از تروریستها بردارد.
سخنگوی وزارت خارجه در این نشست در پاسخ به سوالی در مورد تصویب طرح جدید در سنا آمریکا برای نظارت بر صنعت هستهای ایران تأکید کرد: دولت آمریکا از یک طرف میگوید به دنبال مذاکره و بازگشت به توافق ۲۰۱۵ است و از طرف دیگر به صورت متوالی و متناوب اقداماتی را انجام میدهد که کاملا متناقض با آن چیزی است که به زبان جاری میکنند. در واقع شاهد یک تناقض رفتاری و گفتاری نزد دولت آمریکا و نهادهای داخلی این کشور هستیم.
کنعانی ادامه داد: ایران به دولت آمریکا و نهادهای داخلی این کشور به صورت مجموعهای یکپارچه نگاه میکند و هر اقدام آمریکا در روند مذاکرات هستهای تأثیرگذار خواهد بود و ایران بر همین مبنا عکسالعمل خود را خواهد داشت.
سخنگوی وزارت خارجه همچنیندر پاسخ به سوالی در مورد نگاه ایران به فرمت ۳+۳ در ارتباط با موضوع قرهباغ افزود: ایران از همکاریهای منطقهای و فرمتی مانند ۳+۳ همانطور که قبلا نیز اعلام کرده برای حل مسائل منطقه استقبال میکند. ما به مذاکرات چندجانبه بین کشورهای منطقه با تمرکز بر حل و فصل مسائل منطقه و توسعه همکاریها نگاه مثبتی داریم.
کنعانی با اشاره به نتایج سفر روز گذشته اردوغان رئیسجمهور ترکیه به تهران گفت: در این سفر نشست شورای عالی همکاریهای دو کشور با حضور روسای جمهور ایران و ترکیه برگزار شد و همانطور که میدانیم موافقتنامههایی نیز بین دو کشور به امضا رسید.