کاهش ۸۰۰ تومانی قیمت دلار/ رئیس بانک مرکزی خطونشان کشید!
قیمت دلار تهران با رفت و برگشتی معنادار در هفته جاری در حالی دلاربازان را در موقعیت خرید قرار داده که پیمان مولوی، اقتصاددان معتقد است روند افزایشی قیمت دلار (بخوانید کاهش ارزش ریال) به دلیل تورم، تحریم و رشد نقدینگی دور از انتظار نیست.
به گزارش تازهنیوز، قیمت دلار روز سه شنبه ۱۲ اردیبهشت ماه گرچه در ابتدای معاملات نقدی تهران و هرات رنج بود، اما افزایشیها نتوانستند بازار را هدایت کنند و قیمت دلار در بازار غیررسمی یک کانال پایین آمد.
کاهش ۸۰۰ تومانی قیمت دلار نسبت به روز دوشنبه موجب شد نرخ حواله درهم نیز مسیر نزول را در پیش بگیرد.
خط و نشان فرزین برای واردکنندگان
اسکناس آمریکایی طی یک هفته اخیر تنها روز سه شنبه شاهد کاهش قیمت بود.
دلیل این کاهش از نگاه دلاربازان، سیگنال توئیت رئیس کل بانک مرکزی به بازار آزاد است.
روز گذشته محمدرضا فرزین هشدار داده بود: «نمیتوان ارز را از بازار غیررسمی دریافت کرد و همزمان به چشمداشت تخصیص ارز منتظر ماند تا مابهالتفاوت آن را به دست آورد.».
اما آیا ادامه سیاست بانک مرکزی، مانع از افزایش قیمت دلار و به عبارت صحیح، مانع کاهش ارزش ریال میشود؟
بیشتر بخوانید:
- تسلط دلار بر اقتصاد ایران/ بریدن بند ناف دلار از اقتصاد ایران شدنی است؟
- جزئیات جدید از انفجار مرکز سپاه در دامغان/ چند نفر به شهادت رسیدند؟
سه ضلعی تهدیدآفرین در بازار دلار
پیمان مولوی، اقتصاددان در پاسخ به سوال اقتصاد ۲۴ مبنی بر اینکه افزایش قیمت دلار تا ماههای آینده ادامه خواهد داشت یا خیر؟ گفت: عبارت درست، کاهش ارزش ریال است که به طور قطع ادامه دار خواهد بود، زیرا زمانی شاهد افزایش قیمت دلار خواهیم بود که شاخص دلار جهانی بالا برود و دلار نسبت به سایر ارزها تقویت شود و آنچه ما در مورد آن صحبت میکنیم، کاهش ارزش ریال است.
وی ادامه داد: روند فعلی قیمت دلار را میشد به راحتی پیش بینی کرد، زیرا خروجی فرایند سیاست عدم رشد اقتصادی، تحریم و رشد نقدینگی نتیجهای جز روند فعلی قیمت دلار و ارزش ریال نخواهد داشت.
سیر صعودی قیمت دلار ادامه دارد؟
آیا افزایش قیمت دلار (بخوانید کاهش ارزش ریال) با همین سرعت خیره کننده فعلی ادامه خواهد داشت؟ این فعال سرمایه گذاری به اقتصاد ۲۴ گفت: عدم رشد اقتصادی، بن بست برجام و رشد نقدینگی مثلث تهدیدآفرین در بازار دلار و ارز است.
وی با بیان اینکه کاهش ارزش ریال دیر یا زود اتفاق میافتاد، گفت: برخی رویکردها در حال حاضر موجب سرعت بخشیدن به کاهش ارزش ریال شده است. وقتی بانک مرکزی ارز مورد نیاز واردکنندگان را به میزان لازم در اختیار آنها قرار نمیدهد و در روند کار آنها سنگ اندازی کرده، بازار قاچاقی را به راه انداخته، زیرا واردکنندگان مجبورند ارز و دلار موردنیازشان را از بازار تهیه کنند و همین اتفاق کاهش ارزش ریال را تشدید میکند.
قلههای جدید قیمت دلار
این اقتصاددان با اشاره به جهشهای قیمت دلار و ارز در سال گذشته به اقتصاد ۲۴ گفت: ممکن است امسال ما قیمت دلار را در قلههایی بالاتر از ۷۰ هزار تومان هم ببینیم؛ ولی متوسط قیمت دلار امسال بین ۵۳ تا ۵۶ هزار تومان خواهد بود.
به گفته مولوی، با وجود تابستان و افزایش تقاضای دلار و ارز برای مسافرتهای تابستانی، ریزش و یا حداقل کاهش قیمت دلار بعید به نظر میرسد.
شروط ثبات قیمت دلار و ارز در ایران
این اقتصاددان با هشدار نسبت به کاهش شدید ارزش دلار در سال ۱۴۰۲ گفت: تا زمانی که تورم کنترل نشود، روند کاهش ارزش ریال مستحکم است و ادامه دارد.
مولوی معتقد است: تنها در صورتی کاهش ارزش ریال کُند خواهد شد که تورم کنترل شود. زمانی کاهش ارزش ریال نسبت به دلار صفر میشود که تورم بین ایران و آمریکا صفر شود؛ در حالی که تورم آمریکا هم اکنون ۵ درصد است؛ اما تورم ایران اعداد عجیبی را نشان میدهد. اگر تورم ایران هم ۵ درصد شود، کاهش ارزش ریال اتفاق نمیافتد.
«بازی ارزی» فرزین، دلار را سربه راه میکند؟
این فعال سرمایه گذاری خاطرنشان کرد: رئیس کل بانک مرکزی میگوید بازار آزاد دلار و ارز را قبول ندارد. هرچند رئیس کل خط و نشان بکشد و علم اقتصاد را کنار بگذارد، اما بازار دلار و ارز راه خود را میرود و وقعی به این سخنان نخواهد نهاد.