خروج ایران از انپیتی راهگشا نیست؛ فقط ایران را به سرنوشت کره شمالی تبدیل میکند
مرتضی مکی گفت: شرایط اقتصادی کشور در وضعیت مطلوبی قرار ندارد و خروج از انتیپی قطعا تبعات سنگینی در داخل کشور خواهد داشت. از این رو، باید با راهبردهای واقعبینانه و تلاش برای اجماع ملی، از رسیدن به این مرحله پرهیز کنیم.
اعتماد نوشت: مرتضی مکی، کارشناس مسائل اروپا در پاسخ به این سوال «اعتماد» که رویکرد احتمالی دولت دوم ترامپ در قبال ایران در شرایطی که به ورود رسمی او به کاخ سفید نزدیک میشویم چیست، گفت: احتمالا سیاست دولت دوم ترامپ ادامه همان سیاست موسوم به «چماق و هویج» است. به این معنا که از یکسو صحبت از مذاکره میکند و از سوی دیگر، گزینه نظامی بسان چماق را بالای سر ایران نگه خواهند داشت. مکی این را هم گفت که تحولات اخیر منطقه گزاره مهمی است، چراکه پیشرویهای اسراییل در سوریه و افزایش اعتمادبهنفس این رژیم، که پیش از این فشارهایی را به محور مقاومت در غزه و لبنان وارد کرده بود، از مسائل کلیدی است. به همین دلیل، باید تهدیدات موجود علیه ایران را هر چند که در حد ادعا مطرح باشند به طور جدی بررسی کنیم و مانند دولت اول ترامپ، از نادیده گرفتن این تهدیدات پرهیز کنیم.
این کارشناس مسائل اروپا در باب تفاوت شرایط ایران در دولت اول ترامپ با دولت دوم او گفت: ایران در 2015 از پتانسیلها و ظرفیتهای قابل توجهی در منطقه برخوردار بود. اما اکنون، به دلیل شرایط اقتصادی داخلی و تاثیر تحولات اخیر منطقه بر محور مقاومت، دچار آسیبهای جدی شده و نیازمند بازیابی و ترمیم است. از سوی دیگر، در عرصه داخلی، دستیابی به یک اجماع ملی ضروری به نظر میرسد تا بتوان این تهدیدات را کماثر کرد. مکی این را هم گفت که اعتماد جدی به دیپلماتهای کشور، که مسوولیتهای سختی در حوزه سیاست خارجی برعهده دارند، امری حیاتی است. برای حفظ ایران و تمامیت ارضی کشور و همچنین دور ماندن از جنگ، باید تصمیمات سختی اتخاذ شود. اخذ چنین تصمیماتی مستلزم یک اجماع ملی است و در سایه این اجماع میتوان با یک راهبرد درست، پیش از ورود احتمالی ترامپ به کاخ سفید، گزینههای مختلف را بررسی کرد. مکی بهترین گزینه را حرکت به سمت میز مذاکره و گفتوگو میداند. مکی بر این باور است که حتی اگر این مذاکرات در کوتاهمدت تاثیرگذاری چندانی نداشته باشد اما در بلندمدت یا حداقل میانمدت، قطعا گامی مثبت به شمار خواهد رفت. با چنین راهبردی میتوان سایه جنگ را از جمهوری اسلامی ایران دور کرد.