واکنش اتحادیه اروپا به مصوبه جنجالی مجلس ایران
روز چهارشنبه، دوازدهم آذر، شورای نگهبان جمهوری اسلامی ایران طرح اقدام راهبردی مجلس برای مقابله با تحریمهای ایران را تصویب کرد. از مهم ترین مفاد درج شده در این اقدام می توان به خروج مشروط ایران از پروتکل الحاقی و بالا بردن میزان غنی سازی اورانیوم اشاره کرد.
به گزارش تازهنیوز و به نقل از فرارو، با توجه به قانون جدید، دولت حسن روحانی ناگزیر است در صورت عدم لغو تحریم ها ظرف دو ماه آینده، از تعهدات هسته ای دست کشیده و از معاهده ان پی تی، پیمان منع گسترش جنگ افزارهای هسته ای، نیز خارج شود.
نماینده دستگاه سیاست خارجی اروپا در یک دهه اخیر نقش «هماهنگ کننده توافق هسته ای» را ایفا کرده است و متن برجام نیز توسط دیپلمات های این نهاد با نظارت تمام کشورهای امضا کننده، در زمان ریاست فدریکا موگرینی به رشته تحریر درآمده است. برجام یکی از مهم ترین دستاوردهای سیاست خارجی اتحادیه اروپا در دو دهه اخیر بشمار می رود.
در همین راستا یورونیوز با سخنگوی دستگاه امنیت و سیاست خارجی اتحادیه اروپا، پیتر استانو، گفتگو کرد.
با توجه به تصویب طرح اقدام راهبردی مجلس برای مقابله با تحریم های ایران، آیا آتحادیه اروپا نگران نابودی کامل برجام نیست؟ آیا جوزپ بورل، نماینده دستگاه سیاست خارجی اتحادیه اروپا نمی خواهد در این باره با وزیر خارجه ایران گفتگو کند؟ آیا راه حلی در کوتاه مدت برای حفظ ایران در برجام وجود خواهد داشت و اتحادیه اروپا می تواند تا دو ماه آینده تحریم ها را لغو کند؟
پیتراستانو: جوزپ بورل درست پیش از جلسه پارلمان ایران با آقای ظریف تلفنی صحبت کرد. در این گفتگونماینده سیاست خارجی اتحادیه اروپا بر اجرای کامل تعهدات ایران نسبت به توافق هسته ای پافشاری کردند و گفتند که اجرای تعهدات «کلید اصلی» برای حفظ این توافق است.
همزمان قراراست جلسه ای در شانزدهم دسامبر با حضور نمایندگان ایران و اتحادیه اروپا و بقیه امضاکنندگان برجام برگزارشود. در این نشست تمام چالش های مربوط به برجام مورد بحث قرار خواهدگرفت.
درباره رای پارلمان ایران باید بگویم که تحولات را با دقت دنبال می کنیم. تنها راهی که جامعه جهانی می تواند نسبت به برنامه هسته ایران اطمینان حاصل کند، اجرای کامل تعهدات ایران مورد اشاره در برنامه جامع هسته ای و هم چنین ادامه کامل همکاریها با آژانس بین المللی انرژی اتمی است.
این آژانس تنها نهاد مستقلی است که می تواند اجرای کامل تعهدات ایران را تایید کند. البته آقای بورل به عنوان مسوول هماهنگی برجام بین طرفهای اصلی، به تلاش هایش برای حفظ آن ادامه خواهد داد.