سونامی فرار از بورس؛ مردم به بازار سکه و طلا پناه بردند +جزئیات
مردم به سکهای که در اوج قیمت تاریخیاش قرار دارد، نسبت به بورس اقبال بیشتری دارند؛ با این روند متاسفانه چندان نمیتوان به آینده بورس امیدوار بود.
![بورس، طلا و دلار](https://www.tazenews.com/wp-content/uploads/2025/02/بورس،-طلا-و-دلار.webp)
هفته سوم بهمن ماه، هفته خوبی برای بازار سهام نبود. افزایش ریسکهای سیاسی منجر به رکوردزنی قیمتها در بازار دلار، طلا و سکه شد و در بورس نیز شاهد رفتارهای هیجانی سرمایهگذاران بودیم. در نهایت نیز بازار سهام در روز قتچهارشنبه به تعطیلات رفت و در روز سه شنبه، شاخص کل کانال مهم ۲.۸ میلیون واحدی را از دست داد و سقوط کرد.
بورس تهران در جریان معاملات روز سهشنبه خروج سنگینی را تجربه کرد و مبلغ ۲ هزار و ۳۹۲ میلیارد تومان از گردونه معاملات سهام خارج شد که بیشترین میزان خروج پول حقیقی از این بازار از ۲۴ اردیبهشت سال ۱۴۰۲ محسوب میشود. افزایش قیمت دلار و شاخص کل بورس با یکدیگر ارتباط مستقیم دارند. بسیاری از شرکتهای فعال در بورس ایران، به ویژه شرکتهای صادراتی، درآمد خود را به دلار کسب میکنند. با افزایش قیمت دلار، درآمد این شرکتها به ریال افزایش پیدا میکند و این موضوع میتواند منجر به افزایش سودآوری و در نتیجه رشد قیمت سهام آنها شود؛ اما چند وقتی است که ارتباط دلار با بورس قطع شده است.
- بیشتر بخوانید: تغییرات شدید قیمت طلا و سکه/ این پیشبینی را از دست ندهید
رحمان رحیمی، کارشناس بورس در پاسخ به اینکه چرا با افزایش نرخ دلار، شاخص کل بورس نه تنها رشد نمیکند بلکه شاهد ریزش آن هم هستیم؟ به اقتصاد ۲۴ گفت: «اگر نمودار چند سال اخیر را نگاه کنیم، زمانی که دلار افزایش پیدا میکرد شاخص بورس هم رشد میکرد. علتش آن بود که با افزایش نرخ دلار، سود شرکتهای دلاریمحور افزایش پیدا میکرد، اما الان به دلیل ارز نیمایی و توافقی و از بین نرفتن گپ میان دلار آزاد و نیمایی، سود شرکتهای دلاریمحور بالا نرفت؛ بنابراین از افزایش نرخ دلار، شرکتهای دلاریمحور منفعتی کسب نکردند، کما اینکه چند روز پیش هم دیدیم که سود فولاد خوزستان حدود ۶۹ درصد کمتر شده است؛ بنابراین این موضوع که افزایش نرخ دلار به نفع بورس است، دیگر صدق نمیکند.»
وی ضمن بیان اینکه با افزایش نرخ دلار، قیمت مسکن هم دیگر تغییر افزایشی ندارد، افزود: «همیشه با گران شدن دلار، بهای مسکن هم بالاتر میرفت یا تقاضای مردم تحریک میشد ولی الان باتوجه به اوضاع نابسامان اقتصادی و سیاسی و همچنین کاهش قدرت خرید، مردم به سمت خرید مسکن نمیروند. نرخ دلاری مسکن بسیار کمتر شده است ولی باز هم از سوی خریداران اقبالی نیست. درمورد بازار خودرو هم شرایط به همین نحو است. به عنوان مثال قیمت دلاری خودروهای چینی از اول سال کمتر شده است ولی باز آن اقبال وجود ندارد.»
این کارشناس بازار سهام با بیان اینکه به دلیل شرایط سیاسی و نااطمینانی اقتصادی، مردم بیشتر به سمت خرید طلا سوق پیدا کردهاند، گفت: «معیاری که برای ما میتواند وجود داشته باشد که مردم چه میزان از خرید طلا اسقبال میکنند، بحث حباب سکه است. در یک ماه اخیر، هم به دلیل انس جهانی طلا و هم به دلیل افزایش قیمت دلار، حباب سکه به زیر ۱۰ درصد آمد ولی اکنون حدود ۲۵ درصد حباب سکه داریم و مشاهده میکنیم که مردم به سکهای که در اوج قیمت تاریخیاش قرار دارد، نسبت به بورس اقبال بیشتری دارند؛ با این روند متاسفانه چندان نمیتوان به آینده بورس امیدوار بود.»
رحیمی ادامه داد: «با توجه به تورمی که داریم، نمیتوانیم بگوییم سهامداران سودی کسب کردهاند. هرچه پول در ۳ تا ۴ ماه گذشته وارد بورس شده بود، در چند وقت اخیر خارج شد. روز سهشنبه بیش از ۲ همت خروج پول، حتی از صندوقهای طلا داشتیم. در واقع سهامداران تمایل دارند که پولشان را از بازار سرمایه خارج کنند و طلا بخرند؛ به این امید که تا چند ماه دیگر به گرمی ۹ میلیون تومان برسد، که دور از انتظار هم نیست. درحالی که بورس متاسفانه تا چند ماه آینده چنین سودی را نخواهد داد.»
این کارشناس بازار سهام درخصوص از دست دادن کانال مهم ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار واحد، عنوان کرد: «با کندل منفی که روز سهشنبه داشتیم پیشبینیها به سمت نزول بورس است. گرچه شاید در هفتههای آینده بازار متعادلی داشته باشیم و حتی ممکن است پس از عید شاخص ۳ میلیون واحدی را هم تجربه کنیم، اما باتوجه به تورم، سهامداران معمولا سودی نمیکنند. در یک ماهه گذشته سکه ۴۰ درصد بازدهی داشته است و از حدود ۵۵ میلیون تومان تا نزدیک ۸۰ میلیون تومان هم رفت. طبیعی است مردم محاسبه میکنند که در بازار طلا و سکه بدون اینکه ریسکی متحمل شوند، میتوانند سودهای خوبی داشته باشند.»
وی افزود: «در مبادلات آتی برای تیر ماه، شمشهای طلا با دلار ۱۱۰ هزار تومان معامله میشود و اصلا بعید نیست که رشد طلا ادامهدار باشد، اما در بورس حتی اگر رشد شاخص هم داشته باشیم که با این کندلهای منفی بعید است، باز هم از تورم عقب است. از این رو با خروج پولهایی که مشاهده میکنیم، نمیتوانیم به آینده بازار سهام خوشبین باشیم.»
رحیمی درباره اثر تعطیل کردن بازار سهام بر روند معاملات و بازدهی آن، بیان کرد: «یکی از دلایل ناامیدی مردم از بورس همین تعطیل کردن بازار سرمایه است. در دوره کرونا درحالی که خیلی از ادارات نیمه فعال بودند باز هم بورس را تعطیل نکردند ولی اینکه بورس را یک روز درمیان تعطیل میکنند، اطمینان را به سهامداران بازنمیگردانند. من معتقدم پس از اینکه در سال ۹۹ اعتماد مردم به بورس از بین رفت، دولت نخواست یا نتوانست آن اطمینان را به بازار سرمایه بازگرداند. با وجود مستقر شدن دولت و تغییر رییس سازمان بورس و وعدههایی که داد مبنی بر اینکه ارزش دلاری بورس را به ۴۰۰ میلیارد دلار میرسانیم، اما دیدیم که نه تنها به آن مبلغ نرساندند بلکه از نظر دلاری بازار سهام در یکی از پایینترین ارزشهای خود از نظر دلاری قرار دارد و به ۱۱۰ میلیارد دلار رسیده است.»
این کارشناس بازار سهام افزود: «نسبت برابری کل بازار سرمایه با سکه هم همینطور است و باز هم به پایینترین ارزش خود رسیده است. شاید یک عده بگویند که قیمتها در کف است ولی دیگر نمیتوانیم با این دلایل سهامداران را امیدوار کنیم.»
رحیمی در پیشبینی خود از بورس در هفته آینده باتوجه به سیاستها و موضعگیریهای اخیر ترامپ درباره مسئله غزه، گفت: «ترامپ تهدیدی کرده که تا روز شنبه گروگانها باید آزاد شوند، اما من بعید میدانم این آزادی صورت گیرد و باید ببینیم که ترامپ چه تصمیمی میگیرد. پیشبینی من این است که هفته آینده بازار سهام متعادلی خواهیم داشت، ولی اینکه ترامپ چه واکنشی نشان میدهد را باید تا روز شنبه صبر کنیم و اثرش را ببینیم.»