وضعیت بحرانی مشارکت مردم در انتخابات/ نباید از ظرفیت خاتمی و روحانی عبور کرد

یک فعال سیاسی گفت: میزان مشارکت در انتخابات به اندازه‌ای پایین بوده که زنگ خطر از جهت همراهی و مشارکت اجتماعی به صدا در آورده است.

به گزارش تازه‌نیوز، روزنامه آرمان ملی نوشت: «مردم حماسه آفریدند»؛ این جمله‌ای بود که احمد وحیدی، وزیر کشور پس از برگزاری دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی به زبان آورد. انتخاباتی که در تهران تنها 8 درصد در آن شرکت کردند و تعداد آرای برخی از نمایندگان شهرستان‌ها نیز کمتر از20 هزار رأی بود. «آرمان ملی» برای تحلیل و بررسی ابعاد مختلف دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی با دکتر غلامعلی جعفرزاده نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی گفت‌وگو کرده است.

وی معتقد است: « میزان مشارکت در انتخابات به اندازه‌ای پایین بوده که زنگ خطر همراهی و مشارکت اجتماعی را به صدا در آورده است. تعجب من نیز از رفتار مسئولان برگزاری انتخابات است. به عنوان مثال وزیر کشور در حالی که میزان مشارکت در تهران در حدود8 درصد بوده و برخی نمایندگان با رأیی پایین‌تر از20 هزار رأی وارد مجلس شده‌اند عنوان می‌کند مردم حماسه آفریدند. واقعیت این است که من خیلی زیاد درباره صحبت‌های آقای وحیدی در این زمینه فکر کردم. برای من مشخص نیست که آقای وحیدی تحلیل درستی از وضعیت کنونی کشور و انتخابات ندارد و یا می‌داند اما تلاش می‌کند وضعیت را به شکل دیگری ترسیم کند. شاید چون آقای وحیدی وزیر کشور است باید به این شکل صحبت کند.» در ادامه ماحصل این گفت‌وگو را می‌خوانید.

ارزیابی شما از دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی چیست؟ چرا میزان مشارکت در این انتخابات از نظر کاهش مشارکت بی‌سابقه بود؟

وضعیت انتخابات اخیر شفاف و روشن است و می‌شد از قبل این پیش بینی را کرد که میزان مشارکت تا به این اندازه پایین باشد. واقعیت این است که نظام سیاسی در ایران وارد فازی شده که نیازمند تدبیر جدیدی است. من قصد ندارم از واژه بن بست استفاده کنم اما معتقدم ادامه این مسیر با شرایطی که وجود دارد دیگر امکان پذیر نیست. فضای امروز جامعه ایران همراه با ناامیدی از شرایط اقتصادی و معیشتی است و مردم به این نتیجه رسیده‌اند که مسئولان برگزاری انتخابات مجبور هستند هر نوع انتخاباتی را به هر شیوه‌ای برگزار کنند. انتخابات اخیر برای تکمیل مجلس شورای اسلامی بود. مجلس شورای اسلامی نیز نماینده مردم است که قرار است برای کشور تصمیم‌گیری کند. این در حالی است که مجلسی که در آینده شکل خواهد گرفت برآمده از آرای اکثریت مردم نیست و به همین دلیل مشخص نیست قرار است برای چه کسانی و به چه شیوه‌ای تصمیم گیری کند. شرایط انتخابات اخیر به شکلی بود که بالاترین میزان آرای یک نماینده در حدود200 هزار رأی و حداقل آن زیر20 هزار رأی بوده است. بدون تردید کسی که با چنین پشتوانه اجتماعی وارد مجلس شده نمی‌تواند نماینده اکثریت مردم کشور باشد. من فکر می‌کنم باید قانونی تصویب شود که اگر میزان مشارکت از یک عدد مشخص کمتر باشد دیگر آن انتخابات از حیز انتفاع خارج شود و انتخاباتی دیگری برگزار شود. کسانی که وارد مجلس شده‌اند نیز به خوبی به این نکته آگاهی دارند که آنها نمایندگان تعداد قلیل و اندکی از مردم جامعه هستند و از پشتوانه اجتماعی بالایی برخوردار نیستند. واقعیت این است من این شرایط را یک مقطع بحرانی می‌بینم.

چرا مقطع کنونی را بحرانی می‌دانید؟

به هر حال میزان مشارکت در انتخابات به اندازه‌ای پایین بوده که زنگ خطر از جهت همراهی و مشارکت اجتماعی به صدا در آورده است. تعجب من نیز از رفتار مسئولان برگزاری انتخابات است. به عنوان مثال وزیر کشور در حالی که میزان مشارکت در تهران در حدود8 درصد بوده و برخی نمایندگان با رأیی پایین‌تر از20 هزار رأی وارد مجلس شده‌اند عنوان می‌کند مردم حماسه آفریدند. واقعیت این است که من خیلی زیاد درباره صحبت‌های آقای وحیدی در این زمینه فکر کردم. برای من مشخص نیست که آقای وحیدی تحلیل درستی از وضعیت کنونی کشور و انتخابات ندارد و یا می‌داند اما تلاش می‌کند وضعیت را به شکل دیگری ترسیم کند. شاید چون آقای وحیدی وزیر کشور است باید به این شکل صحبت کند. این در حالی است که وزارت کشور هیچ اقدامی نیز برای افزایش مشارکت مردم انجام نمی‌دهد. نباید کسی که مسئول برگزاری انتخابات و زمینه‌سازی برای مشارکت مردم است به این راحتی از کنار چنین مسأله مهمی عبور کند و عنوان کند رأی ندادند که ندادند. این اتفاق تنها رأی ندادن مردم نیست و مردم حرف‌های دیگری در سینه دارند که امروز بیان نمی‌کنند اما ممکن است در شرایط دیگری آن را به شکل دیگری بیان کنند. شرایط به شکلی است که بسیاری از افراد بزرگ و دارای دانش اصلا کاندیدا نمی‌شوند و استدلال این افراد این است که در شرایط کنونی اصلا نمی‌توان کاری کرد و بهتر است که وارد عرصه انتخابات نشوند. عده دیگری کاندیدا می‌شوند اما به دلایل مختلف رد صلاحیت می‌شوند اما کسی به این افراد پاسخگو نیست که چرا ردصلاحیت شده‌اید. در این شرایط برخی به صورت گزینشی در انتخابات کاندیدا می‌شوند و اصلا برای آنها مهم نیست که مردم در انتخابات شرکت کنند یا نکنند و تنها به دنبال منافع خود هستند. باید برای شرایط کنونی کشور تدبیر کرد. من بی‌تفاوتی برخی را نسبت به این مسائل بدتر از ضعف مشارکت در انتخابات می‌دانم. من این بی‌تفاوتی را خطرناک می‌دانم.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.