درگیری پایداریها و قالیبافیها بالا گرفت/ واژه گنگ «حکمرانی نو»
روزنامه شرق نوشت: سردرگمی در تعریف حکمرانی نوین در مباحث مختلف رئیس مجلس موج میزند، هرچند نباید قضاوت پیش از واقعه داشت و شاید در نهایت طرح یا متنی مدون در این باب منتشر شود که قابل بررسی و حتی دفاع باشد.
به گزارش تازهنیوز، روزنامه شرق نوشت: رئیس مجلس که مدتهاست با اصطلاح «حکمرانی نوین»، واژه جدیدی در ادبیات سیاسی کشور وارد کرده است، این روزها سعی در تبیین ابعاد این مبحث دارد.
توضیحات او منبعث از مکان و فضایی که در حال سخنرانی یا گفتوگو در آن است، متفاوت میشود؛ مثلا وقتی سال گذشته در همایش سهجانبه وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه و اطلاعات ناجا سخن میگفت، با انتقاد از سرکشی عنان نظام اجرائی کشور توضیح داد: امروز نظام اجرائی و اداری کشور تبدیل به اسب سرکشی شده که عنان آن در اختیار کسانی که باید در حوزه خود حکمرانی کنند، نیست.
قالیباف وقتی هم که در هفتم آذر سال جاری به مناسبت فرارسیدن سالروز تشکیل بسیج مستضعفان در مجلس سخن میگفت، حکمرانی نو را به تفکر بسیج گره زد و گفت: «نسخه شفابخش فرهنگ بسیجی تکیه بر مردم و باور بر سنتهای الهی بود و بر همین اساس است که تصریح میکنم تا زمانی که این دو باور در عرصههای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی مبنای برنامهریزی و اقدام قرار نگیرد، نخواهیم توانست چالشهای این عرصهها را حل کنیم. لذا تأکید میکنم تنها راه برونرفت کشور از مشکلات پیشرو، مخصوصا در حوزه اقتصاد، نوسازی نظام حکمرانی با بازگشت به مردم و تأکید بر خداباوری به عنوان دو رکن اصلی فرهنگ بسیجی است که باید مورد توجه مسئولان قرار بگیرد».
او همچنین در همایش ملی مسئولیت اجرای قانون اساسی، یکباره حکمرانی نوین را به اجرای قانون اساسی و نه حتی اصلاح بخشهایی از آن گره زد و گفت: «در بحث حکمرانی نو آنچه نیاز به تغییر دارد، نگاه ما و نحوه اجرای قانون اساسی بوده و حل مشکلات در تغییر قانون اساسی نیست». رئیس مجلس ادامه داد: «باید بدانیم حکمرانی یک امر ملی بوده و شعار جناحی نیست که با خواستن یا نخواستن یک گروه یا یک حزب، تعیین تکلیف شود و باید بدانیم کارآمدی ارزش کانونی حکمرانی است».
این مطالب را هم ببینید:
- وقتی سردار رادان در مورد دیشهای ماهواره چنین شاهکاری خلق کرده بود! +عکس
- ادامه سکوت سنگین احمدینژاد/ او ۳۰ درصد از مردم را زیر خط فقر کشاند
- سناریوهای محتمل علیه ایران: از حمله نتانیاهو تا فعال شدن مکانیزم ماشه/ ایران در ۲۰۲۳ درگیر چالش داخلی
سردرگمی در تعریف حکمرانی نوین در مباحث مختلف رئیس مجلس موج میزند، هرچند نباید قضاوت پیش از واقعه داشت و شاید در نهایت طرح یا متنی مدون در این باب منتشر شود که قابل بررسی و حتی دفاع باشد، اما این سخنان نتیجه واضحی برای افکار عمومی نداشته و به نظر میرسد فقط بر ضرورت تلاش برای برونرفت از شرایط سیاسی و اقتصادی فعلی با اصلاح حکمرانی تأکید دارد. از اینرو این سخنان به برنامه تبلیغاتی قالیباف برای انتخابات سال آینده مجلس و با نیمنگاهی به انتخابات ریاستجمهوری دوره بعد تعبیر میشوند و اینگونه تاکنون از سوی افکار عمومی جدی گرفته نشده، هرچند در بین اصولگرایان بهشدت مورد نقد و واکنش قرار گرفته است.
با اینکه مخاطب سخنان قالیباف به وضوح مشخص نیست، اما بخش مهمی از اصولگرایان همین سخنان گنگ و مملو از ابهام را برنتابیده و حملات به او کم نبوده است. برای نمونه رجانیوز، رسانه نزدیک به جبهه پایداری، در گزارشی اظهارات قالیباف را در راستای جذب «بدنه خاکستری جامعه» و «حفظ ایشان در دامان انقلاب» توصیف کرد و نوشت: «خواه عقبنشینی در برابر خواستههای ناحق شورشیان باشد، خواه همکاری با ظریف و وزیر خارجه بالقوه قلمدادکردن وی. اصلا هم اهمیتی ندارد که در این مسیر و در آینده چه بلایی بر سر کشور خواهد آمد». در این گزارش آمده است: «نئولیبرالهای اصلاحخواه ابایی از افتادن به ورطه سکولاریسم نیز نداشته و اگر شرایط اقتضا کند، این مطالبه را نیز علم کرده و خواهان جدایی دین از سیاست شده و حتی حکومت پارلمانی را نیز مطالبه میکنند. فرقی هم ندارد شومنی چون ضرغامی باشد یا تکنوکراتی چون قالیباف»،
البته پیش از این رجانیوزیها از لفظ «تکنوکرات» برای حمله به طیفهای نزدیک به هاشمیرفسنجانی استفاده میکردند و این روزها تکنوکرات به کلیدواژه حمله به رئیس مجلس تبدیل شده است.
هفتهنامه صبح صادق متعلق به معاونت سیاسی سپاه پاسداران هم از قالیباف خواست تا منظورش از حکمرانی نو را بگوید و تنها به تکرار مکررات نپردازد: «برای آنکه دچار تکرار نشوند، باید به طرح عنوان و جعل واژه کفایت نکرده و مختصات و ابعاد آنچه را «حکمرانی نو» خواندهاند، ترسیم کنند».
این ارگان مطبوعاتی از قالیباف، مشاوران و همفکرانش خواسته است: «ایدهای منسجم، عملیاتی و قابل پذیرش در افکار عمومی ارائه دهند و آنگاه برای تکمیل نزد نخبگان و صاحبنظران ارائه کنند».
البته گزارشهایی از این دست بیپاسخ هم نماند و روزنامه «خراسان» در واکنش به حمله پایداریها به رئیس مجلس نوشت: «برخی تحلیلگران معتقدند این اقدام رجانیوز نشان میدهد رویکردی که بخش قابل توجهی از اردوگاه اصولگرایی در پیش گرفتهاند، به مذاق جریان پایداری خوش نیامده است».
وبسایت فردانیوز نزدیک به قالیباف در جواب رجانیوز نوشت: «رویکرد دوقطبیسازی و خالصسازی نیروهای انقلاب از شگردهای طیف نزدیک به پایداری بوده که ضربات سختی در سطح اجتماعی به این جریان وارد کرده و موجب سوءاستفاده جریان رقیب شده است. اکنون هم این سایت با سیاسیکردن مطالبات مردم از روی خواستههای اقتصادی و معیشتی عبور کرده و آن را نادیده میگیرد. بهبود شرایط معیشتی و بازکردن گرههای اقتصادی و تغییر شیوههای حکمرانی را که در پی کارآمدسازی نهادهاست، نمیتوان با انگهای قدیمی و سوخته نادیده گرفت».
همانطور که اصولگرایان نزدیک به طیف قالیباف که تعدادشان هم کم نیست این روزها روی برد انتخاباتی سال آینده برای حرکت به سمت پاستور حساب ویژه باز کردهاند، طیفهای دیگر اصولگرایی بهخصوص تندروها و پایداریها برای مقابله با این تلاشها در تکاپو هستند و همین برنامه برای اصلاح نظام حکمرانی دستاویز حمله و دفاع بین اصولگرایان شده است که نشان از نبود همگرایی و ائتلاف بین اصولگرایان برای اصلاح وضع موجود دارد و مردم معترض به وضع موجود تنها فراموششدگان این ناهماهنگیها که قرار بود در قدرت یکدستشده اصولگرایان محو شود، هستند؛ زیرا تعابیر و هدفگذاری طیفهای مختلف اصولگرایی برای تغییرات ضروری، بسته به منافع و مصالح جناحهای خود آن هم از دستیابی به کرسیهای مجلس دوازدهم و رسیدن به ریاستجمهوری آینده، متفاوت و بعضا در تضاد منافع با سایر اصولگرایان است. نه دیگر خبری از یکپارچگی اصولگرایان است و نه شعارهایی از این دست میتواند برای انتخابات آینده نجاتبخش آنها باشد و بنابراین ارگان اصولگرایی نیازمند طرحی نو در تعریف خود از ائتلاف و یکپارچگی و البته اصلاح حکمرانی است.