دشمنی جدید طالبان با ایران؛ افغان‌ها آب یک رودخانه دیگر را هم بستند +-جزئیات

همزمان با آبگیری سد پاشدان در افغانستان، جریان رودخانه هریرود به عنوان اصلی‌ترین منبع آب شرب استان خراسان رضوی مختل خواهد شد.

هریرود پس از گذر از افغانستان به مرز ایران می‌رسد و منبع اصلی تامین آب شرب بیش از ۲ میلیون ایرانی ساکن استان خراسان رضوی است.

حالا هیئت حاکمه افغانستان جایی حوالی هرات بر روی یکی از سرشاخه‌های هریرود سدی به نام پاشدان ساخته و آن را آبگیری کرده است.

یک دهه پس از آبگیری سد سلما، این دومین مانعی است که افغانستان بر روی هریرود بنا کرده و جریان آب به سمت ایران و ترکمنستان را مختل می‌کند.

یک شرکت آذربایجانی با ۱۸ ساعت کار روزانه ساخت سد پاشدان را با سرعت به مرحله آبگیری در روزهای گذشته رساند.

این مطالب را از دست ندهید:

طالبان می‌گوید که پس از آبگیری سد پاشدان، ۱۳ هزار هکتار زمین کشاورزی سیراب می‌شود اما تجربه سدسازی نشان داده که چند صد هزار هکتار اراضی در پایین دست واقع در افغانستان به دلیل نرسیدن آب از بین خواهد رفت.

وزارت انرژی و آب افغانستان اعلام کرده که دورخیز برای سدسازی روی هریرود به سلما و پاشدان ختم نمی‌شود و ساخت دو سد تیرپل و گفگان نیز در دستور کار قرار دارد.

محمد امینی، یک کارشناس دیپلماسی می‌گوید که سد یک ابزار است که موضع افغانستان را بالا می‌برد و دیپلماسی نه پس از آبگیری بلکه پیش از آن باید به فکر حق ملت ایران باشد.

اما یک کارشناس دیپلماسی آب رسول میرآیینی معتقد است که حقابه ایران از رودخانه‌های مشترک تنها با یک برنامه قوی دیپلماسی قابل وصول است، درست است که سد پاشدان آبگیری شده اما با یک دیپلماسی قوی حق مردم ایران باید وصول شود.

دانشگاه تربیت مدرس در گزارشی با عنوان اصول مذاکره در دیپلماسی آب، ایجاد بسته‌های دیپلماسی برای گفت‌وگو با افغانستان شامل تجمیع مسائل آب، برق، معادن و مهاجران را به عنوان یک الگوی موفق مذاکره بین‌المللی پیشنهاد کرده که به کمک آن می‌توان حقابه کشور را زنده کرد.

3 نظر
  1. جعفر

    اون بنده خدایی که ادعا میکرد باید کسانی که به ماندن افاغنه درایران اعتراض دارند پرونده وتعقیب قضایی صادر شود جواب بدهد،حالا درآینده نزدیک خواهید دید ترکیه بروی رودخانه ارس ودجله وفرات درغرب سد زده وبزودی ارس،ومنطقه آذربایجان خشک میشود وطالبان هم باهمکاری ترکیه وباکو دارد سد مجانی برای طالبان میزند دشمنی آشکار تر ازاین داریم میزان آب مصرفی افغانها درایران ازاین رودخانه هابیشتر است.

  2. کیومرث

    ساخت سد روی رودخانه هایی که به عراق می رود را چه می نامیم . ساخت سد در افغانستان را که به ایران می ریزد را چه می نامیم.

  3. ایرانی

    مسئولین کشور هرچه سریع تر باید فکری به حال این افغانها که تو ایران هستند بکنند و تمام آنها چه غیر قانونی و چه قانونی تمامشان را اخراج کنند اینها خودشان چند تا رودخانه مثل این در روز آب مصرف و از امکانات ایران استفاده می کنند .

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.