وضعیت فوق‌بحرانی آب در تهران؛ زندگی در پایتخت غیرممکن می‌شود؟

یک روزنامه وضعیت فوق بحرانی آب در تهران هشدار داده است.

وزنامه اعتماد نسبت به وضعیت فوق بحرانی آب در تهران هشدار داده است. بخش‌هایی از این گزارش را در ادامه می‌خوانید:

بررسی آمار و اطلاعات موجود نشان‌دهنده ورود استان تهران به شرایط تنش آبی شدید است. با توجه به ثابت بودن منابع آبی و افزایش جمعیت استان تهران در صورت نبود سیاست‌های مناسب و بهنگام مدیریت منابع آب، رشد تقاضای آب و به دنبال آن تشدید شرایط ابربحران آب استان تهران بدون شک اتفاق خواهد افتاد. شرایط از زنگ خطر یا هشدار خشکسالی استان تهران فراتر رفته و استان به مرحله خشکی رسیده است و تداوم این وضعیت توان تولیدات کشاورزی تهران را کاهش داده و زندگی در بسیاری از مناطق تهران را غیرممکن می‌کند.

بررسی هر چه بیشتر آمارهای صنعت آب استان تهران از وضعیت «فوق بحرانی» آب خبر می‌دهند. وضعیتی که بخش بزرگ آن به دلیل سیاست‌های غلط حکمرانی آب در بخش کشاورزی و صنایع آب‌بر است. بر اساس آمار ارایه شده توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان تهران، ‌از سال آبی ۱۳۹۸-۱۳۹۷ از تعداد چاه‌های عمیق استان تهران کاسته شده، اما چاه‌های نیمه عمیق در یک بازه تقریبا ۱۵ ساله ۳۰ درصد رشد کرده است. به‌طوری‌ که تعداد چاه‌های نیمه عمیق از ۲۶هزار و ۷۰۷ حلقه در سال آبی ۱۳۸۶-۱۳۸۵ به ۳۴هزار و ۵۶۰ حلقه در سال آبی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ رسیده است. همچنین آمار حاکی از آن است که با توجه به کاهش سطح آب‌های زیرزمینی، میزان آب برداشتی در این دوره زمانی از حدود ۱۹۳ میلیون مترمکعب به ۱۶۰.۸ میلیون مترمکعب رسیده و در واقع حدود ۱۵ درصد کاهش پیدا کرده است.

 

از سوی دیگر با افزایش تعداد چاه‌های حفر شده در استان تهران و افت آب‌های زیرزمینی، نقش و تعداد قنات‌ها و چشمه‌ها که روزگاری تنها منبع تامین آب بودند نیز کاهش یافته است. همچنین از سال آبی ۱۳۹۸-۱۳۹۷ مقدار تخلیه منابع آب زیرزمینی استان تهران در تمامی منابع ثابت بوده است، به این معنی که منابع آب زیرزمینی به حداکثر ظرفیت آبدهی خود رسیده و ظرفیت تخلیه اضافی را ندارد. آن‌گونه که معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق تهران گزارش داده، با افزایش فشار بر منابع آبی زیرزمینی، به تدریج سطح آب در چاه‌ها با افت قابل توجهی مواجه شده و کیفیت آب در چاه‌ها، کاهش یافته و برخی چاه‌ها، چشمه‌ها و قنات‌ها خشک می‌شوند و نیاز به جابه‌جایی برای چاه‌ها پیش می‌آید که از حیث پدیده فرونشست زمین خطرناک است.

 

آن‌گونه که سازمان جهاد کشاورزی استان تهران می‌گوید ۱.۲ درصد از اراضی کشاورزی کشور در این استان است و ۷میلیون تن (۶ درصد) محصولات کشاورزی ایران در تهران تولید می‌شود. همچنین این استان در تولید ۱۴ محصول کشاورزی و دامی رتبه‌های یک تا چهارم کل کشور را به خود اختصاص داده است.

۱ نظر
  1. سرو

    اگر اتباع افغانستانی بروند ۱/۲مشکلات حل میشه

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.