سیاره ای که آهن را به بخار تبدیل میکند
کشف سیاره فراخورشیدی که آهن را به بخار تبدیل میکند.
به گزارش تازهنیوز و به نقل از دیجیاتو، دادههای تلسکوپ فضایی «CHEOPS» نشان میدهد که سیاره فراخورشیدی «WASP-۱۸۹ b» آنچنان دمای بالایی دارد که میتواند آهن را به گاز تبدیل کند.
تلسکوپ CHEOPS یکی از ماموریتهای «سازمان فضایی اروپا» (ESA) محسوب میشود که قرار است درباره سیارههای فراخورشیدی دادههایی را جمع آوری کند. اولین نتایج به دست آمده از دادههای تلسکوپ، خبر از وجود یکی از گرمترین و پرحرارتترین سیارههای فراخورشیدی میدهد.
سیاره فراخورشیدی WASP-۱۸۹ b، در فاصله ۳۲۲ سال نوری زمین و در صورت فلکی ترازو واقع شده است. این سیاره در فاصله نزدیکی نسبت به ستاره میزبان خود میچرخد.
براساس اعلام ناسا، بیش از ۴۰۰۰ سیاره فراخورشیدی تاکنون کشف و تأیید شدهاند و هزاران سیاره فراخورشیدی دیگر نیز در لیست بررسیها قرار دارند. سیاره Wasp-۱۸۹ b در ژانویه ۲۰۲۰ توسط CHEOPS رویت شد.
دانشمندان با روشهای مختلفی میتوانند در مورد اندازه، شکل و مشخصات مداری Wasp-۱۸۹ b برآوردهایی داشته باشند. به نظر میرسد که اندازه این سیاره ۱.۶ برابر مشتری است و در حدود ۲.۷ روز طول میکشد تا بتواند یک دور به دور ستاره خود بچرخد که در واقع ستارهای بسیار جوان و البته بسیار داغ است که به رنگ آبی میدرخشد و تنها ۷۳۰ میلیون سال سن دارد.
این ستاره ۲۲۰۰ درجه سانتیگراد (۳۹۶۰ درجه فارنهایت) گرمتر از خورشید است و سیاره فراخورشیدی Wasp-۱۸۹ b دارای دمای ۳۲۰۰ درجه سانتیگراد (۵۷۹۰ درجه فارنهایت) است. نقطه جوش آهن ۲۸۶۲ درجه سانتی گراد (۵.۱۸۴ درجه فارنهایت) است. در نتیجه، فلزاتی مانند آهن به راحتی در این سیاره ذوب شده و به گاز تبدیل میشوند.
سیاره فراخورشیدی Wasp-۱۸۹ b، علاوه بر دمای بالا از نظر چرخیدن به دور ستاره خودش نیز با بقیه سیارههای فراخورشیدی تفاوتهایی دارد. دادههای CHEOPS نشان میدهد که سیاره فراخورشیدی آنقدر به دور ستاره خودش سریع میچرخد که دیگر شکل کروی ندارد، بلکه فرم بیضوی دارد و در قسمت استوایی به بیرون کشیده شده است.
بیشک بررسیهای دانشمندان در مورد سیارههای فراخورشیدی به همین جا ختم نمیشود و این بررسیها کماکان ادامه دارد.