حضور اتباع افغان در ایران؛ طبعات این وضعیت باورنکردنی است
یکی دیگر از موضوعات چالشبرانگیز، ازدواج اتباع افغان با بانوان ایرانی است. برخی نمایندگان مجلس معتقدند که این ازدواجها بهطور غیرمستقیم باعث تغییر در بافت جمعیتی کشور و کاهش هویت ایرانی میشود.

به گزارش تازهنیوز، چندثانیه نوشت: بحث مهاجرت افغانها به ایران و موضوعاتی مانند استفاده از یارانههای دولتی، ازدواج با بانوان ایرانی، و اشتغال اتباع خارجی در مشاغل با دستمزد بالا، در این یکی دو روز به یکی از مسائل جنجالی و حساس تبدیل شده است. این موضوعات نهتنها از منظر اقتصادی و اجتماعی بلکه از جنبههای فرهنگی و امنیتی نیز قابلبررسی هستند.
مسئله یارانهها و بهرهمندی افغانها
بخشی از اعتراضات به این مسئله برمیگردد که چرا ۱۷ میلیون نفر افغان در ایران اجازه دارند از یارانههای دولتی استفاده کنند. یارانهها بهعنوان منبعی از حمایتهای اقتصادی دولت برای مردم ایران در نظر گرفته شدهاند و اختصاص آن به اتباع خارجی میتواند باعث نارضایتیهای اجتماعی شود.
از منظر اقتصادی، این موضوع بار مالی قابلتوجهی بر دوش دولت و اقتصاد ایران میگذارد، خصوصاً در شرایطی که اقتصاد کشور با چالشهای متعددی مانند تورم، بیکاری و کاهش منابع مالی مواجه است. در واقع، تخصیص منابع دولتی به مهاجران خارجی میتواند باعث کاهش منابعی شود که باید به شهروندان ایرانی اختصاص یابد، بهویژه در بخشهایی مانند بهداشت، آموزش، و زیرساختها.
- اتباع افغان غیرقانونی این بازار را در اختیار گرفتند/ دولت باید چه اقدامی انجام دهد؟
- مردم کارزار اخراج اتباع غیرمجاز امضا میکنند؛ افغانها شناسنامه میگیرند
ازدواج اتباع خارجی با بانوان ایرانی
یکی دیگر از موضوعات چالشبرانگیز، ازدواج اتباع افغان با بانوان ایرانی است. برخی نمایندگان مجلس معتقدند که این ازدواجها بهطور غیرمستقیم باعث تغییر در بافت جمعیتی کشور و کاهش هویت ایرانی میشود. آنها از این منظر نگرانند که این امر میتواند به مرور زمان منجر به ایجاد یک افغانستان دوم در ایران شود.
این استدلال به دو نکته اصلی اشاره دارد:
نخست، تغییر بافت جمعیتی و دوم، مسائل فرهنگی و هویتی. نگرانی از تغییر بافت جمعیتی به دلیل این است که مهاجران افغان در بلندمدت ممکن است سهم بیشتری از جمعیت کشور را به خود اختصاص دهند. از سوی دیگر، تفاوتهای فرهنگی میان اتباع افغان و ایرانیان میتواند باعث ایجاد تعارضات اجتماعی و فرهنگی شود.
۳. اشتغال و اختلاف دستمزدها
بسیاری از افغانها در ایران به مشاغلی مانند نگهبانی، سرایداری و کارگری مشغول هستند. نکتهای که این روزها بسیار بحثبرانگیز شده، اختلاف فاحش در دستمزدهای اتباع افغان در مقایسه با کارگران ایرانی است. براساس گزارشها، نگهبانان و سرایداران افغان در تهران تا ۳۰ میلیون تومان درآمد دارند، درحالیکه حداقل دستمزد کارگران ایرانی بسیار پایینتر است.
این موضوع از دو جهت قابل تحلیل است:
اول، وجود شکاف دستمزد میان اتباع افغان و ایرانیان میتواند باعث افزایش نارضایتی و تبعیض در جامعه شود. دوم، این اختلاف دستمزدها ممکن است مهاجرتهای بیشتر افغانها را به سمت ایران تشویق کند، چرا که آنها میتوانند در ایران درآمد بهتری نسبت به کشور خود کسب کنند.
ضرورت همگرایی
مسئله مهاجرت افغانها به ایران با چالشهای پیچیدهای همراه است که نیازمند توجه ویژه و سیاستگذاری دقیق است. درحالیکه ایران به دلایل انسانی و فرهنگی به مهاجران افغان پناه داده، اما باید بررسی شود که این مهاجرتها چه تأثیرات کوتاهمدت و بلندمدتی بر اقتصاد و جامعه ایران خواهد داشت.
از یک سو، نیاز به بازبینی در سیاستهای مهاجرتی و اقتصادی کشور احساس میشود تا از سوءاستفاده از منابع ملی جلوگیری شود و از سوی دیگر، باید راهکارهایی برای همگرایی فرهنگی و اجتماعی مهاجران افغان با جامعه ایرانی اندیشیده شود تا از تعارضات احتمالی جلوگیری شود. سیاستگذاریهای متوازن و شفاف میتواند از بهوجود آمدن تضادهای اقتصادی و اجتماعی بین مهاجران و شهروندان ایرانی جلوگیری کند و محیطی پایدارتر و منصفانهتر برای همه ساکنین ایران فراهم آورد.
باسلام
اولا این بنده های خدا بالاخره انسان هسند و در قدیم هم جزو کشور ما بودند. نباید با معیارهای دوگانه رفتار کرد. لازم است در این خصوص مطالبی ارائه شود:
1-در دنیای امروز هرکسی بهتر کار کند مزد بهتری میگیرد و اصلا ربطی به ملیت و نژاد ندارد.
2افغانستان در قدیم بخشی از کشور ایران بوده و اگر برخی از بزرگان این قوم که در تاریخ به اسم ایرانی آنها را می شناسیم نباید الان این مردم را هم از خودمان ندانیم
3-اگر کسی مهاجرت کنه و کار خلافی نکنه چرا باید به عنوان یک متخاصم بهش نگاه کنیم. کارهایی که بسیار از این دوستان افغان انجام می دهند را خیلی از کارگران ایرانی انجام نمی دهند ویا با هزینه های بالاتر و کیفیت پایین تری انجام می دهند.
4-در نهایت اگر دوست داریم در کشورهای دیگر که برخی از هموطنان ما مهاجرت می کنند با آنها درست رفتار شود، شاید بهتر است ما هم با برخی از مهاجران از سایر کشورها بهتر رفتار کنیم
اولا بیشتر اتباع غیر مجاز به صورت ویزای قانونی وارد شده اند ولی بعد از مهلت مقرر خارج نشده اند و یکی از اقدامات لازم و مهم این است که ویزا با وثیقه سنگین باید داده شود که شخص بابت وثیقه هم که شده برگرده.دوما اتباعی که مرتکب خلاف میشوند باید قانون برخورد جدی داشته باشد بعد از اتمام محکومیت از کشور ترد شوند.سوما اتباعی که غیر قانونی هستند اعلام کنید خارج شوند و اگر داوطلبانه خارج نشوند باید جریمه سنگین و زندان شوند