هفته‌نامه نیوزویک: آمریکا باید پیشقدم شود و اعتماد ایران را جلب کند

نیوزویک در تحلیلی نوشت: باید به حالت سرشاخ ایران و آمریکا، پایان داد.

به گزارش تازه‌نیوز، آمریکا- ایران یا ایران- آمریکا…کدامیک برای بازگشت به توافق 2015 باید پیشقدم شوند؟ سوالی که بسیاری از تحلیل‌گران پاسخش را داده‌اند؛ آمریکا! در تحلیل این هفته‌نامه معتبر امریکایی آمده است اگر دولت بایدن نسبت به کاهش تنش با ایران جدی است، باید گام های بزرگ و خلاقانه ای برای حرکت رو به جلو بردارد.

بخش‌هایی از این مقاله نیوزویک را در ادامه می‌خوانید: سفر مدیر اجرایی آژانس بین المللی انرژی اتمی در بردارنده توافقی با ایران بود که بازرسی ها تا سه ماه دیگر ادامه یابند. این توافق تشدید درگیری را به تاخیر می اندازد و فرصت بیشتری برای ایالات متحده و ایران در راستای گفتگوهای دیپلماتیک فراهم می کند.

اگر دولت بایدن واقعا در مورد جلوگیری از تنش جدی است باید اقدامات جسورانه و خلاقانه ای انجام دهد، یعنی شرط پایبندی کامل ایران قبل از بازگشت ایالات متحده به برجام را کنار گذاشته و به دنبال فرصت های دیپلماتیک اضافی در حوزه هسته ای باشد.

به رغم تمایل دولت بایدن برای گفتگو با ایران، موضع واشنگتن پیرامون مسئله هسته ای همچنان سازش ناپذیر است. ایالات متحده می‌خواهد تنها پس از پایبندی کامل ایران وارد توافق شود.

سازو کار فشار حداکثری دولت ترامپ هنوز پابرجاست. تعجب آور نیست که ایرانی ها نه تنها با پیشنهاد واشنگتن مخالف کنند بلکه با توجه به خروج یکطرفه ایالات متحده از برجام، پیشنهاد پایبندی کامل ایران قبل از ورود آمریکا را یک پیشنهاد ریاکارانه بینند.

موقعیت کنونی تهران هم به مانند واشنگتن غیر واقعی است. انتظار محمد جواد ظریف از اینکه ایالات متحده تمام تحریم های مرتبط هسته ای را قبل از بازگشت ایران به پایبندی کامل بردارد، غیر منظقی است.

جایگاه تهران با هر نقض توافقی غیرقابل تحمل تر می شود و هیچ دیپلماسی آمریکایی آنرا بر نمی تابد. در حالی که بازگشت هر دو طرف به توافق کار درستی است اما تا زمانی که مقامات دو کشور رودررو با یکدیگر صحبت نکنند این اتفاق دور از دسترس خواهد بود. واشنگتن و تهران باید باهم قدم بردارند. یعنی لغو تحریم های بانکی و نفتی توسط ایالات متحده همزمان شود با صادرات اورانیوم به خارج از کشور و از مدار خارج کردن سانتریفیوژ ها. برای اطمینان از این روند حضور یک کارگزار مورد اعتماد برای نظارت بر تعهدات دو طرف ضروری است.

برای شروع، آمریکا نباید در مورد آزادی زندانیان تردید کند. به گفته وزارت امور خارجه ایران، از زمان روی کار آمدن دولت بایدن هر دو کشور از سوئیسی ها به عنوان واسطه برای انتقال پیام استفاده کرده اند. این گفتگوها باید تا آزادی همه زندانیان ادامه یابد.

رئیس جمهور بایدن باید از نماینده ویژه خود در امور ایران، رابرت ماللی، بخواهد تا زمینه های برخی اقدامات اعتمادساز با ایرانیان در خلیج فارس را بررسی کند. تعامل ایران و ایالات متحده در زمینه رفع عیب یابی و مدیریت بحران باید به گونه ای نهادینه شود که مقامات ارشد هر دو طرف بتوانند در صورت بروز حادثه ای سریعا با هم تماس بگیرند.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.