۵ اقدام مهم برای کاهش قیمت خودرو/ چقدر خودرو به بورس آمده است؟

پنج دستورالعمل در بورس برای کاهش قیمت خودرو‌ چیست؟

به گزارش تازه‌نیوز، محمد بیات، کارشناس اقتصاد ایران می‌گوید: عرضه خودرو در بورس کالا با قیمت‌‌هایی پایین ‌تر از قیمت در بازار آزاد‌ نشان می‌دهد که سهمی هرچند اندک از این فاصله قیمت به مصرف ‌کنندگان می‌‌رسد.

به نقل از فارس، وی ادامه داد: نکته بعد ناظر به حجم عرضه خودرو در بورس کالاست، هرچه عرضه یک محصول در بازار افزایش یابد و توازن بین خرید و فروش بیشتر برقرار شود، رقابت متعادل ‌تر و قیمت‌ها به قیمت واقعی نزدیک‌تر می‌شوند، عرضه فعلی محصولات خودرویی در بورس کالا اندک است.

ضرورت رعایت پنج دستورالعمل در بورس برای کاهش قیمت خودرو‌

این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: برای کاهش قیمت خودرو باید پنج دستورالعمل را اجرا کنیم که شامل «‌افزایش عرضه»، «منظم شدن عرضه خودروها»، «رعایت قانون عدم ارائه خودرو به افرادی که قبلا خودرو گرفته‌اند»، «‌ورود همه خودروهای عرضه شده داخلی و خارجی به بورس» و «‌حذف گزینه سفارش باز که امکان دستکاری قیمت‌ها در روز عرضه را به برخی می‌دهد»، است.

 چقدر خودرو به بورس آمده است؟

نگاهی به سبد فروش محصولات ایران خودرو‌ از ابتدای سال ۱۴۰۱ می‌تواند نشان دهنده عرضه کم خودروها در بورس باشد، بر این اساس، ۳۷۵ هزار دستگاه انواع خودروی سواری در هشت ماه ابتدایی سال ۱۴۰۱ توسط شرکت ایران خودرو به فروش رسیده است که فروش میانگین ماهانه ۴۷ هزار دستگاه را نشان می‌ دهد. اما سهم عرضه در بورس کالا در آذر، ۱۰ هزار و ۱۰۰ دستگاه خودرو بوده است.

نکته جالب توجه، تقاضای نزدیک به ۲۵ هزار دستگاهی برای این حجم عرضه است. آمار بالا نشان می ‌دهد اگرچه روند عرضه خودرو در بورس کالا شتاب بیشتری گرفته و این بستر را هرچه بیشتر به بازار شبیه کرده است‌ اما سهم عرضه خودرو در بورس کالا از مجموع فروش ماهانه، به نسبت ۲۵ درصد هم نمی‌رسد و ۷۵ درصد از فروش محصولات ایران خودرو همچنان به شکل قبلی انجام شده و انتفاع اصلی آن به جیب افراد و گروه‌های خاص می ‌رود.

قیمت خودرو در بورس

 افزایش عرضه منجر به کاهش قیمت‌ها می‌شود

در این رابطه صادق محبی، کارشناس بازار سرمایه به خبرنگار فارس می‌گوید: شاکله ‌ عرضه خودرو در بورس بسیار مثبت بوده است، زیرا رانت ناشی از اختلاف قیمت کارخانه و بازار که همیشه به جیب دلال می ‌رفت، از بین رفت و مبالغ حاصل از فروش خودرو به جیب تولیدکننده رفته و مصرف کننده نیز نسبت به قیمت بازار، سود هر چند محدود، دارد.

وی با اشاره به قوانین جدید عرضه خودرو در بورس کالا، افزود: با توجه به تدابیری که برای عرضه خودرو در بورس اندیشیده شده است، کف عرضه افزایش خواهد یافت به شکلی که خودروسازان بخش خصوصی در هر دور ملزم به عرضه ۵۰۰ دستگاه و خودروسازان بزرگ در هر دور ملزم به عرضه ۲ هزار دستگاه خودرو شده‌ان،. بنابراین همین افزایش عرضه منجر به پایین آمدن خریدهای غیرواقعی و قیمت‌سازی‌های کاذب می‌شود.

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: علاوه بر افزایش کف عرضه، شرط دیگری نیز اضافه شده مبنی بر اینکه خریدار از سال ۹۸ به این طرف نباید از خودروسازان خریدی داشته باشد که همین موضوع می ‌تواند ورود به بازار را محدود و احتمال تبانی را کاهش دهد. البته نحوه نظارت بازار بورس هم در این بخش مؤثر است که اگر اتفاق غیرمتعارفی افتاد بتواند عرضه را ابطال کند.

محبی تاکید کرد: با افزایش عرضه خودرو در بورس شاهد کاهش قیمت ها در بازار آزاد هستیم، امروز و با توجه به کاهش قیمت‌ خودروها در بازار، خریداران بازار آزاد به شدت کاهش یافته است و اغلب متقاضیان واقعی خودرو ‌در حال ورود به بورس کالا هستند که این مساله می‌تواند بازهم قیمت‌ها در بازار را با کاهش مواجه کند.

وی تصریح کرد: اگر همه خودروها در بورس عرضه شوند و بر فرآیند فروش نظارت دقیقی صورت گیرد، منابعی که از فروش خودرو در بورس حاصل می‌شود، جهت افزایش تولید به جیب تولیدکننده تزریق می‌شود و به همان تناسب نیز عرضه افزایش می‌یابد و بدین ترتیب می ‌توان امید داشت که قیمت خودرو با کاهش مواجه شود.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.