انتظار میرود که ایران در برابر پیشنهاد ایالات متحده برای انتقال ذخایر غنی شده اورانیوم خود به یک کشور ثالث (مانند روسیه) مقاومت کند؛ این پیشنهاد در چهارچوب تلاشهای واشنگتن برای کنترل فعالیتهای هستهای تهران و جلوگیری از استفاده از اورانیوم غنی شده ایران برای تولید سلاح هستهای مطرح شده است.
به گزارش یورونیوز به نقل از گاردین، این موضوع در جریان مذاکرات اولیه نمایندگان دو کشور در مسقط پایتخت عمان، بین عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ مطرح شده است و بر اساس اطلاعات دریافت شده از سوی این وبسایت خبری بریتانیایی، یکی از موانع کلیدی برای توافقات آتی تلقی میشود.
ایران استدلال میکند که ذخایری که در چهار سال گذشته جمعآوری کرده، باید در داخل ایران و البته تحت نظارت دقیق آژانس بینالمللی انرژی اتمی باقی بماند.
تهران این کار را یک اقدام احتیاطی یا نوعی تضمین در قبال خروج احتمالی دوبارۀ دولت آینده آمریکا از توافق میداند، مشابه همان کاری که دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ میلادی انجام داد و با توافق حاصل شده در سال ۲۰۱۵ میلادی در دولت باراک اوباما را رد کرد.
تهران میگوید اگر ذخایر اورانیوم از ایران خارج شود و پس از آن دولت آتی ایالات متحده نیز بار دیگر از توافق خارج شود، آنگاه باید غنی سازی اورانیوم را از صفر شروع کند که در این حالت، این ایران است که عملا به دلیل نقض این قرارداد از سوی یکی دیگر از طرفهای آن یعنی واشنگتن مجازات میشود.
اگرچه بخش عمده مذاکرات مسقط بطور غیرمستقیم بین هیأتهای ایرانی و آمریکایی انجام شد و عمان به عنوان واسطه حضور داشت، اما دیدارهای مستقیمی نیز بین ویتکاف و عراقچی برگزار شد.