ویندوز اورجینال و کرک شده چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
سیستم عامل محبوب ویندوز، همراه با چندین نسل از کاربران کامپیوترهای خانگی بوده و همچنان در آخرین نسخه خود، یعنی “ویندوز ۱۱ اورجینال”، جایگاه خود را در میان کاربران روزمره رایانههای شخصی و سازمانی حفظ کرده است.
کاربران ایرانی، به دلیل قرار گرفتن در کشوری بدون قوانین واقعی در زمینهٔ حق تکثیر، تقریباً هیچگاه تجربه استفاده از محصولات و خدمات دیجیتال اصلی را نداشتهاند. همواره، نسخههای کرک شده از نرمافزارها و سیستمعاملهای مختلف با کمی جستجو در فضای اینترنت ایران برای کاربران قابل دسترسی بودهاند. به دلیل عدم تجربه از نسخهٔ اصلی کنار نسخههای کرک شده، مفهوم دقیقی از تفاوتها بین نسخههای اصلی و دستکاری شده را نداریم.
پس بهتر است قبل از اینکه دوباره با دانلود و نصب یک ورژن کرک شده از ویندوز، ریسکهای مختلفی را برای دستگاهمان به جان بخریم، یک بار خرید ویندوز اصلی را با استفاده از نسخه کرک شده به درستی مقایسه کرده و با اطلاعات تازهای تصمیمگیری کنیم.
آیا تمام کاربران باید نسخه اورجینال ویندوز را استفاده کنند؟
هر روز و هر باری که به لپتاپ یا کامپیوتر خانگی خود مراجعه میکنیم، با سیستم عامل دستگاه سر و کار داریم. پردازش روان دستگاه، جلوگیری از خطاها و توقفهای ناگهانی سیستم عامل، امنیت اطلاعات و بهروز بودن دستگاه، همه از ویژگیهایی است که به سیستم عامل ما وابسته است.
در این شرایط فرقی نمیکند که شما یک کاربر عادی ویندوز باشید یا یک متخصص حرفهای سیستمهای کامپیوتری؛ در هر صورت مواجهه شما با سیستم عامل و اثرات آن بر عملکرد شما دائمی بوده و تفاوتهای ویندوز اصلی و ویندوز کرک شده برای شما نیز به خوبی قابل لمس خواهد بود.
قبل از هر چیز باید بدانیم با کرک شدن ویندوز، چه اتفاقی برای این سیستم عامل میافتد.
منظور از ویندوز کرک شده چیست؟
در کشورهایی که قوانین حق تکثیر وجود ندارد، کرک کردن به عنوان یک روش غیرقانونی برای استفاده از نرمافزارهای غیررایگان مطرح است. تولیدکنندگان نرمافزارها و محصولات دیجیتال با اعمال قفل بر روی محصولاتشان، کاربران را مجبور به خرید نسخه اصلی میکنند و در ازای آن، خدماتی مانند پشتیبانی یا بهروزرسانی را ارائه میدهند.
نسخه کرک شدهی ویندوز نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ کاربران با کرک کردن ویندوز و دستکاری در برخی قابلیتهای آن، امکان استفاده از آن را بدون نیاز به پرداخت هزینه ممکن میکنند با این تفاوت که در این میان اتفاقاتی برای عملکرد ویندوز رخ میدهد که به نفع کاربران نیست.
کرک کردن درواقع روشی غیرقانونی برای استفاده از محصولات پولی در کشورهاییست که قانون کپی رایت در آنها اجرا نمیشود. برخلاف این باور که نسخههای کرک شده هیچ تفاوتی با نسخههای اورجینال ویندوز ندارند باید بگوییم که بدلایل مختلفی هیچگاه نمیتوان از عملکرد صحیح و امن محصولات دیجیتالی کرک شده مطمئن شد. اما چرا؟
در ادامه مشکلاتی که نسخههای کرک شده ویندوز ایجاد میکنند را با هم بررسی میکنیم.
مشکلات امنیتی و نرم افزار کرک شده
یکی از اشتباهات تصمیمگیری کاربران که در انتخاب نسخههای کرک شده دخیل است توجه به ظواهر است! بله، در ظاهر یک ویندوز کرک شده با یک ویندوز اورجینال احتمالا هیچ تفاوتی ندارند اما در باطن هم همینطور است؟
نکته مهمی که درمورد کرک شدن ویندوزها وجود دارد این است که نمیدانیم قصد فردی که این سیستم عامل را کرک کرده چه بوده یا کرک کردن ویندوز باعث دستکاری در سایر قسمتها بجز قفل نرم افزاری آن شده یا خیر! کرک کردن درواقع دستکاری در هستههای یک نرم افزار است و نسخههای کرک شده میتوانند با داشتن حفرههای امنیتی دسترسی هکرها و بدافزارها را به بخشهای مختلفی از سیستم ما فراهم میکنند.
نسخههای کرک شده درصورتی که به هر دلیلی دستکاری نابجا شده باشند میتوانند ریسک نصب شدن باجافزارها و حملات DDOS را افزایش دهند.
ناپایداری ویندوز غیر اورجینال
احتمالا بارها شده که طی مدت زمان کوتاهی چندین بار مجبور به تعویض ویندوز شدهاید. این موضوع فقط مختص شما نیست و بسیاری از کاربران ایرانی که عادت به استفاده از نسخههای کرک شده ویندوز دارند دچار این سیکل معیوب شدهاند.
ویندوزهای کرک شده به دلایل مختلفی در سازگاری با دستگاههای مختلف دچار مشکل میشوند. برای مثال عدم ارتباط سیستم عامل با مرکز پشتیبانی مایکروسافت به خودی خود عیبیابی و یافتن ریشه مشکلات در نصب سیستم عامل را مختل میکند و درنتیجه با نصب ویندوز غیراورجینال تقریبا هیچگاه بطور واقعی متوجه مشکلات دستگاه نمیشویم.
اگرچه فکر میکنیم ویندوزهای کرک شده با حذف اتصالهای غیرضروری با مایکروسافت، عدم دانلود فایلهای اضافی و اطلاعرسانیها به مرکز پشتیبانی، پردازش دستگاهمان را سریعتر میکنند اما درواقع با خراب کردن پلهای پشت سر کاربر، برطرف کردن مشکلات احتمالی را نیز دشوارتر میکنند.
ناپایداری ویندوزهای کرک شده و کند شدن آن طی مدت زمان کوتاهی پس از نصب، یکی از رایجترین مشکلات موجود بین کاربران این نسخه از ویندوز است.
نصب درایورها و دسترسی به ویندوز استور در نسخه اورجینال ویندوز
یکی از مزایای استفاده از ویندوز ۱۱ اورجینال شناسایی و نصب خودکار درایورهای سیستم و همینطور دسترسی به مایکروسافت استور است.
سختافزارهای استفاده شده در هزاران مدل لبتاب و کامپیوتر خانگی، پیدا کردن و نصب درایورها را با چالش روبرو میکند. نرم افزارهای نصب درایور نیز همیشه در دسترس نیستند و استفاده از درایورپکهای آفلاین نیز راه حل سادهای نیست.
این در حالیست که نسخههای اورجینال ویندوز نیازی به طی این مراحل دشوار ندارند و بطور خودکار با اتصال کوتاهی به اینترنت آپدیتهای نرمافزاری لازم را انجام میدهند. مایکروسافت استور نیز بازاری برای نرمافزارهای کاربردی ویندوز است که در نسخه کرک شده دسترسی به آن ممکن نیست.
آپدیتهای ویندوز اورجینال و کرک شده
یکی از دستکاریهایی که روی ویندوز برای کرک کردن انجام میشود، متوقف کردن آپدیتها از مرکز مایکروسافت است. با این کار عملا هسته امنیتی و نرمافزاری ویندوز بهروزرسانی نمیشود و ریسک دستگاه ما در مقابل تهدیدهای امنیتی جدید بالا میرود.
اهمیت قانون کپی رایت
آخرین موضوعی که کاربران ایرانی تقریبا با آن کاملا غریبهاند رعایت قانون کپی رایت است. اگرچه کاربرانی که قصد استفاده از ویندوز در داخل ایران را دارند همچنان الزامی به پایبندی به این قانون ندارند اما درصورتی که قصد استفاده از دستگاهتان در سایر کشورها را دارید بهتر است به فکر خرید ویندوز اصل باشید چرا که قوانین سفت و سختی درباره رعایت کپی رایت در بسیاری از کشورهای دنیا وجود دارد.
استفاده از نسخههای کرک شده به منزله دزدی و دور زدن قانون بوده و در صورت فاش شدن میتواند جریمههای سنگینی را برای شما به همراه داشته باشد.
جمعبندی
تفاوتهای بین ویندوز اورجینال و کرک شده بدون شک قابل انکار است. انتخاب به عهده شما است که آیا موارد یاد شده برایتان اهمیت دارند یا خیر. اگر از توضیحات ارائه شده برای خرید ویندوز اصلی مطمئن شدهاید، مجموعه bonyansoft یکی از ارائهدهندگان رسمی ویندوز اورجینال در ایران است که با ارائه پشتیبانی مناسب و محصولاتی که تضمین شدهاند، نیازهای نرمافزاری شما را برطرف میکند.