عراق باید از اماکن دیپلماتیک ایران صیانت کند/ هدف مذاکرات تهران-ریاض اعلام شد
خطیب زاده ضمن محکوم کردن حوادث شب گذشته مقابل کنسولگری ایران در کربلا، از دولت عراق خواست به وظایف خود در حمایت از اماکن دیپلماتیک ایران عمل کند.
به گزارش تازهنیوز و به نقل از ایسنا، سعید خطیب زاده صبح روز دوشنبه در نشست خبری خود که با حضور خبرنگاران داخلی و خارجی برگزار شده بود در پاسخ به سوالی در ارتباط با تعرضی که شب گذشته از سوی برخی از افراد به سرکنسولگری ایران در کربلا صورت گرفت، گفت: متأسفانه شب گذشته عده ای به کنسولگری ایران در کربلا تعرض داشتند. از همان ابتدا سرکنسولگری ایران در کربلا و سفارت ایران در بغداد با مراجع ذیربط در این منطقه ارتباط گرفتند و نیروهای امنیتی با این افراد ناشناس که اقدام به تعرض کرده بودند برخورد کردند. جمهوری اسلامی ایران حمله به اماکن دیپلماتیک خود را محکوم می کند و در چارچوب کنوانسیون ۱۹۶۱ انتظار داریم که دولت عراق به وظایف خود در صیانت از اماکن دیپلماتیک ایران با کمال دقت عمل کند.
تسلیم شدن یادداشت اعتراض به سفارت عراق در ایران در پی حوادث شب گذشته کربلا
این دیپلمات ارشد کشورمان ادامه داد: شب گذشته وزارت خارجه ایران یادداشتی اعتراضی به سفارت عراق در ایران تسلیم کرد و پیگیری های ما در این زمینه ادامه خواهد داشت و همان طور که گفتم انتظار ما این است که دولت عراق به وظایف خود در این زمینه با کمال دقت عمل کند.
با تمام کسانی که در هر کشوری مستقیم و غیرمستقیم در ترور شهید سلیمانی دست داشتند برخورد میکنیم
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با گزارش منتشر شده از سوی رسانه یاهونیوز در مورد ترور سردار سلیمانی و ادعای دخالت برخی از سرویس های اطلاعاتی منطقه در این ترور اظهار کرد: مسیر پرونده ترور شهید سلیمانی در قوه قضاییه، مجامع بین المللی و همچنین در جریان گفت وگوهای دوجانبه حقوقی و سیاسی با دولت عراق در حال پیگیری است. بسیاری از گزارش ها (از جمله گزارش منتشر شده روز گذشته) برای ما پوشیده نیست و راستی آزماییهایی در مورد آن ها در مراجع مربوط به خودش یا انجام شده و یا در حال انجام است.
وی ادامه داد: موضع ما همان است که قبلا گفته ایم. تمام کسانی که مستقیم و غیرمستقیم در هر کشوری در این ترور ناجوانمردانه و بزدلانه شرکت داشته اند مسئولیت کیفری و قضایی دارند و مراجع ذیربط پرونده های آن ها را در دست دارد و در مسیر خودش با آن ها برخورد می شود.
تصمیمات در ارتباط با مذاکرات وین در تهران گرفته میشود
خطیب زاده در ارتباط با اظهارات اخیر سیدعباس عراقچی رئیس تیم مذاکره کننده ایران در مذاکرات وین مبنی بر اینکه این احتمال وجود دارد که توافق صورت گرفته بین ایران و آژانس تمدید شود، گفت: در مورد آنچه که آقای عراقچی اعلام کرده اند موضوع این است که قانون مجلس الزام آور است و زمان توافق شده در خصوص توافق بین ایران و آژانس نیز قطعی است. طبیعی است که چون ما عجله ای برای به سرانجام رساندن گفت وگوها نداریم ضمن اینکه از فرسایشی شدن آن جلوگیری می کنیم، نمی خواهیم هیچ تاریخی مانع از این شود که دستورالعمل های اجرایی تهران برای تیم مذاکره کننده کشورمان در وین به صورت دقیق عملیاتی نشود.
این دیپلمات ارشد کشورمان اظهار کرد: آقای عراقچی نیز در این مصاحبه گفته اند که یکی از انتخاب های ما می تواند این باشد که با هماهنگی دو طرف و موافقت تهران در صورتی که گفت وگوها در مسیر درستی ادامه پیدا کند این تاریخ تمدید شود. طبیعی است که در این ارتباط تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان تصمیم گیر نیست و تصمیمات در این خصوص در تهران صورت می گیرد.
زمان آن رسیده است که از فضای برادری در افغانستان استفاده شود
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با تحولات اخیر در افغانستان از جمله حمله تروریستی اخیر به یک موسسه آموزشی دخترانه در کابل گفت: وقایع افغانستان ما را ناراحت و نگران کرده است. ما داغدار افغانستان هستیم.
وی ادامه داد: ضمن تسلیت به خانواده قربانیان این حمله وحشیانه با مردم و دولت افغانستان ابراز همدردی می کنیم و فکر می کنیم زمان آن رسیده است که از فضای برادری استفاده شود و در مقابل تفکرات افراطی و گروه های تکفیری همه به صورت یک پارچه و متحد عمل کنند.
تیم مذاکره کننده با دقت سیاستهای عالی نظام و دستورالعملهای تهران را در وین اجرا میکند
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با روند مذاکرات وین و برخی از اظهارنظرهای نمایندگان مجلس در ارتباط با این مذاکرات تصریح کرد: سیاست جمهوری اسلامی ایران در خصوص گفت وگوهای فنی که در وین جریان دارد کاملا روشن و در چارچوب سیاست های عالی نظام و دستورالعمل های اجرایی تهران انجام می شود. تیم مذاکره کننده با دقت این سیاست ها را عمل کرده و به پیش می برد و گزارشات خود را به صورت روزانه به مراجع ذیربط در این زمینه اعلام می کند.
وی با بیان اینکه شورای عالی امنیت ملی که رئیس مجلس نیز عضو آن هستند در جریان این مذاکرات قرار دارند، گفت: دستورالعمل های اجرایی از سوی شورای عالی امنیت ملی به تیم مذاکره کننده ارائه می شود و همان طور که اشاره شد رئیس مجلس نیز در این شورا حضور دارند و طبیعی است که رئیس مجلس نیز همکاران خود را در جریان این فرایند و مسائل قرار می دهند.
خطیب زاده گفت: روز گذشته نیز آقای ظریف در کمیسیون امنیت ملی حضور پیدا کردند و گزارشی از روند این مذاکرات به نمایندگان ارائه کردند.
گفت وگوها بین تهران و ریاض هم مسائل دو جانبه و هم منطقه ای بوده است
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در مورد اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه دور جدیدی از گفت وگوها بین تهران و ریاض در فضای مناسبی برگزار شده و مقامات سعودی نیز در وزارت خارجه این کشور انجام مذاکرات بین تهران و ریاض را تأیید کرده اند، تصریح کرد: گفت وگوها بین تهران و ریاض هم مسائل دو جانبه و هم منطقه ای بوده است. ما همواره از انجام چنین گفت وگوهایی در هر سطح و شکلی استقبال کرده ایم و این سیاست جدیدی نیست.
وی ادامه داد: باید اجازه بدهیم تا نتایج گفت وگوها را ببینیم و براساس نتایج این گفت وگوها تصمیم گیری و قضاوت کنیم و اکنون زود است که در مورد نتایج و مسائل مربوط به این گفت وگوها اظهارنظری صورت بگیرد.
با امارات متحده عربی روابط دیپلماتیک داشتیم و هیچ گاه این روابط قطع نشده است
خطیب زاده همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با اخبار منتشر شده در برخی از رسانه ها در مورد سفر احتمال ظریف به امارات و همچنین روابط دو کشور گفت: ما با امارات متحده عربی روابط دیپلماتیک داشتیم و هیچ گاه این روابط قطع نشده است. امارات متحده عربی یکی از شرکای اصلی تجاری ما در منطقه است. در طول یک سال گذشته به صورت طبیعی گفت وگوهایی در سطوح مختلف چه به صورت حضوری و چه به صورت برخط بین دو کشور برقرار بوده است.
وی تأکید کرد: سفر دکتر ظریف به امارات در دستور کار بوده است و موقعی که شرایط سفر فراهم شود این سفر انجام خواهد شد.
اظهارنظرهای شخصی ذوالنوری با آنچه که وین در جریان است، زاویه جدی دارد
این دیپلمات ارشد کشورمان همچنین در مورد اظهارات مجتبی ذوالنوری یکی از نمایندگان مجلس مبنی بر اینکه اظهارات اخیر ظریف در فایل صوتی منتشر شده باعث شده که چین و روسیه در مذاکرات وین پشت ایران را خالی کنند، تأکید کرد: آقای ذوالنوری اظهارنظرهای شخصی خود را مطرح کردند و این نظرات شخصی زاویه جدی با آنچه که با وین در جریان است، دارد و ایشان به عنوان یک نماینده محترم مجلس شورای اسلامی نظر شخصی خود را بیان کرده است.
از هر ابتکاری برای حل موضوع یمن استقبال می کنیم
سخنگوی وزارت خارجه در ارتباط با اخبار منتشر شده در مورد سفر امیر قطر به عربستان و اینکه گفته شده یکی از دستورکارهای این سفر مسئله یمن خواهد بود، گفت: ما از هر ابتکاری برای حل موضوع یمن استقبال می کنیم.
وی با اشاره به وضعیت اسفناک مردم یمن و محاصره مردم این کشور گفت: هیچ کدام از کشورهای اسلامی نباید راضی به وضعیت کنونی یمن باشند و اگر عربستان هر چه زودتر از مسیر اشتباه خود بازگردد و به رنج مردم یمن پایان دهد این به نفع مردم یمن و منطقه خواهد بود.
با دقت پیگیر اتفاقات در سرزمین های اشغالی هستیم
خطیب زاده همچنین در ارتباط با اتفاقات اخیر رخ داده در قدس و واکنش ایران به این موضوع گفت: ما با مردم مظلوم فلسطین اعلام همبستگی می کنیم. جهان اسلام باید به صورت یکپارچه به جنایت های صهیونیست ها واکنش نشان دهند. سازمان ملل نیز در کنار دیگر سازمان های بین المللی مسئولیت قطعی دارد که با این تجاوزات برخورد کند.
وی تصریح کرد: ما اتفاقات در سرزمین های اشغالی را با دقت پیگیر هستیم.
حضور ایران در یمن حضوری دیپلماتیک برای رفع آلام مردم یمن است
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد اخبار منتشر شده از برخی از رسانه ها مبنی بر اینکه ایران در حال انتقال نیروی نظامی به یمن است، گفت: ما در مورد این گزارش های رسانه ای بی نام و نشان اظهار نظر نمی کنیم و تأکید می کنیم که حضورمان در یمن حضوری دیپلماتیک برای رفع آلام مردم یمن است. ما بارها تأکید کرده ایم راه حل بحران یمن راه حل سیاسی و دیپلماتیک است و راه حل نظامی ندارد و ما در همین راستا طرح چهار ماده ای خود را ارائه کرده ایم و بر حل سیاسی و دیپلماتیک موضوع یمن تأکید داریم.
از ظریف برای سفر به سوریه دعوت شده و ایشان این دعوت را پذیرفتند
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در این نشست به رایزنی اخیر وزیران امور خارجه ایران و سوریه اشاره کرد و گفت: در این گفت وگوی تلفنی از آقای ظریف برای سفر به سوریه دعوت به عمل آمد که ایشان این دعوت را پذیرفتند.
دولت آقای بایدن باید تصمیم بگیرد که می خواهد همچنان دل در گرو میراث شکست خورده دولت قبلی آمریکا داشته باشد یا از آن فاصله بگیرد
وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد اظهارات مطرح شده به نقل از مقامات آمریکایی در خصوص تحریم ها از جمله اینکه واشنگتن فقط تحریم های برجامی را برمی دارد، تصریح کرد: تهران تصمیم خودش را در سال ۲۰۱۴ گرفته و تا امروز بر این تصمیم باقی است.
خطیب زاده ادامه داد: در خصوص دور جدید مذاکرات فنی که در وین در حال انجام است تهران به صورت شفاف اعلام کرده است که اگر تمامی تحریم ها برداشته شود و انتفاع ایران از رفع تحریم ها راستی آزمایی شود قطعا ایران به کلیه تعهدات خود منطبق بر برجام عمل خواهد کرد.
وی ادامه داد: این تصمیمی است که واشنگتن هنوز نگرفته و هنوز دل در گرو میراث شوم دولت قبلی آمریکا دارد و این دولت آقای بایدن است که باید تصمیم بگیرد که می خواهد همچنان دل در گرو میراث شکست خورده دولت قبلی آمریکا داشته باشد یا از آن فاصله بگیرد و به تعهدات خود عمل کند.
خطیب زاده افزود: فکر می کنم برای واشنگتن تصمیم سختی نیست اگر بخواهد قبول کند که به حقوق بین الملل و امضای خود پایبند باشد و این تصمیمی است که باید دولت آمریکا بگیرد. ما منتظر تصمیم آمریکا برای بازگشت به برجام هستیم و این موضوع به تصمیم خود آن ها برمی گردد. صددرصد آن بر اساس اراده و اقدام آمریکا خواهد بود و ما منتظر می مانیم که این اقدام را ببینیم و آمریکایی ها به تعهدات خود عمل کنند.
قطعا تنش زدایی در روابط ایران-عربستان به نفع دو کشور و منطقه است
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در مورد نیت مقامات سعودی برای مذاکره با ایران و اینکه آیا می توان به این نیت اعتماد داشت، تصریح کرد: در روابط بین الملل بیش از اینکه بخواهیم به نیت خوانی بپردازیم به عملکردها توجه می کنیم. قطعا تنش زدایی در روابط بین دو کشور اسلامی در حوزه خلیج فارس به نفع دو کشور و منطقه است و ما به عنوان کشوری مسئول فکر می کنیم که همواره باید از این گفت وگوها و رفع کدورت ها استقبال کنیم. امیدواریم با تغییر فضایی که می بینیم به یک مفاهمه معناداری برای روابط دوجانبه و تحولات منطقه برسیم و تمام تلاش خود را در این زمینه به کار خواهیم برد.
در وزارت خارجه هیچ منبع آگاهی نداریم
وی همچنین در این نشست در مورد انتشار برخی از اخبار از مذاکرات وین به نقل از منابع آگاه گفت: ما در وزارت خارجه هیچ منبع آگاهی نداریم. مواضع ما صریح است. استفاده از هر منبع آگاهی با هر نیت و استفاده ای قطعا وزارت خارجه نیست و همان طور که گفتم مواضع وزارت خارجه صریح است و این را در رفتار حرفه ای سالیان اخیر خود نشان داده ایم.
گزارش ها درباره توقف کشتی ایرانی حامل سلاح به هیچ وجه تأیید نمیشود
سخنگوی وزارت خارجه همچنین درباره اخبار منتشر شده به نقل از برخی از رسانه ها مبنی بر توقف یک کشتی حامل سلاح در دریای عرب و ادعای ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا مبنی بر اینکه این کشتی متعلق به ایران بوده است، گفت: آنچه که کاملا روشن است این است که ایران تنها حضور دیپلماتیک در یمن دارد و این گزارش ها به هیچ وجه تأیید نمی شود.
گفت وگوها در حوزه های هسته ای و رفع تحریم ها وارد فاز نگارش شده است
خطیب زاده در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آقای عراقچی به تازگی اعلام کرده اند که آمریکایی ها آماده رفع بخش بزرگی از تحریم ها هستند و این موضوع شامل کدام بخش از تحریم ها می شود، تصریح کرد: گفت وگوها در حوزه های هسته ای و رفع تحریم ها وارد فاز نگارش شده است و کارگروه سوم نیز در حال انجام فعالیت های خود است. ما با جزئیات مختلفی روبرو هستیم و این سیالیت و جزئیات اجازه نمی دهد که در فضای عمومی وارد اعلان مسائل شویم چون گفت وگوها در جریان است و هر روز به نتیجه متفاوتی می رسد.
وی ادامه داد: ایالات متحده در چارچوب تعهدات خود بخش عمدهای از آن چیزی که باید انجام دهد و ما آن را لازم، ضروری و الزام آور برای آمریکا می دانیم قبول کرده و ما اعلام کرده ایم که همه مواردی که در لیست ایران است و مانع عدم انتفاع ایران از برجام و باعث از بین بردن برجام می شود فارغ از اینکه بخشی، گروهی و بخشی از اشخاص باشد و یا با برچسب های مختلف اعمال شده باشد باید برداشته شود. اختلافات جدی در این حوزه داریم و با کمیسیون مشترک برجام در حال گفتوگو هستیم و در تهران نیز در حال بررسی موضوع هستیم. گزارش ها مذاکرات هر روز در تهران بررسی می شود و هر روز مواضع به اطلاع تیم مذاکره کننده می رسد و آنها کارها را پیگیری می کنند.
حکم دادگاه صادره علیه اسدالله اسدی از نظر ما هیچ مشروعیتی ندارد
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد پرونده اسدالله اسدی دیپلمات بازداشت شده ایران در بروکسل و اینکه او اعلام کرده است که قصد اعتراض به حکمش و ارائه درخواست تجدید نظر ندارد، گفت: بازداشت ایشان از همان ابتدا غیرقانونی و نقض کنوانسیون وین برای مصونیت های دیپلماتیک بوده است. فرایند قضایی که در مورد پرونده ایشان انجام گرفته فاقد مشروعیت بوده است. حکم دادگاه صادره از نظر ما هیچ مشروعیتی ندارد و به رسمیت شناخته نمی شود. متأسفانه برخی از کشورها بدعت خطرناکی را ایجاد کردهاند و ما کشورهایی که در این مورد دخیل بودهاند را مسئول می دانیم. آقای اسدی باید هر چه زودتر از حقوق دیپلماتیک خود برخوردار شود.
وی ادامه داد: آقای اسدی چون حکم دادگاه را فاقد مشروعیت می دانستند و به رسمیت نمی شناختند اعلام کردند که اعتراضی به این حکم ندارند.
خطیب زاده ادامه داد: دولت بلژیک مواضع ایران و درخواست هایی که در فضای شفاف در این زمینه منتشر شده است را می داند.