مسئله هستهای ایران، به یک مسئله مزمن تبدیل شده
یک فعال سیاسی گفت: مسئله هستهای ایران، به یک مسئله مزمن تبدیل شده است.
به گزارش تازهنیوز، محبعلی، مدیرکل اسبق خاورمیانه و شمال آفریقا در وزارت امور خارجه کشور، گفت: «برجام دوره هشت ساله خود را طی کرده است. آن چه که میماند قطعنامه ۲۲۳۱ است. این قطعنامه تا ۲۰۲۵ اعتبار دارد و تحریمها لغو نمیشود بلکه ممکن است همانطور که وزیر امور خارجه آمریکا و سخنگوی کاخ سفید گفتند، برخی بخشها از تحریمها بر اساس مصلحت تغییر کند یا تخفیفهایی برای ایران قائل شوند. این مسائل متناسب با شرایط انجام میشود و اجرای تحریمها توسط آمریکاییها و اروپاییها متاثر از شرایط، تغییر خواهد کرد.
نکته مهم این است که برخی به اشتباه تصور میکنند همه چیز از زمان انتخابات آمریکا تغییر میکند، اما درواقع تغییرات پس از به مسند قدرت رسیدن رئیس جمهور جدید تغییر میکند. یعنی اگرچه انتخابات در سال ۲۰۲۴ انجام میشود، اما تغییر ریاستجمهوری از ژانویه ۲۰۲۵ رخ میدهد. قطعنامه ۲۲۳۱ نیز در ژوئن ۲۰۲۵ تعیین تکلیف میشود. این قطعنامه تا آن زمان فعال است و پس از به پایان رسیدن زمان مذکور، تکلیف همه چیز روشن میشود. در آن زمان، اولیت بندی جدید انجام میشود تا مشخص شود، ماجرای اوکراین، موضوع هستهای ایران یا سایر موارد در اولویت قرار میگیرد یا خیر. حتی ممکن است تحولات جدیدی رخ داده و مسئله ایران را تحت الشعاع قرار دهد.»
وی افزود: «مسئله هستهای ایران، تبدیل به یک مسئله مزمن شده و در حال حاضر به نظر نمیرسد یک راه حل روشن برای آن وجود داشته باشد، مگر این که یک توافق جدی، تمام عیار و مشتمل بر همه جزئیات مهم، بین ایران و آمریکا، شکل بگیرد. مدتی پیش مسئله هستهای ایران به سقف خود رسید و اگر از آن حد بالاتر میرفت، به طور کامل از حالت صلحآمیز خارج میشد؛ بنابراین چارهای وجود نداشت، یا باید در همان وضعیت میماند، یا باید با با گرفتن امتیازاتی فعلا به سمت غنی سازی زیر ۶۰ درصد میرفتیم. این را هم در نظر داشته باشیم که اقتصاددانان بارها هشدار دادهاند اگر ایران در راستای کاهش تحریمها و در نتیجه کاهش تورم و بهبود شرایط معیشتی مردم گام برندارد، شاهد یک بحران ابرتورم سه رقمی در کشور خواهیم بود؛ بنابراین در راستای کنترل همه این موارد، فعلا با گرفتن برخی امتیازات به سمت تنش زدایی و تثبیت شرایط داخلی پیش رفتهایم.»
- مشروح این خبر را بخوانید: تنش زدایی ایران و آمریکا/ آینده روابط بین تهران و واشنگتن غیرقابل پیش بینی