مذاکره، از نگاه ترامپ، با تعریفی که در دیپلماسی کلاسیک از آن وجود دارد متفاوت است
نادر انتصار گفت: مذاکره، از نگاه ترامپ، با تعریفی که در دیپلماسی کلاسیک از آن وجود دارد متفاوت است. رییسجمهوری امریکا همواره ترجیح داده که مذاکرات با رهبران کشورها به شکلی مستقیم و چهرهبهچهره انجام شود، نه از طریق کانالهای غیررسمی یا پیامهای واسطهای.

روزنامه اعتماد با نادر انتصار گفتوگو کرده است. بخشهای مهم این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
- دلیل مهم این دیدار (ترامپ و نتانیاهو) رایزنی درباره پرونده هستهای ایران است؛ موضوعی که همواره در مذاکرات نتانیاهو با روسایجمهور امریکا مطرح بوده. قطعا در این زمینه گفتوگوهایی انجام شده تا مشخص شود گام بعدی احتمالی واشنگتن در قبال ایران چه خواهد بود.
- ترامپ اگرچه رسما اعلام نکرده، اما بهصورت غیررسمی و در اظهاراتش نشان داده که احتمالا بهدنبال مذاکره غیرمستقیم با ایران است. البته این روش چندان با طبع ترامپ سازگار نیست. او معمولا زمانی وارد مذاکره میشود که طرف مقابل بهصورت مستقیم پای میز بیاید.
- مذاکره، از نگاه ترامپ، با تعریفی که در دیپلماسی کلاسیک از آن وجود دارد متفاوت است. رییسجمهوری امریکا همواره ترجیح داده که مذاکرات با رهبران کشورها به شکلی مستقیم و چهرهبهچهره انجام شود، نه از طریق کانالهای غیررسمی یا پیامهای واسطهای.
- اما به نظر میرسد حالا به این نتیجه رسیده که در موضوع ایران، این شکل از مذاکره شاید عملی نباشد و ناچار است از روشهای غیرمستقیم استفاده کند. اینکه ترامپ دقیقا در چه مسیری قرار میگیرد هنوز مشخص نیست و باید منتظر ماند.
- اسراییل بهتنهایی توانایی رویارویی با ایران و آغاز یک جنگ تمامعیار را ندارد؛ جنگی که بتواند به نابودی زیرساختهای کلیدی ایران منجر شود؛ نه فقط زیرساختهای صنعتی، بلکه بنیانهای اقتصادی و حتی اجتماعی کشورمان. اسراییل هیچگاه چنین ظرفیتی نداشته، به همین دلیل هدف اصلی نتانیاهو در تمام دیدارهایش با روسای جمهور امریکا این بوده که آنها را متقاعد کند امریکا باید بازیگر اصلی در این نبرد باشد و اسراییل صرفا در نقش یک بازیگر حاشیهای، در صورت لزوم، وارد شود. حال اینکه نتانیاهو چقدر میتواند ترامپ را تحت تاثیر قرار دهد، موضوعی است پیچیده.
- فراموش نکنیم که ما با فردی طرف هستیم که پیشبینی رفتار او، چه در حوزه سیاست داخلی و چه در سیاست خارجی، همواره دشوار بوده است. هرچند که او خودش را رییسجمهور صلح معرفی میکند و ادعا دارد علاقهای به راهاندازی جنگ ندارد، اما در عمل چیز دیگری میبینیم.
- نمیتوان به سادگی پذیرفت که ترامپ، رییسجمهوری است که صرفا به صلح فکر میکند. شاهد بودیم که پس از تهدید ایران به حمله نظامی، ادعا کرد بهزودی جشن صلح با ایران را برگزار خواهد کرد و آمادگی دارد تا با ایران وارد مذاکره شده و حتی توافقی امضا کند.
- نتانیاهو تا حدی موفق شده از ترامپ مجوز گسترش عملیاتهایش را دریافت کند. در این صورت، طبیعتا باید انتظار تشدید تنشها و درگیریهای گستردهتری در منطقه را داشته باشیم.