رایزنی نفتی روسیه و عربستان تهدیدی برای ایران/ ایران از بازار انرژی حذف میشود؟
بر اساس گزارش نیویورکتایمز همکاری جدید اقتصادی میان عربستان و روسیه در حال شکلگیری است. مشارکتی که به نظر میرسد بازار انرژی ایران را تحت تاثیر قرار داده یا به عبارتی تهدیدی برای آن تلقی شود.
به گزارش تازهنیوز، نیویورکتایمز طی گزارشی از همکاری نوظهور اقتصادی روسیه و عربستان خبر داد. این روزنامه علل شکلگیری این همکاری را مقابله روسیه با انزوای حاصل از تحریمهای غرب عنوان کرد.
همکاری اقتصادی این دو کشور موضوع تازهای نیست. کمااینکه همزمان در بحبوبه جنگ روسیه و اوکراین، شاهد سرمایهگذاری پنهان ۶۰۰ میلیون دلاری عربستان در سه شرکت انرژی روسیه بودیم.
روسیه قدرت اول خاورمیانه است؟
به نقل از تجارتنیوز، عربستان در طول تابستان نیز برای مقابله با تبعات کاهش واردات نفت روسیه از سوی آمریکا و کانادا و چند کشور اروپایی، اقدام به دو برابر کردن خرید نفت کورهای روسیه برای استفاده در نیروگاههای خود کرد.
همچنین در ماه جاری روسیه و عربستان توانستند دوشادوش هم به سازمان اوپک برای افزایش قیمتها فشار آورده تا به سود مشترکی برسند.
در همین ارتباط: بن سلمان و پوتین درباره بازار نفت رایزنی کردند
بر این اساس شاهد گرایش عربستان به مسکو و دور شدن این کشور از دوست قدیمی خود آمریکا هستیم. البته حضور کمرنگ آمریکا در خاورمیانه قابل انکار نیست و به روسیه مجال کسب عنوان قدرت اول فرامنطقهای در خاورمیانه را داد.
ایران به دوستی با روسیه دل نبندد
در همین راستا روسیه از پررنگ کردن نقش خود در ایران غافل نماند. تا جایی که در انگارههای ذهنی مقامات کشور هنگام مواجهه با ناکامی در مذاکرات با غرب نگاه خود را به شرق به ویژه رابطه با روسیه معطوف کردند. در حالی که طبق آن توصیه معروف «نباید همه تخم مرغها را در سبد یک کشور چید» و به توسعه روابط متوازن پایدار بود.
ضمن آنکه مانعتراشیهای این کشور برای ایران طی سالهای اخیر قابل چشمپوشی نیست. در مصداقی بارز میتوان به مواضع نهچندان دوستانه روسها در موضوع پرونده هستهای ایران و صدور قطعنامهها علیه کشورمان در گذشته اشاره کرد.
این در حالی است که به نظر میرسد مواضع دولتمردان ایران در این بازه زمانی درخصوص برجام، تحت تاثیر روسیه عمل میکند و حفظ ارتباط با این کشور را در اولویت کار خود قرار داده است.
عربستان نیازی به ایران ندارد
همچنین عربستان و ایران به عنوان دو رقیب نفتی در سالها اخیر روابط حسنهای نداشتند. آخرین نمونه تعارض این دو کشور اقدام به صلح عربستان با اسرائیل است. اسرائیل پس از این ماجرا عملیاتهای تهاجمی و خرابکارانه علیه مواضع سپاه در سوریه و تاسیسات داخل ایران به انجام رسانید که به تیره شدن هر چه بیشتر روابط ایران و عربستان انجامید.