اولین مناظره انتخابات ریاست جمهوری +حواشی در فضای مجازی
نخستین مناظره سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به پایان رسید. در این مناظرات کاندیداهای ریاست جمهوری به معرفی برنامههای خود و نقد برنامههای رقبا پرداختند. اما در این مناظره چه نکاتی مطرح شد و هر کدام از کاندیداها چه گفتند؟
به گزارش تازهنیوز، نخستین مناظره سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ساعت ۱۷ آغاز شد. هفت نامزد ریاست جمهوری با نامهای سعید جلیلی، محسن رضایی، ابراهیم رییسی، علیرضا زاکانی، امیرحسین قاضیزاده هاشمی، محسن مهرعلیزاده و عبدالناصر همتی در این مناظره حضور دارند. قرار است نامزدها در این مناظره بر مسائل اقتصادی متمرکز باشند.
پیش از آغاز مناظره با انجام یک مراسم قرعه کشی، شماره صندلی هر یک از نامزدها مشخص شد. بر این اساس صندلی شماره یک به سعید جلیلی، صندلی شماره دو به ابراهیم رییسی، صندلی شماره سه امیر حسین قاضی زاده هاشمی، صندلی شماره چهار به علیرضا زاکانی، صندلی شماره پنج به محسن رضایی، صندلی شماره شش به محسن مهرعلیزاده و صندلی شماره هفت به عبدالناصر همتی اختصاص یافت.
هر یک از داوطلبان در بدو ورود به محل مناظره اظهارات کوتاهی در خصوص رقیب خود در انتخابات پیش رو بیان کردند. در جریان برگزاری مراسم قرعهکشی، عبدالناصر همتی به رنجبران اعتراض کرد که چرا تمام نامزدها را با پیشوند «آقا» خطاب کرده و تنها رئیسی را پیشوند «جناب آقا» خطاب شده است (اینجا ببینید).
پاسخ رئیسی به رفع موانع تولید
ابراهیم رییسی در اولین مناظره در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه موانع تولید چیست و اولویت هایش برای رفع این موانع کدام است؟ گفت: موانع تولید از مسایل مهمی است که امروز تولیدکنندگان با آن مواجه اند و باید کاری کرد که تولیدکنندگانی که با اندیشه در تولید حضور یافتند و تولیدشان دچار مشکل شده، جذابیت برای تولید را برایشان ایجاد کنیم و از آن طرف جذابیت امور اقتصادی غیرمولد را بکاهیم.
پاسخ رضایی به اصلاح فرایند بودجه
محسن رضایی در پاسخ به سوالی درباره اصلاح فرآیند بودجه ریزی کشور، گفت: باید به این پرسش پاسخ داد که چرا مردم نان قرضی می گیرند. رابطه دولت با اقتصاد و رابطه اقتصاد با مردم تنظیم نشده است و دولت دست در جیب مردم می کند. در بانک مرکزی هم به همت اقای همتی و دوستانشان روندی را پیش بردند که دست در جیب مردم می کنند.
وی با انتقاد از روند تامین کسری بودجه توسط دولت، ادامه داد: نرخ ارز را پایین آوردند، پول ها را بدون حساب و کتاب در بورس تشویق کردند و بعد که تامین مالی کردند مردم را در زمین و زمان نگه داشتند.
پاسخ همتی درباره ابربدهکاران بانکی
عبدالناصر همتی در پاسخ به پرسشی درباره ابربدهکاران بانکی و راهکار بازگشت پول در دست آنان به بانکها، اظهار کرد: متاسفم که در میان کاندیداها یک زن حضور ندارد و میدانم بسیاری از مردم چون نمایندهای در میان کاندیداها ندارند، تصمیم دارند با صندوق قهر کنند.
او در ادامه گفت: من میخواهم به جای اینکه مثل برخی کاندیداها وعدههای رنگارنگی که امکان تحقق ندارد، را به شما بدهم بیایم و با راستی و صداقت بگویم که وضعیت اقتصادی ما توان اجرای چنین وعدههایی را ندارد. من اقتصاددان هستم و میدانم که اقتصاد ما توان کافی برای تحقق این وعدهها را ندارد. این کاندیداها با وعدههایشان عملاً از توزیع فقر میگویند ،نه از توزیع ثروت. ما به اصلاحات اقتصادی نیاز داریم و من میدانم که چگونه باید این مشکل را حل کرد. برنامه و توان آن را هم دارم که این امور را انجام دهم.
همتی همچنین در واکنش به سخنان محسن رضایی گفت: آقای رضایی بگوید که چگونه میخواست درآمد ارزی کشور را بالاتر ببرد؟ ما چندماه است منتظریم که ایشان برنامه خود را در این زمینه اعلام کند. شما آقای رضایی، شما باید بدانید با عدم پذیرش FATF در مجمع تشخیص مصلحت، پدر اقتصاد کشور را درآوردهاید.
پاسخ مهرعلیزاده
محسن مهرعلیزاده هم در پاسخ به پرسشی درباره برنامههای وی در زمینه جلوگیری از فرار مالیاتی گفت: من برنامه مدونی را که طی سال های قبل روی آن کار کردم و شامل همه راهکار ها در همه زمینه هاست و در آن ۳ پیوست وجود دارد امشب در سایت خودم بارگذاری میکنم.
پاسخ امیرحسین قاضیزاده هاشمی درباره تقویت پول ملی
سیدامیرحسین قاضیزاده هاشمی در پاسخ به سوالی درباره راهکار تقویت ارزش پول ملی گفت: اگر ما بتوانیم تورم را در جامعه به عنوان ام المصائب کنترل کنیم، می توانیم ارزش پول ملی را حفظ کنیم.
وی افزود: در کشور ما مسئولین مربوطه به جای اینکه مسئول حفاظت از ارزش پول ملی باشند، مسئول حفاظت از ارز خارجی شده اند. ظاهرا این کار مسئول مشخصی ندارد و مسئولینی که وظیفه پاسخگویی دارند هم آن را گردن دیگری می اندازند. ای کاش رئیس بانک مرکزی ما خود را مسئول حفظ ریال بداند نه دلار.
قاضیزاده هاشمی در ادامه گفت: ما بسته مفصلی را در دولت “سلام” شامل ۲۱۳ پروژه تعریف کردیم که بیش از ۵۰ پروژه آن به کنترل تورم برمیگردد و در آن اصلاحات ساختاری بانکها و بودجه نیز پیشبینی شده است. او اشاره کرد که تورم یک مالیات دائمی از سمت مردم پابرهنه به سمت دولت و طبقه مرفه است که در ۵۰، ۶۰ سال گذشته ادامه داشته است.
پاسخ علیرضا زاکانی درباره کنترل نقدینگی
علیرضا زاکانی، دیگر کاندیدای انتخابات ۱۴۰۰ سخنان خود را با نقد همتی آغاز کرد و گفت: داریم مناظره میکنیم ولی برخی دوستان انشاء میخوانند؛ خیلی زشت است که آقای همتی ما را متهم به دروغگویی میکنند. ایشان (همتی) میگوید اقتصاددان است، اما باید به ایشان جایزه نوبل شیمی داد، با کاری که با پول ملی کرد! آقای همتی میگوید ۵ نفر در مقابل ایشان هستند، اما واقعیت این است که بجای ۵ نفر، ۸۵ میلیون نفر در مقابل ایشان قرار دارند.
وی در پاسخ به سوال کنترل نقدینگی گفت: حجم نقدینگی امروز بیش از ۳۰۰۰ هزار میلیارد تومان است که به دلیل ایجاد پول پرقدرت ایجاد شده و بانکها هم بدون نظارت بانک مرکزی که وظیفه آقای همتی است، خلق پول میکنند و در نتیجه ۱۱ ابربدهکار بانکی داریم که ۹۰ هزار میلیارد تومان بدهی دارند. راه حل این معضل، نظارت واقعی بانک مرکزی و اتصال شبکه بانکها به هم و در نهایت، انتقال حجم نقدینیگی به بخش تولید است.
پاسخ سعید جلیلی درباره محرومیتزدایی
سعید جلیلی، دیگر کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری گفت: برای محرومیتزدایی قبل از اینکه طرح اقتصادی داشته باشید باید این نگاه را داشته باشید که قائل به محرومیتزدایی هستید یا نه. یکی از مشکلات سالهای گذشته این بود که مردم و محرومین در اولویت نبودند.
وی گفت: یکی از بحثهای مهم در اقتصاد این است که اگر صحبت از جمهوری اسلامی میکنیم این است که جمهور مردم را در اقتصاد دخیل کنیم. موقع انتخابات بالگرد میفرستیم به مناطق محروم و رأی آنها را میگیرم اما آیا در اقتصاد هم به همین شکل، آنها را وارد امور میکنیم و سهمشان را میدهیم یا خیر.
سعید جلیلی گفت: اگر نگاه محرومیتزدایی را نداشته باشید به یک سری کارهای نمایشی روی خواهید آورد. برای محرومیت زدایی باید طرح و برنامه داشته باشید، اما قبلش از طرح و برنامه باید اراده داشته باشید. چند طرح اساسی داریم که محرومیت را به حداقل میرساند و حق مردم را در عرصههای مختلف بویژه در سهمی که در مصرف انرژی باید داشته باشند به آنها بدهیم. برای این موضوع طرحی با عنوان طرح وان یا واحد انرژی را در نظر گرفتهایم.
همچنین وی گفت: طرح دوم سبد غذایی است. آحاد جامعه در روز ۲۵۰۰ کالری انرژی لازم باید دریافت کنند آن هم در طیفی از غذاها که برای این موضوع برنامهای تهیه شده که چگونه این کالاها به خوبی توزیع بشود که متأسفانه بر اساس سیاستهای عدم نگاه به محرومیت به وضعیت نامطلوبی دچار شده است.
نقد رقبا، رقبا درباره همدیگر چه گفتند؟
بخش دوم مناظره به نقد رقبا مربوط بود و هر کدام از کاندیداهای انتخابات فرصت داشتند تا به نقد سخنان فرد دیگر بپردازند. اولین فرد علیرضا زاکانی بود که در نقد همتی گفت:
نوبل شیمی همتی از نگاه زاکانی
علیرضا زاکانی گفت: در ابتدای صحبتم گلایهای از آقای همتی داشتم چون تعرضی به دیگران داشت. این سوال را از آقای همتی پرسیدم که ابربدهکاران بانکی چه کسانی هستند شاهد بیانضباطی در بانکهای مختلف هستیم؛ چرا این وضعیت درست نمیشود. مفسده بانکی از کجا سرچشمه میگیرد. باید نظارت درستی توسط بانک مرکزی صورت میگرفت.
وی خطاب به همتی گفت: بزرگترین خدمتی که آقای همتی باید انجام میداد نظارت بر نظام پولی بانکی بود که این کار انجام نشد. آقای همتی باید پاسخگو باشند چرا کشور با این وضعیت و اختلال اداره میشود. جنبه تورمی جنبه اصلی است. کشور را آقای همتی نمیشود اینگونه اداره کرد.پارامترهای تورمی پارامترهای نقدینگی و افزایش پایه پولی که اینها را باید آقای همتی پاسخگو باشند. وی گفت: آقای همتی باید به شما نوبل شیمی داد چون توانستید پول ملی را نابود کنید. ا پاسخهای اقتصادی در کشور دنبال نمیشود؟
راهکار عجیب رضایی برای درآمدزایی
نقد سعید جلیلی هم متوجه همتی بود. او گفت: آقای همتی میخواهد کشور را با نمایش اراده کند. از او درباره ابربدهکاران بانکی میپرسند، درباره چیزهای دیگر حرف میزند. کشور تواناییها و ظرفیتهایی دارد که نه تنها میتواند اداره شود بلکه در ۴ سال آینده میتواند جهش پیدا کند. سال ۹۴ زمان برجام گفتیم این شدنی نیست (برجام)، روزنامهها تیتر زدند میشود.