پیشنهاد جدید ایران برای احیای برجام
در حالی که جوزپ بورل در روزهای اخیر اذعان داشته که پیشنهاد جدیدی برای حلوفصل اختلافات ندارد و در شرایطی که فضای سیاسی ایالات متحده در آستانه انتخابات میاندورهای کنگره امکان مانور چندانی را به دولت جو بایدن نمیدهد، باید در انتظار واکنش طرف های غربی بود تا مشخص شود که پیشنهاد جدید تهران گره از کار احیای برجام باز کرده یا به کورتر شدن آن خواهد انجامید.

به گزارش تازهنیوز، مذاکرات احیای برجام، در شرایطی که تا یک ماه پیش از این به نظر میرسد که در حال به ثمر رسیدن، به ناگهان با بنبست غیرمنتظرهای مواجه شد. پیش از آن، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با ارائه متنی که آن را «پیشنهاد نهایی» برای احیای برجام خوانده بود، انکان هر گونه مصالحه دیگری را برای رسیدن به توافق ممتنع دانسته بود.
به نقل از اکوایران، پاسخ اولیه ایران به این پیشنهاد و واکنش ایالات متحده به آن، امیدهای فراوانی را نسبت به توافقی قریبالوقوع در میان حامیان توافق برانگیخت، به گونهای که بورل از فاصله «چند میلیمتری» با توافق سخن گفت. با این همه با اعلام موضع ایالات متحده در این رابطه، جمهوری اسلامی در واکنش به آن پاسخی را برای هماهنگکننده اروپایی ارسال کرد که از نگاه طرفهای غربی ناامیدکننده مینمود و به تعبیر آنها چشمانداز رسیدن به هر گونه توافقی در کوتاه مدت بعید به نظر میآمد.
بنا بر گفته منابع آگاه به جریان مذاکرات، علیرغم مصالحه طرفهای مذاکره بر سر موضوع تحریمها و ارائه چارچوب زمانبندی اجرایی توافق، اختلاف بر سر دو مسئله تلاشهای اخیر برای احیای برجام را به بنبست کشانده است. تهران بار دیگر بر مسئله تضمینها پافشاری کرده و تعهدات پیشنهادی از سوی طرفهای غربی را کافی نمیداند. از نگاه تهران، واشنگتن باید تضمینهایی را ارائه دهد که دولتهای بعدی مستقر در کاخ سفید بار دیگر از توافق احتمالی خارج نخواهد شد -امری که دولت بایدن اذعان دارد که به لحاظ قانونی چنین توانایی را ندارد.
- هیچ چیز دیگری را نمیبینم که بتواند به توافق نهایی منجر شود/ پیشنویس توافق برجام روی میز است
- تصویری از اسکورت رئیسی در نیویورک با محافظان آمریکایی
- نیویورک کانون جدید برای نجات برجام خواهد بود؟
با این همه، مضاف بر اختلاف بر سر موضوع تضمینها، پافشاری تهران بر بسته شدن کامل پرونده پادمانی در آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز به مسئلهای تاکنون لاینحل در برابر احیای برجام مبدل شده است. تهران اعلام کرده کنار گذاشتن تحقیقات ادعایی در مورد تاسیسات اعلام نشده ایران را پیششرط هر گونه توافقی میداند. اگر چه در نشست فصلی اخیر شورای حکام، به خلاف نشست پیشین، قطعنامهای در این رابطه علیه جمهوری اسلامی صادر نشد، با این حال طرفهای غربی صراحتا تاکنون از پذیرش چنین پیششرطی امتناع کرده و آن را به عنوان مسئلهای فرابرجامی و خارج از توافق مطرح کردهاند.
پیش از این گفته شده بود که طرفها بر سر این مسئله توافق کردهاند که در صورت ارائه پاسخهای معتبر از سوی ایران تا روز «بازاجرا»، آژانس پرونده مذکور را خواهد بست. اگر چه رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی پیش از این هشدار داده بود که در صورت بسته نشدن پرونده مذکور روز بازاجرایی در کار نخواهد بود، با این حال مقامات غربی امیدوار بودند تا روز مذکور این مسئله حلوفصل شده و بدین ترتیب به سرعت طرفین توافق را امضا کنند.
با این همه منابع آگاه به مذاکرات ادعا کردند که در پاسخ دوم ایران به پیشنهاد اروپایی احیای برجام و در واکنش به موضع ایالات متحده در این رابطه، خواهان این شده که پرونده پادمانی در میانه جدول زمانبندی توافق و نه در روز بازاجرا احاله شود -امری که موجب دلسردی طرف های غربی شد.
در این شرایط، شنیده شده اخیرا تهران خواستار دریافت تضمینهایی از طرفهای توافق شده که بر اساس آن تا پیش از روز «امضای توافق» -اولین مرحله جدول زمانبندی توافق- آژانس پرونده پادمانی را کنار بگذارد. بدین ترتیب اجرایی شدن توافق از همان روز اول منوط به حل وفصل چنین مسئلهای شده و در طی پروسه اجرایی شدن هیچ گونه اختلافی در این زمینه وجود نداشته باشد.
با توجه به پافشاری طرفهای غربی مبنی بر فرا برجامی بودن این مسئله، واکنش آنها به چنین پیشنهادی کلیدی خواهد بود. در شرایطی که جوزپ بورل در روزهای اخیر اذعان داشته که پیشنهاد جدیدی برای حلوفصل اختلافات ندارد و در شرایطی که فضای سیاسی ایالات متحده در آستانه انتخابات میاندورهای کنگره امکان مانور چندانی را به دولت جو بایدن نمیدهد، باید در انتظار واکنش طرف های غربی بود تا مشخص شود که پیشنهاد جدید تهران گره از کار احیای برجام باز کرده یا به کورتر شدن آن خواهد انجامید.
طرفین مذاکرات مسیر کج وانحرافی لجاجت را در پیش گرفته اند واز صراط مستقیم خارج شده اند ، متاسفانه دنیا به سمت جنگهای آخرالرمانی ویرانگر پیش می رود وحرمت جنگ افزارهای هسته ای شکسته است وبلاها وفتنه ها وجنگهایی بر ساکنان اهل زمین وارد خواهد شد که فرشته گان وملائکه به وضع وبدبختی ساکنان زمین گریه خواهند کرد وزمین به سمت پر شدن از ظلم ستم وکشتار پیش می رود ، چون بشر به گفتمان دینی واخلاقی وسیاسی اهمیت نمی دهد وروش خودکامگی وتکبر فرعونی ولجاجت شیطانی در پیش گرفته اند که حاصلی جز خسارت ندارد ، بانیان وعاملان وفتنه گران جنگهای ویرانگر اخر الزمان در زمینش فتنه وفساد می کنند مورد خشم و نفرین خداوند هستند وخداوند در جهنم ابدی انها را ساکن خواهد کرد.
اگر توافقی صورت گیرد از زمان برجام فقط دو سال باقی مانده است پس چه لزومی دارد ملت ایران تن به این توافق دهد.