صداوسیما؛ در کلام آزاد ولی در عمل اتفاق دیگری میافتد!
اظهارات یک مهمان «شیوه» فرصت خوبی برای مخالفان گفتوگوی آزاد بود تا رأی به پایان این برنامه دهند.
روزنامه آرمان ملی نوشت: رئیس سازمان صداوسیما در کلام دم از حضور و طرح آزادانه مسائل در رسانه تحت مدیریتش میزند اما در عمل اتفاق دیگری رخ میدهد؛ «شیوه» تعطیل شد! «شیوه» همان برنامه گفتوگومحور بود که از شبکه چهار سیما پخش میشد؛ برنامهای که در آن برخلاف بسیاری از برنامههای صداوسیما از اصلاحطلبان برای ابراز دیدگاه دعوت میشد و توانسته بود تا حدود ضعف جامجم در ساخت برنامههای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی بر اساس دیدگاههای یک جناح را کمرنگ کند.
در تعریف رسمی برنامه شیوه آمده است: برنامه «شیوه» برنامهای گفتوگومحور در باب حکمرانی است که تاکنون چهار فصل از آن از شبکه چهار سیما پخش شده است. در این برنامه به موضوعات روز، مسائل سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی پرداخته میشود و افراد صاحبنظر و کارشناس در هر قسمت مهمان برنامه «شیوه» به میزبانی عطاءا… بیگدلی میشوند تا با گفتوگو و مناظره در باب موضوع مطرحشده، به تحلیل، نقد و بیان دیدگاههای مخالف و موافق خود در زمینه عنوان مورد بحث بپردازند.
- شغل جدید ثابتی و مجری پرحاشیه صداوسیما رونمایی شد +عکس
- صداوسیما بازهم دست به سانسور زد؛ با سخنان مراجع تقلید هم گزینشی برخورد میکنند!
بهانه تعطیلی چه بود؟
مجری برنامه تلویزیونی «شیوه» خبر تعلیق این برنامه را تایید و اظهارکرد: در تاریخ ۲۷ مرداد امسال، رئیس پیشین دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی در این برنامه جملهای حاشیهساز را بر زبان آورد و پس از آن تولید و پخش برنامه متوقف شد. عطاءا… بیگدلی، مجری برنامه «شیوه» که از شبکه چهار سیما پخش میشد، گفت: بعد از جلسه آخر که آقای علی انتظاری، رئیس پیشین دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی اظهارنظر جنجالی داشتند، دوستان تصمیم گرفتند برنامه تعلیق بشود. مدیر شبکه چهار با مسئولان بالاتر صداوسیما وارد مذاکره شدند و سه حالت را پیشبینی کردند. برنامه به همین شکل ادامه بدهد؛ «شیوه» تغییر شکل بدهد یا کلا تعطیل شود. وی افزود: تا جاییکه میدانم هنوز تصمیمی گرفته نشده است به همین خاطر برنامه معلق است و تولید نمیشود. بیگدلی با اشاره به تحولات منطقهای در دو ماه اخیر توضیح داد: برنامه «شیوه» بنایش بر مناظره است و سیاست صداوسیما این نیست که درباره جنگ و درگیری موافق و مخالف صحبت کنند. بنابراین اتفاقات اخیر هم در تولیدنشدن برنامه تاثیرگذار بود. البته درباره «مساله فلسطین» یک مناظره بین آقایان صادق زیباکلام و ماشاءا… شمسالواعظین برگزار کردیم. پیشنهاد ما این بود که درباره اتفاقات دو ماه اخیر در همان فضا برنامه بسازیم. این مجری درباره تاثیرات تعطیلی «شیوه» گفت: برنامه تلویزیونی نباید از ریتم بیفتد. وقتی مدتی تعطیل باشد و دوباره بخواهد شروع کند کارش سخت میشود. مجری «شیوه» درباره آینده برنامه ادامه داد: ریز ماجرا را خبر ندارم. آقای شاهمرادی مدیر شبکه چهار مشغول رایزنی هستند. من نمیدانم تصمیم مقامات چیست.
*اصولگرایان در مقابل جبلی
نکته قابل تامل این است که اصولگرایان هم از تعطیلی شیوه ناراضی هستند. آنها که سالها بهصورت انحصاری مدعو برنامههای صداوسیما بودند پس از آغاز برنامه شیوه فرصت پیدا کردند تا در محیطی بهدور از غوغا و حاشیه به طرح دیدگاههای خود در مقابل رقیب اصلاحطلب بپردازند. اکنون اصولگرایان به تعطیلی شیوه واکنش نشان دادند، چنانکه تسنیم نوشت: تلویزیون در چند سال اخیر، چند برنامه تلویزیونی روی آنتن آورد که جایشان همیشه در تلویزیون خالی بوده و وجودشان ضرورت دارد. یکی از آنها «شیوه» شبکه چهار بود. برنامهای که تاکنون بیش از 80 قسمت آن روی آنتن رفته و از پاییز 1401 کار خود را در رسانهملی آغاز کرد. همان روزهایی که شاهد ناآرامیهایی بودیم و بسیاری از مباحث بیپرده و صریح و شفاف روی آنتن تلویزیون مطرح میشدند. بسیاری از کارشناسان، پژوهشگران و سیاستمداران از ساخت این برنامه تقدیر کردند و برخی هم خواستار آن شدند تلویزیون با دستفرمان «شیوه» به سمت برنامهسازی برود.
*بهدنبال بهانه بودند
ظاهرا اظهارات یک مهمان شیوه فرصت خوبی برای مخالفان گفتوگوی آزاد بود تا رأی به پایان این برنامه دهند. صحبتهای علی انتظاری واکنشهای زیادی را در پی داشت که نهایتا منجر به عذرخواهی وی و سازندگان برنامه از مردم شد اما ماجرا به همینجا ختم نشد؛ چند روز پیش روابط عمومی دانشکده علامه طباطبایی در اطلاعیهای اعلام کرد که دکتر علی (اردشیر) انتظاری رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی در پی طرح مباحثی به دور از ادبیات ایرانی و اسلامی و استفاده از تعابیری نادرست دربرنامه تلویزیونی «شیوه» از سمت خود برکنار شد. بهنظر میرسد این روند کافی بود و نیازی به تعطیلی شیوه نبود اما به هر حال این برنامه باید تعطیل میشد و بهانهای برای تحقق آن لازم بود! در آبان سال ۹۱ عطاا… بیگدلی، مجری برنامه «شیوه» شبکه چهار سیما گفته بود: مهمترین تفاوت برنامه شیوه با بقیه برنامههای صداوسیما این است که در بقیه برنامههای صداوسیما مجری بهگونهای نماینده نظام است و تهیهکننده و تولیدکننده برنامه همچنین تلقی از مجری دارد که اگر مهمانها چیزی گفتند که خلاف چهارچوبهای نظام بود مجری واکنشی نشان دهد و چیزی بگوید انگار که در برنامه مجری سخنگوی رسمی نظام است طبیعی است این رویکرد به مذاق دلواپسان خوش نیامد و برخی قسمتهای این برنامه تا به امروز به بهانههای مختلف پخش نشد تا در نهایت حکم به تعطیلی آن داده شد
*تکرار اتفاق به افق فلسطین
۲۱ آبان سال گدشته هم این اتفاق رخ داد. فرارو نوشت: تنها سه روز پس از آنکه پیمان جبلی در مقام رئیس صداوسیما در قاب برنامه «به افق فلسطین» ظاهر شد، تیم تولید این برنامه موفق از سوی مدیریت شبکه افق کنار گذاشته شد! پس از آنکه زمزمههای در برخی کانالهای رسانهای مبنیبر اخراج تیم تولید برنامه «به افق فلسطین» منتشر شد، بالاخره مهدی عرفاتی، سردبیر این برنامه در توئیتر خود نوشت: «مدیریت شبکه افق تصمیم گرفت برنامه «به افق فلسطین» از شنبه ۲۰ آبانماه با گروه دیگری ادامه پیدا کند. تیم طراح و تهیه برنامه در سازمان اوج به این تصمیم احترام میگذارد.» و اینگونه تنها برنامه موفق تلویزیون در حوزه پوشش تحولات فلسطین، به دست مدیریت تلویزیون قربانی شد؛ مدیریتی که همه چیز بر آن تأثیر دارد، غیر از نظر «مخاطب»!