خسارت سالیانه قطعی برق به کشور چقدر است؟
قطعی برق سالانه ۲۵ میلیارد دلار خسارت وارد میکند.
روزنامه اعتماد نوشت: ناترازی انرژی و کمبود برق در کشور به مرحله بحرانی رسیده و از بخش خانگی به بخش تولید هم سرایت کرده است. در روزهای گذشته سرمای شدید که به بحران کسری گاز و سوخت دامن زد، تعطیلات اجباری ادارات و مدارس را بهدنبال داشت تا با این تعطیلی، بخشی از مصارف گاز و برق کاهش یابد. گزارش مستقلی توسط وزارتخانههای مرتبط با موضوع انرژی از «اثر این تعطیلات » بر صرفهجویی منتشر نشده. اما برخی وبسایتها عنوان کردهاند که با تعطیلی ادارات و مدارس در روزهای اخیر، بین ۵ تا ۱۰ درصد در مصرف گاز و حدود ۳درصد در مصرف برق صرفهجویی شده است که این میزان کاهش مصرف، به پایدار ماندن شبکه برق و شبکه گاز کمک کرده و همین مساله ممکن است تعطیلیهای بخشهای اداری و مدارس را ادامهدار کند.
پیشتر شرکت توزیع برق به شهرکهای صنعتی اعلام کرده بود دو روز در هفته برق شهرکهای صنعتی قطع خواهد شد اما به یکباره ۲۴ آذر ماه در پیامی که از سوی شرکتهای توزیع نیروی برق به شهرکهای صنعتی ابلاغ شد اعلام کردند که توانیر آنها را مجبور کرده تا به مدت نامعلومی برق واحدهای صنعتی را از ۸ صبح قطع کنند. در این پیام گفته شده از مورخ ۲۵ آذرماه از ساعت ۸ صبح تا اطلاع ثانوی برق این واحدها قطع خواهد شد. علیرغم اینکه نیروگاههای برق ایران بر اساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی از تمام ظرفیت مازوتسوزی خود نیز استفاده میکنند، اما به دلیل کمبود شدید سوخت، کشور در زمستان با کمبود برق شدید روبهرو شده است و خیلی از تعطیلیهای اخیر در کشور ناشی از کمبود برق است.
فعالین صنفی بر این باورند که هنوز چندماهی از قطعیهای برق در تابستان نگذشته است که افزایش تعرفههای برق و عطف به ماسبق کردن آن از ابتدای سال مطرح شده است و عملا واحدهای تولیدی را به چالش کشیده است و هنوز پیگیریهای جبران خسارت و عدمالنفع قطعیهای برق به نتیجه نرسیده است که بازار ارز مبادلهای راهاندازی شده و همزمان با این اتفاقات شاهد اخطارهای جدید قطع برق و گاز در استانهای مختلف هستیم که فشار جدید و جدی بر واحدهای تولیدی وارد کرده است و در این بین مسوولیت مدیریت این شرایط برعهده وزارتخانههای اقتصادی دولت است.
بدون تردید تعطیلی دو هفتهای واحدهای تولیدی و صنعتی تاثیر بسیار منفی بر بازار خواهد گذاشت و اگر دولتمردان در این اندیشهاند که با بازکردن پیچ واردات عرضه و تقاضای ناشی از تولید داخل را متعادل سازند، بزرگترین کم لطفی در حق تولیدکنندگان داخلی را کردهاند. بر اساس آمارها خسارات ناشی از خاموشی برق در کشور سالانه به بیش از ۲۵ میلیارد دلار رسیده است و با یارانههای انرژی برق، برق دزدیها و ماینرهای غیرمجاز سالانه بیش از ۱۸ میلیارد دلار هزینه در بردارد.