افزایش حساسیت بازار ارز به مذاکرات برجام/ این پیش بینی را حتما بخوانید
یک کارشناس اقتصادی گفت: «هر چند نظام متشکلی در حوزه عرضه و تقاضا نداریم، اما بازار ارز بیشترین حساسیت را نسبت به موضوعات اقتصادی و غیراقتصادی مانند مذاکرات برجام از خود نشان میدهد.»
به گزارش تازهنیوز، امروز قیمت دلار با کاهش محدود، در کانال ۴۹ هزار تومانی ماند. این اسکناس در دو روز گذشته در همین محدوده نوسان داشت و در روز جاری با قیمت ۴۹ هزار و ۲۰۰ تومان بسته شد.
برخی معاملهگران گزارش بلومبرگ مبنی بر افزایش صادرات نفت ایران تا ۲ میلیون بشکه در روز را عامل این روند خنثی میدانند. هرچند که اظهارنظر برخی کارشناسان دولتی در مورد این خبر بر اغراقآمیز بودن آن تاکید دارد اما بازار ارز سیگنال کاهشی محدودی از این گزارش دریافت کرد.
با وجود نزدیکی اربعین بازار هرات نیمهتعطیل و بازار سلیمانیه تعطیل است. همچنین با توجه به تغییر سهمیه هر ساله دلاری و یورویی زائران اربعین به دینار در سال جاری، معاملهگران بازار ارز روند خرید و فروش را ناپایدار میدانند. به اعتقاد آنها اگر خبری مربوط به رفع تحریمها روانه بازار نشود، در روزهای آینده و با نزدیک شدن به پاییز، قیمت دلار محدوده ۵۰ هزار تومانی را میشکند.
بیشتر بخوانید:
- والاستریتژورنال: توافق ایران و آمریکا احتمالا گام اول برای احیای بخشی از برجام است
- اخبار مهم برای خریداران طلا/ جهش قیمت در پیش است؟
- انتقامجویی با طعم خون؛ کشتار فجیع طالبان در افغانستان!
افزایش حساسیت بازار به مذاکرات برجام
در همین راستا فردین آقابزرگی، کارشناس اقتصادی به حساسیت بالای بازار ارز نسبت به وقایع اقتصادی و سیاسی اشاره کرد و به تجارتنیوز گفت: «هر چند نظام متشکلی در حوزه عرضه و تقاضا نداریم، اما بازار ارز بیشترین حساسیت را نسبت به موضوعات اقتصادی و غیراقتصادی مانند مذاکرات برجام از خود نشان میدهد.»
وی روند فعلی قیمت دلار و بازار ارز را همانند تجربه ۱۰ سال گذشته این بازار عنوان کرد و افزود: «طی یک دهه گذشته قیمت دلار از هزار تومان به دو هزار و ۷۰۰ تومان رسید و بعد به کانال دو هزار و ۲۰۰ تومانی برگشت و مدتها نیز در همین محدوده باقی ماند. بازار فعلی نیز نمونه بارز همین تجربه است.»
آقابزرگی در ادامه افزود: «بخشی از متغیرهای اصلی تعیینکننده قیمت دلار مربوط به هیجانات و وقایع غیراقتصادی، سیاسی و مذاکرات است. مابقی به متغیرهای اقتصادی مانند نرخ تورم، نرخ رشد حجم نقدینگی و رشد تولید ناخالص ملی مربوط میشود.»
وی در ادامه گفت: «اخبار سیاسی و غیراقتصادی در کوتاهمدت تاثیر کمی بر بازارهای مالی دارند. این در حالی است که عمق این بازار در بلندمدت به مولفههای کلان اقتصادی بستگی دارد.»
نرخ دلار تا پایان سال چقدر میشود؟
وی پیش از این نیز درباره قیمت واقعی دلار گفته بود: «باید دید نرخ کالاها، لوازم خانگی، لوازم الکترونیک، خودرو و سایر محصولات وارداتی با چه نرخی تسعیر میشوند. نرخ واقعی آنجاست. بنابراین تنشهای منفی و مثبت به معنای حرکت و روند واقعی بازار ارز محسوب نمیشود.»
در همین راستا وی در پاسخ به اینکه نرخ واقعی دلار چقدر باید باشد؟ گفت: «در خوشبینانهترین حالت تورم تا پایان سال در محدوده ۴۰ درصدی بماند؛ با این مقدار تورم، دلار تا انتهای سال به قیمت ۶۰ تا ۶۵ هزار تومان میرسد.»
این کارشناس اقتصادی نوسان قیمت دلار در کانال ۴۹ هزار تومانی را حرکت طبیعی عنوان کرد و افزود: «این میل دلار به روند افزایشی در بازار ارز تقریبا معقول و منطبق بر واقعیتهای اقتصادی است. توانایی عرضه است که تعیینکننده اصلی قیمت دلار در بازار محسوب میشود.»
بازار به پیشواز اربعین رفت
کارشناسان اقتصادی معتقدند در روزهای قبل تلاشهای بازارساز برای مهار قیمت دلار جواب داده و موفق به کاهش پلکانی قیمت این اسکناس شده است. اما آنها پایداری و دوام قیمت دلاردر محدودهای مشخص را تا پایان نیمه ابتدایی سال پیشبینی میکنند.
از سوی دیگر فعالان بازار ارز پیشبینی میکنند بازار به پیشواز اربعین رفته و این موضوع افت تقاضا و ثبات قیمت دلار را تا ۱۰ روز آینده به همراه دارد.
تحلیلگران اقتصادی میگویند هر روز مرز مقاومت برای دلار پایینتر میآید و این نشاندهنده بیمیلی مقطعی بازار برای صعود است. به عقیده آنها محدوده ۴۸ هزار و ۵۰۰ تومانی کف حمایتی فعلی قیمت دلار است و مرز حمایتی بعدی ۴۸ هزار و ۳۰۰ تومان خواهد بود.
در روز جاری قیمتها در بازارهای همسایه در همراهی با بهای دلار تهران کاهش محدودی داشتند. دلار هرات با قیمت ۴۹ هزار و ۵۰ تومان معامله شد و کاهش ۶۰ تومانی داشت. قیمت دلار سلیمانیه کاهش ۱۱۰ تومانی داشت و با رقم ۴۸ هزار و ۴۱۰ تومان معامله شد. درهم امارات امروز ۳۰ تومان افزایش داشت و با رقم ۱۳ هزار و ۶۳۰ تومان معامله شد.